Все буде Україна!

Нові горизонти співпраці: українсько-чеське партнерство в гідроенергетиці

Нові горизонти співпраці: українсько-чеське партнерство в гідроенергетиці

16-07-2024
Чехія
Українські гідроенергетики відвідали Чехію з метою ознайомлення з передовими технологіями та інноваційними рішеннями, що використовуються в гідроенергетиці країни. В рамках поїздки українські фахівці мали можливість побувати на декількох об'єктах компанії ČEZ, серед яких ГАЕС Štěchovice та ГЕС Slapy на річці Влтава, ГЕС-ГАЕС Dalešice на річці Їглава та міні-ГЕС Liběchov.

Під час відвідин на Štěchovice українські гідроенергетики ознайомилася з принципом роботи гідроакумулюючої електростанції та особливостями її експлуатації. Варто зазначити, що ГАЕС ввели в експлуатацію у 1947-му  році з двома гідроагрегатами, загальною потужністю 42 МВт.  Але у  середині 1990-х їх замінили на одну оборотну турбіну типу «Френсіс» потужністю 45 МВт, встановлену в підземному машинному залі висотою 45 метрів.

Візит на ГЕС Slapy надав можливість дізнатися про специфіку гідроенергетичних об'єктів на річці Влтава, зокрема про їхню роль у регулюванні рівня води та забезпеченні енергетичної стабільності.

На ГЕС-ГАЕС Dalešice українська сторона ознайомилася з досвідом чеських колег щодо комбінованого використання гідроелектростанцій та гідроакумулюючих станцій для підвищення ефективності виробництва електроенергії та збалансування енергосистеми. Особливу увагу було приділено питанням впровадження новітніх технологій автоматизації та оптимізації роботи таких об'єктів.

Відвідування міні-ГЕС Liběchov дало змогу українським гідроенергетикам ознайомитися з досвідом використання малих гідроелектростанцій, які є важливим елементом децентралізації енергетичних систем та можуть відігравати ключову роль у забезпеченні енергонезалежності окремих регіонів.

Ця поїздка стала важливим кроком на шляху впровадження інноваційних рішень в українську гідроенергетику. Завдяки обміну досвідом з чеськими колегами, українські гідроенергетики зможуть застосувати новітні технології та підходи для підвищення ефективності та надійності роботи українських гідроелектростанцій. Зокрема, отримані знання будуть корисними у питаннях повоєнної відбудови об'єктів гідроенергетики в Україні, що дозволить відновити енергетичну інфраструктуру країни з врахуванням передових європейських практик.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: