Все буде Україна!

На шляху до імплементації REMIT в Україні: гідроенергетики поглибили знання з питань доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку

На шляху до імплементації REMIT в Україні: гідроенергетики поглибили знання з питань доброчесності та прозорості на оптовому енергетичному ринку

24-01-2024
вебінар
Основні аспекти законодавства про REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency), принципи збору та передачі даних, порядок оприлюднення інсайдерської інформації – ці та інші питання розглянули учасники вебінару «REMIT - Українське законодавство, як це буде працювати та актуальна правозастосовна практика в ЄС», участь в якому взяли представники Укргідроенерго.

Участь у заході стала важливим кроком для компанії в підготовці до впровадження нового законодавства та вивченні міжнародного досвіду в даній галузі.

На думку заступника генерального директора з комерційної діяльності ПрАТ «Укргідроенерго» Богдана Сухецького «Нове законодавство про REMIT впливає на діяльність усіх структурних  підрозділів Товариства, зокрема які мають доступ до інсайдерської інформації та мають виконувати відповідні обмеження та вимоги задля запобігання порушень чинного законодавства».

Відкриваючи вебінар, членкиня НКРЕКП Ольга Бабій зупинилася на ключових аспектах регулювання в сфері енергетики та підкреслила необхідність прозорих й ефективних механізмів управління інформацією для забезпечення стабільності та довіри на ринку.

«REMIT – це не каральна функція, а запобіжник. За сегментами оптових енергетичних ринків стоять споживачі і будь-яка неправильна, маніпулятивна поведінка учасників на тих чи інших сегментах ринку може призводити до того, що для кінцевого споживача буде змінюватися ціна в сторону значного збільшення. І ключове завдання регулятора – слідкувати за тим, щоб не було жодних зловживань, які б дозволяли впливати через поведінку на оптових енергетичних ринках на формування кінцевої ціни для споживача», - зазначила вона.

Під час вебінару керуючий партнер юридично-консалтингової компанії «Федотов і партнери» Максим Федотов акцентував увагу на тонкощах законодавства про REMIT та огляді практик, які можуть бути визнані маніпулюванням.

«Головна мета регламенту REMIT – посилити контроль оптових енергетичних ринків з боку енергетичного регулятора і унеможливити маніпуляції, зловживання, підозрілі операції, до яких можуть вдаватися учасники ринків. Регулятор отримує додаткові інструменти для моніторингу ринків, оперативного виявлення порушень, їх розслідування, встановлення недоброчесних учасників ринку та накладення на них штрафів», - зауважив він.

В свою чергу адвокат компанії «Федотов і партнери» Максим Гусляков зупинився на питаннях інсайдерської інформації та маніпуляцій на ринку відповідно до REMIT.

«Закон про REMIT визначає, що інсайдерською інформацією є неоприлюднені точні дані про безпосередньо оптовий енергетичний продукт, розкриття, або оприлюднення яких може значно вплинути на ринкову ціну одного або декількох оптових енергетичних продуктів. Основні обов’язки для учасників енергетичних ринків такі:  оприлюднити інсайдерську інформацію, не пропонувати іншим і особисто не використовувати інсайдерську інформацію. Інсайдерська інформація повинна оприлюднюватися учасником ринку не пізніше, ніж через одну годину після настання події, або факту, якого стосується така інсайдерська інформація», - зазначив Максим Гусляков.

Також на вебінарі  йшлося про штрафні санкції та порядок їх застосування за порушення законодавства про REMIT та розглянуто європейські практики в частині застосування REMIT.

Укргідроенерго продовжує вдосконалювати свої підходи до торгівлі електричною енергією, забезпечуючи високу якість послуг, та відповідність міжнародним стандартам. Отримані на вебінарі знання допоможуть гідроенергетикам ефективно впроваджувати нові європейські стандарти прозорості та передбачуваності в торгівлі електричною енергією.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: