Все буде Україна!

Незабаром до енергетичної системи України буде додано нові маневрові потужності Дністровської ГАЕС

Незабаром до енергетичної системи України буде додано нові маневрові потужності Дністровської ГАЕС

22-12-2020
22 грудня на найважливішому інфраструктурному об’єкті України - Дністровській ГАЕС - здійснено пускові операції на гідроагрегаті №4. Знакова в День енергетика подія має велике значення для Об’єднаної енергетичної системи та країни в цілому.

В рамках будівництва ІІ черги будівництва Дністровської ГАЕС підрядними організаціями перевірено механічну частину гідроагрегату №4 – всі випробування початку пускових операцій пройдено успішно.

«Сьогодні для нас знакова подія. Ми провели пускові операції на 4-му гідроагрегаті. Всі зобов’язання, які ми взяли на себе у цьому складному році - ми виконали. І сьогодні ви бачите результати тієї роботи, яку ми робили понад 4 роки. Я хотів би подякувати проєктувальникам, заводам-партнерам, які виготовили турбіну і генератор, усім підрядним і субпідрядним організаціям, будівельникам, монтажникам, які кожен день працювали самовіддано. Цей агрегат працюватиме на користь нашої держави і енергосистеми, які на сьогодні потребують таких регулюючих потужностей», -  зазначив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Під час проведення пускових операцій на гідроагрегаті № 4 головний інженер ПрАТ «Укргідроенерго» Вадим Рассовський зауважив:

«Запуск відбувся в штатному  режимі, а всі системи працювали відповідно до програми. Абсолютно всі параметри гідроагрегату, температурний і вібраційний режими в нормі. Це лише  початок цілого етапу важливих робіт, які ми плануємо завершити через пів року та ввести гідроагрегат в промислову  експлуатацію».

Підготовчі роботи до будівництва станції розпочалися ще у 1983 році, проте через об’єктивні обставини термін будівництва було подовжено. Наразі на ГАЕС введено в експлуатацію три гідроагрегати загальною потужністю 972 МВт у генераторному режимі та 1263 МВт у насосному. Четвертий агрегат матиме потужність 324 МВт у генераторному режимі і 421 МВт у насосному режимі. Введення в промислову експлуатацію гідроагрегату №4 заплановано на літо 2021 року. Всього на Дністровській ГАЕС буде встановлено 7 гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному.

«Початок пускових операцій на гідроагрегаті №4 Дністровської ГАЕС – це вагомий та закономірний етап у будівництві другої черги станції. Цьому моменту передувала важка, але максимально скоординована співпраця будівельних та монтажних організацій, що дозволило саме у День енергетика та відповідно до затвердженого графіку, здійснити пуск гідроагрегату, з чим я щиро вітаю колег», - зазначив В’ячеслав Павловський, директор з капітального будівництва Консорціуму «НВО «Укргідроенергобуд» - генерального підрядника будівництва Дністровської ГАЕС.

«Нині дуже важливий день. Ми побачили обладнання в реальній роботі. Ми побачили, що гідроагрегат живий. Попереду ще дуже багато завдань, але ми все виконаємо, адже це праця не однієї людини, а злагоджена взаємодія багатьох колективів», - акцентував директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Субота.

Дністровська ГАЕС має стати найбільшою ГАЕС в Європі і шостою за масштабами проєктом гідроенергетики у світі. Спорудження потужної станції насамперед дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення гостродефіцитної пікової електроенергії.

Загалом Дністровська ГАЕС дозволить підвищити конкурентоспроможність України, зміцнити енергетичну безпеку, врегульовувати графік навантажень в енергосистемі, а також стати аварійним резервом електроенергії. Водночас із введенням її в експлуатацію також суттєво покращиться екологічний стан, оскільки зменшаться витрати природного газу.

«Гідроакумулюючі станції мають мінімальний вплив на довкілля. Тому нові екологічно чисті маневрові потужності, окрім забезпечення стабільності енергетичної системи, допоможуть досягти глобальних кліматичних цілей», -  резюмував Ігор Сирота. 

Повну онлайн трансляцію з пускових операцій на Га№4 на Дністровській ГАЕС дивіться за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=AJL3s5tCCOc&fbclid=IwAR1M_g9zomXx4d1u6SXyIWX6A9tgUcHY1gf-vTYS9LB_NmB3J8gCJqG1fAU 

Пресслужба Укргідроенерго

 

 

.

Фотогалерея

Поділитися: