Все буде Україна!

Не відкладайте життя на «після перемоги»

Не відкладайте життя на «після перемоги»

06-03-2023
Для багатьох українців життя, у психологічному плані, ніби зупинилося 24 лютого. 

Про те, що таке синдром відкладеного життя та про трансформації психіки за рік повномасштабної війни розповідає психологиня Укргідроенерго Мирослава Казимирець.

Як змінилось сприйняття людей за рік повномасштабного вторгнення? 

- Протягом цього складного року ми всі прожили різні етапи психічного сприйняття від розпачу і страху, надії та адаптації до психологічного зростання. Фактично, можно говорити про те, що ми перейшли до формату життя «тут і зараз», а замість думок і очікувань, що може чи не може статися, кожен сконцентрувався на своїх діях, поточних справах, тому, що відбувається в моменті.  

Поясність, насамперед, що таке синдром відкладеного життя? Як з цим боротися?

- Ми вже раніше в своїх публікаціях писали про синдром відкладеного життя, адже саме на етапі адаптації до ситуації це явище спостерігалося найбільше. 

В першу чергу, важливо сказати, що відкладати життя на потім, чекати слушного або ідеального моменту було частою тенденцією і до війни, яка тільки загострилася. Адже дозволяти собі радощі стало складно, з огляду на кількість болю і страждань. Але зараз особливо важливо зрозуміти і пам'ятати, що самий вдалий час для щасливого життя, для радості, для любові це тут і зараз. І це те, за що ми боремось щодня як на передовій, так і в тилу.

- Чи нормально те, що я звик/ла до війни?

- Нормально те, що ми адаптувалися до нових умов та реалій життя. Це не є звичкою, але це є умовою нашої реальності, яку ми прийняли. Саме прийняття нових правил і умов дає можливість не витрачати сили на супротив, на заперечення, а направляти їх на підтримку життя. 

- Що  робити, коли розумієш, що ти у відносній безпеці та маєш продовжувати жити, але все здається не на часі?

- Тут важливо задатися питанням, що саме не на часі і спробувати проаналізувати це завдяки критичному мисленню, а також звернути увагу чи це набута тенденція, чи вона спостерігалася і до війни. Крім того, наші захисники постійно говорять про те, що найбільша вдячність за їх щоденний вклад - це наша можливість жити максимально нормальним життям. 

- Як подолати хвилювання через невизначеність майбутнього. Яких правил варто дотримуватися зараз, аби покращити свій емоційний стан?

- Перш за все потрібно мінімізувати об’єми інформації, яку ви «переробляєте» за день, звести її до мінімуму. Це як дієта. 

По-друге, коли ви виконаєте першу пораду, у вас через деякий час сам по собі зміниться настрій на позитивніший та оптимістичний, відчуєте більше сил. І ви зможете направити їх на конструктивні дії для себе та навколишніх. 

Якщо ви відчуваєте, що вам погано, що ви не в змозі впоратися самостійно, не відкладайте візит до фахівця Разом ви зможете знайти багато стратегій, які допоможуть бути більш стійкими.

Чимало людей говорять про те, що відчувають провину, через те, що нібито продовжують жити звичним життям. Як боротися з цим?

- З цим не потрібно боротися. Важливо змістити фокус уваги на власне життя, адже почуття провини за зовнішні обставини часто є небажанням проживати  своє життя, бачити те, що відбувається. Важливо робити те, що можеш, допомагати чим можеш і продовжувати жити, адже іноді саме дозволити жити буває складніше всього.  

Р.S: Пропонуємо звернутися до попередніх публікації, які команда психологів робила протягом цього року - всі ці поради і рекомендації не втратили своєї актуальності.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: