Все буде Україна!

Неосяжні горизонти. ТОП-5 найбільших водосховищ світу

Неосяжні горизонти. ТОП-5 найбільших водосховищ світу

23-06-2020
Перші водосховища з’явилися на Землі близько чотирьох тисяч років тому. Їх будували для зрошування земель та боротьби з повенями у Давньому Єгипті, Китаї та Месопотамії. Згодом людина приборкала енергію води для виробництва електроенергії, необхідної для задоволення потреб промисловості та побутових цілей.

Наразі у світі експлуатується близько  60 тисяч водосховищ і щорічно з’являється декількасот нових. Їх повний об’єм перевищує 6,6 тис км³, а площа водного дзеркала -  понад 400 тисяч  км².  Для порівняння: це площа одинадцяти Азовських морів.

Пропонуємо вашій увазі ТОП-5 найбільших водосховищ планети, масштаби яких просто заворожують.

Вікторія (Уганда, Танзанія, Кенія, ГЕС Оуен- Фолс)

Повний об’єм:  205 км³

Площа: 76 000 км²

Довжина: 320 км

Ширина: 275 км

Максимальна глибина: 83 м

Рік завершення заповнення: 1954 р

Озеро Вікторія розташоване в прогині Східно-Африканського плоскогір’я, на території трьох держав – Уганди, Танзанії та Кенії. Варто зазначити, що Вікторія – друга за об’ємом прісна водойма планети. У Вікторію впадає 17 річок, найбільш водоносна з яких р. Кагера. У прихідній частині водного балансу Вікторії частка дощової води складає 82-87 %, стік з водозбору -13-18%.

Вікторія
фото: hf-engineers.com

У 1954 році на озері була споруджена дамба Оуен-Фолс, яка перетворила Вікторію у водосховище. До будівництва ГЕС рівень води у водоймі контролювався скельним виступом у північній частині озера. У разі підйому рівня води, вода перетікала через гребінь та потрапляла до Білого Нілу. Якщо ж рівень води був надто низьким, річка пересихала. По завершенні будівництва дамби була укладена спеціальна угода між Угандою та Єгиптом, яка гарантувала, що природня течія Нілу не буде змінена.

Загальна потужність  ГЕС Оуен-Фолс складає  180 МВт.  Станція дозволила забезпечити електроенергією майже всю територію Уганди та частини Кенії. На початку 2000-х в кілометрі нижче за течією від Оуен-Фолса була введена в експлуатацію ще одна ГЕС – Кііра.

Цікавий факт: Озеро Вікторія – єдине місце, де мешкає викопна риба ланг. За твердженням науковців, цей вид риб мешкав тут ще триста мільйонів років тому. Прикметним є той факт, що риба ланг є перехідною ланкою еволюційного ланцюжку між тваринним світом, який мешкає у воді та тваринами, які живуть на землі.

Братське водосховище (Росія, Братьска ГЕС)

Повний об’єм: 169 км³

Площа: 5470 км²

Довжина: 570 км

Ширина: 25 км

Максимальна глибина: 150 м

Рік завершення заповнення: 1967 р

Братьске водосховище знаходиться на річці Ангара в Іркутській області РФ та є найбільшим річковим водосховищем у світі. Використовується для гідрогенерації, водопостачання, лісосплаву, рибного господарства та рекреації, а також є важливою артерією для судноплавства.  

Братська ГЕС
фото: transsiberian.com.au

Встановлена потужність Братської ГЕС складає 2400 МВт, а середньорічний виробіток - 21553,7 млн кВт-год. Бетонна дамба водосховища має довжину 924 м і висоту 124,5 м.

Цікавий факт: Братьске водосховище у народі називають «Озером Дракона» через зовнішню схожість обрисів водойми з  тілом міфічної істоти. У водосховищі мешкають риби 25 видів, десять з яких є промисловими.

Кариба (Замбія, Зімбабве, ГЕС Кариба)

Повний об’єм: 160 км³

Площа: 4450 км²

Довжина: 220 км

Ширина: 40 км

Максимальна глибина: 78 м

Рік завершення заповнення: 1963 р

У південно-східній частині Африканського континенту, на кордоні Замбії та Зімбабве, розташувалося третє за обсягами водосховище у світі – Кариба. Воно використовується для гідрогенерації, ірригації, судноплавства та для боротьби з повенями.

Кариба
фото: carbonbrief. org

ГЕС Кариба складається з двох гідроелектростанцій. Південна станція належить Зімбабве і почала працювати одразу після закінчення будівництва греблі та заповнення озера Кариба. Північна станція, яка належить Замбії, запущена в експлуатацію лише в 1977 році. Обидві ГЕС мають загальну потужність 1 320 МВт і щороку виробляють близько 6,4 млрд кВт-годин електроенергії, майже повністю задовольняючи попит обох країн в електриці.

Цікавий факт: З території, яка була затоплена водосховищем, було евакуйовано понад 6000 великих та величезна кількість маленьких тварин. Операція по переселенню представників фауни отримала назву «Операція «Ной».

Насер (Єгипет, Судан, Асуанський гідровузол)

Повний об’єм: 157 км³

Площа: 5120 км²

Довжина: 550 км

Ширина: 35 км

Максимальна глибина: 130 м

Рік завершення заповнення: 1970 р

Насер, або Асуанське водосховище, розташоване на річці Ніл. Більша його частина знаходиться на півдні Єгипту. Водосховище було створено в результаті будівництва Асуанських дамб в період 1958–1970 рр. Насер відіграє важливу роль в економіці країни, забезпечуючи її електрикою та прісною водою.

Будівництво Асуанської дамби дозволило Єгипту у повній мірі приборкати Ніл, вирішивши проблему повеней, яка переслідувала єгиптян упродовж тисячоліть. Гідровузол поблизу Асуана дав прекрасні можливості для зрошення сільськогосподарських угідь та забезпечив судноплавство Нілом упродовж року.

Насер
фото: thoughtco.com

Потужність Асуанського гідровузла – 2100 МВт, річний виробіток електроенергії -  10 млрд. кВт-год.

Коли в результаті будівництва Асуанського гідровузла створювалося водосховище Насер,  у період з 1958 по 1970 рр. були здійснені безпрецедентні переселення давніх пам’яток культури. Так декілька важливих давньоєгипетських та нубійських архітектурних споруд камінь за каменем були демонтовані та перевезені у більш високі райони. Однією з найбільших перевезених пам’яток був храмовий комплекс Абу-Сімбел.

Цікавий факт: У Запоріжжі споруджено макет Асуанської греблі в масштабі 1 до 50, на якому відпрацьовували технологію зведення гідрологічного об'єкту світового масштабу. Перед будівництвом Асуанської греблі група науковців знайшла схожу за ландшафтом ділянку в Україні, на території Запорізького кар’єроуправління. Тут у прямовисній скелі, схожій за міцністю з  єгипетською, побудували один з сімнадцяти прольотів споруди ГЕС.

Вольта (Гана, ГЕС Акосомбо)

Повний об’єм: 147 км³

Площа: 8500 км²

Довжина: 400 км

Максимальна глибина: 80 м

Рік завершення заповнення: 1967 р.

Водосховище Вольта з’явилося в середині 1960-х рр в результаті будівництва ГЕС Акосомбо, що була покликана забезпечити електроенергією алюмінієвий завод у передмісті столиці країни. Основними притоками водосховища є річки Чорна Вольта та Біла Вольта, які, зливаючись в одну, несуть свої води до Атлантичного океану.

Акосомбо
фото: wikimedia.org

На сьогоднішній день завдяки водосховищу Вольта зрошуються понад 320 тис гектарів сільгоспугідь в донедавна найбільш посушливому регіоні Гвінейської затоки. Окрім того, будівництво водосховища дозволило вирішити проблему водопостачання для мільйонів місцевих мешканців, вдосконалити транспортну систему країни та стимулювати розвиток риболовства.

ГЕС Акосомбо, розташована на Вольті – найпотужніша електростанція країни. Її встановлена потужність складає 1038 МВт, а середньорічне виробництво електроенергії - 3321  млн кВт-год.

Цікавий факт: Площа водосховища Вольта складає майже 4 % території Гани.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Міць та велич. ТОП-10 найвищих гідроспоруд світу

 

Поділитися: