Все буде Україна!

Новій Каховці- 69!

Новій Каховці- 69!

26-02-2021
В останній день зими затишне молоде місто – Нова Каховка відзначає День народження.

На мапі України воно з’явилося невипадково. Місто  стало окрасою південного регіону України - має свій колорит та приваблює туристів неповторністю і своєрідним шармом.

Історія Нової Каховки бере свій початок у 1950 році, коли було прийнято рішення про будівництво на річці Дніпро Каховського гідровузла, Південно-Українського каналу і Північно-Кримського каналу для забезпечення питною водою віддалених куточків посушливого регіону, розвитку сільського господарства та створення глибоководного шляху від Херсона до Запоріжжя. Не менш важливим було створення нових потужностей для виробітку електроенергії в часи стрімкого розвитку промисловості. 

12 000 людей з різних куточків колишнього СРСР за власним бажанням їхали в пустелю, щоб будувати майбутнє: для себе і своїх нащадків. Це було перше масштабне післявоєнне будівництво на добровільних засадах.

Щоб забезпечити житлом людей, задіяних на будівництві, одночасно з Каховською ГЕС на місці села Ключове зводилося місто. Натхненні і цілеспрямовані будівельники гідроспоруд працювали вдень і вночі. Паралельно навчались, закохувались, одружувались і спільними зусиллями творили оазу поблизу найбільшої в Європі пустелі. Цьому сприяло те, що під час будівництва освоювались нові швидкісні методи будівництва із залученням великої кількості техніки.

Каховська ГЕС

28 лютого 1952 року населений пункт будівництва Каховського гідровузла віднесено до категорії міст і йому присвоєно  назву Нова Каховка.

Нове місто житловою площею близько 100 тис м2 (понад 600 будинків) з повним комплексом культурно-побутових об’єктів було побудовано за неповні 4 роки, тобто ще до моменту закінчення будівництва Каховської ГЕС.

У його проєкті архітектурно-художнє оформлення кварталів, площ і вулиць вдало поєдналось з мальовничою місцевістю дніпровського узбережжя.

Нова Каховка

На сьогоднішній день Каховський гідровузол стабільно вирішує безліч життєво важливих питань Півдня України. Каховське водосховище, об’ємом 18,2 км³, затримує весняну воду, регулюючи річний стік Дніпра, використовується для генерації електроенергії, забезпечує зрошення  засушливих земель Херсонщини. Разом з тим, Каховська ГЕС в своїй роботі забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності електромережі у Об’єднаній енергосистемі України. На сьогодні встановлена потужність станції становить 334,8 МВт. За 2020 рік вироблено 660 млн КВт*год. Каховська ГЕС робить свій внесок у розбудову міста, регулярно та своєчасно сплачуючи податки до місцевого бюджету.

Гідроенергетики з вдячністю згадують усіх, хто творив історію міста, збагачував його традиції, розбудовував та прославляв. Нова Каховка славиться своїми людьми — талановитими, щирими, добрими й працелюбними. Вони творять матеріальне й духовне сьогодення, закладають підвалини для майбутніх звершень. 

Колектив Каховської ГЕС щиро вітає новокахівчан та  усіх причетних  до будівництва, розвитку і становлення  Нової Каховки з 69-ю річницею міста.

Пресслужба Каховської ГЕС

Читайте також: 

Оновлення обладнання і технологій на Каховській ГЕС триває і має пріоритетне значення 

Каховська ГЕС: 65 років на варті енергетичної безпеки 

Ігор Сирота: За досягненнями Каховської ГЕС стоїть наполеглива праця та професіоналізм колективу

 

Поділитися: