Все буде Україна!

Наглядова Рада ПрАТ «Укргідроенерго» впроваджує світові стандарти корпоративного управління

Наглядова Рада ПрАТ «Укргідроенерго» впроваджує світові стандарти корпоративного управління

07-12-2021
Укргідроенерго безперечно є історією успіху корпоративного управління в державному секторі. Підприємство стало єдиним державним підприємством в Україні, яке виконало на 100% рекомендації ОЕСР щодо реформи корпоративного сектору.

Високі показники доходності та темпи розвитку та інноваційність забезпечує злагоджена робота Акціонера, Наглядової ради та Виконавчого органу саме на базі кращих світових практик в сфері корпоративного управління.

Світовим лідером, який завдає тренди в сучасних підходах корпоративного управління бізнесом, безумовно, є Америка. Адже саме США є батьківщиною трьох найбільших світових компаній, вартість яких перевищує 2 трильйони доларів США (Tesla, Apple, Google) та багатьох інших бізнесів, продуктами та сервісами яких щодня користуються люди по всьому Світу.

Лідируючою американською бізнес школою, яка фактично завдає світові тренди зокрема в галузі корпоративного управління є Harvard Business School (м. Бостон, Массачусетс, США).

В листопаді цього року Голова Наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» Валентин Гвоздій та член Наглядової ради Волш Стівен Лерд пройшли навчання за спеціальними програмами з корпоративного управління Harvard Business School.

Метою навчання було здобуття нових знань і навичок у сфері Corporate Governance для впровадження найкращих світових практик ефективного корпоративного управління в діяльності Укргідроенерго.

Члени Наглядової ради успішно пройшли навчання та отримали Harvard Business School Corporate Director Certificate (Сертифікати корпоративних директорів). Дана навчальна програма складалась з трьох курсів:

  • (Making Corporate Boards More Effective): Підвищення рівня ефективності наглядових рад включала в себе вивчення  останніх практик здійснення внутрішніх функцій наглядових рад, взаємодія з акціонером та керівництвом компанії, відносини всередині наглядової ради; отримання глибших знань щодо обов’язків наглядової ради з таких питань, як фінансова стійкість, стратегічний напрямок, винагорода керівникам та відповідність нормативним вимогам; посилення рівня корпоративного управління, керування непередбачуваними кризами та ухвалення рішень, які сприяють довгостроковому успіху компанії.
  • Audit Committees in a New Era of Governance (Комітет з питань аудиту в новій ері управління), що включала в себе: дослідження найкращих практик діяльності комітетів з питань аудиту, збільшення їхнього стратегічного внеску в діяльності компанії; узгодження функцій фінансової звітності, комплаєнсу та ризик-менеджменту з цілями компанії; забезпечення цілісності фінансової інформації; удосконалення процедури розробки стратегії фінансової звітності та нагляду за функціями фінансової звітності, бухгалтерського обліку та управління ризиками; підвищення рівня прозорості та якості аудиту і фінансової звітності; ефективний нагляд за дотриманням законодавчих та нормативних вимог; посилення співпраці з корпоративним керівництвом та аудиторами.
  • Compensation Committees: New Challenges, New Solutions (Комітети з визначення винагород: нові виклики, нові рішення), включав в себе вивчення критичних питань ринку та регулювання мотиваційно-компенсаційних програм винагород посадовим особам компаній для досягнення максимального економічного ефекту компаній; дослідження кращих методів узгодження оплати праці керівників із бізнес-стратегією та цілями компанії.

Члени Наглядової ради отримали доступ до найсучасніших світових практик в галузі корпоративного управління навчаючись із досвідченими керівниками та членами наглядових рад компаній з усього світу, таких яких: Microsoft, CISCO, LUCID Motors, Mercedes Benz тощо. Отримані знання вже впроваджуються в діяльності компанії. Зокрема мова йде про подальший фокус компанії на впровадженні критеріїв ESG (Environmental, Social, and Governance) в управлінні бізнесом.

Екологічні, соціальні та управлінські критерії (ESG) — це набір стандартів для діяльності компанії, які соціально свідомі інвестори використовують для перевірки потенційних об’єктів для інвестицій. Екологічні критерії враховують, як компанія працює як охоронець природи. Соціальні критерії досліджують, як вона керує відносинами зі співробітниками, постачальниками, клієнтами та спільнотами, де вона працює. Управління стосується керівництва компанії, оплати праці керівників, аудитів, внутрішнього контролю та прав акціонерів.

Читайте також:

Наглядова рада Укргідроенерго обговорила плани компанії на 2022 рік

Укргідроенерго відзначено як компанію року у сприянні гендерній рівності

Поділитися: