Все буде Україна!

Каховська ГЕС: 65 років на варті енергетичної безпеки

Каховська ГЕС: 65 років на варті енергетичної безпеки

16-10-2020
18 жовтня 1955 року на Каховській ГЕС було введено в експлуатацію перший гідроагрегат. Ця дата й послужила відправною точкою у славетній історії нижньої сходинки Дніпровського каскаду гідроелектростанцій.

Розташована на Дніпрі Каховська ГЕС започаткувала каскад Дніпровських ГЕС – вона будувалась другою після Дніпровської гідроелектростанції і є його останньою сходинкою.

Спорудження Каховського гідровузла дало поштовх виникненню міста Нова Каховка та будівництву  Південно-Українського й Північно-Кримського каналів. На основі створеної інфраструктури прискорився соціально-економічний розвиток віддалених регіонів Півдня України та були створені територіально-промислові комплекси. Через гідровузол проходять стратегічні автомобільний і залізничний мостові переходи.

Важливим результатом будівництва Каховського гідровузла стало забезпечення стійких врожаїв сільськогосподарських культур на Півдні України, розвиток тваринництва та покращення судноплавства на Дніпрі. Введення в експлуатацію Каховської ГЕС дозволило збільшити потужність та покращити надійність роботи української енергосистеми.   

На сьогодні встановлена потужність Каховської ГЕС становить 334,8 МВт. За 65 років експлуатації станцією вироблено 87,8 млрд кВт⋅год. електроенергії, а середньорічний проєктний виробіток електроенергії складає 1 420 млн кВт⋅год.

Для Об’єднаної енергосистеми України Каховська ГЕС, як і всі гідроелектростанції компанії Укргідроенерго, має важливе значення. Вона забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності і мобільний аварійний резерв в Об’єднаній енергосистемі України.

Штрихи до історії будівництва

            20 вересня 1950 року Постановою Ради Міністрів СРСР  було прийнято рішення про будівництво Каховського гідровузла та Північно-Кримського каналу.

Перші фахівці на будівництво Каховської ГЕС прибули з Запоріжжя в жовтні 1950 року. Одразу були організовані підрядні будівельні та налагоджувальні управління – «Гідромонтаж», «Гідроелектромонтаж», «Дніпро-спецгідроенергомонтаж», «Південьсантехмонтаж»,  «Гідроспецбуд»,  «Гідромеханізація».

Основне устаткування для будівництва постачалось Харківським  турбінним заводом, Запорізьким трансформаторним і  механічним заводами і заводом «Електроважмаш».

Проєктні роботи виконувало Українське відділення інституту «Гідроенергопроєкт»  на основі схеми комплексного використання стоку нижнього Дніпра зі встановленою проєктною потужністю 312 МВт, річним виробітком електроенергії – 1400 млн  кВт⋅год  та створенням водоймища з площею дзеркала  2155 км2 і корисним об’ємом 6,8 км3.

Будівництво  гідровузла тривало з 1951 по 1959 роки і здійснювалося спеціальним будівельно - монтажним управлінням «Дніпробуд» під керівництвом С. Н. Андріанова та головних інженерів П. А. Медведєва й  П. С. Непорожнього. 

історія
Будівництво Каховської ГЕС. 1955 рік

30 березня 1952 року було укладено перший куб. м бетону в споруду ГЕС.

Монтаж першої турбіни, розпочатий в серпні 1954 року, було завершено 18 жовтня 1955 року. Саме цей день і вважається днем народження станції. 

13 жовтня 1956 року було введено в експлуатацію останній  шостий гідроагрегат.

19 жовтня 1959 року Каховська ГЕС була прийнята в промислову експлуатацію зі встановленою потужністю 312 МВт.

Масштаби будівництва Каховської ГЕС були вражаючими: на об’єкті було задіяно 1100 автомобілів, 30 екскаваторів, 75 гусеничних і портальних кранів, 100 бульдозерів, 7 земснарядів та 14 паротягів.   Роботи виконували 12 тисяч людей 19 національностей - це було велике всенародне будівництво на добровільних засадах. За високі виробничі показники та значний внесок у освоєння і впровадження  прогресивних методів роботи при будівництві Каховської ГЕС понад 300 працівників «Дніпробуду» були нагороджені високими урядовими нагородами.  

Варто зазначити, що при будівництві Каховського гідровузла була застосована низка інноваційних на той час технічних рішень: вперше в гідротехнічному будівництві було запроєктовано та виконано безпосереднє розміщення земляної руслової греблі висотою до 30 метрів на мулах, будівля гідроелектростанції виконана з низькою відсмоктувальною трубою (1,54 D1), розподільчий пристрій 154кВ закритого типу (ЗРП) виконано з розміщенням обладнання на чотирьох поверхах.

Паралельно з гідроелектростанцією на берегах Дніпра росло нове місто. Передбачалося, що це буде невелике містечко енергетиків з населенням до 20 тисяч людей.  Новий населений пункт, житловою площею близько 100 тис м2 (понад 600 будинків), з повним комплексом культурно-побутових об’єктів було побудовано за неповні чотири роки, тобто, ще до моменту закінчення будівництва Каховської ГЕС.

28 лютого 1952 року населений пункт будівництва Каховського гідровузла віднесено до категорії міст і йому присвоєно  назву Нова Каховка.

У проєкті міста архітектурно-художнє оформлення кварталів, площ і вулиць вдало поєдналось з мальовничою місцевістю дніпровського узбережжя.

Там, де раніше були  сипучі піски, на місті селища Ключове, розквітло місто-сад з 50-тисячним населенням.

26 червня 2000 року постановою Кабінету Міністрів України Каховській ГЕС присвоєно ім’я видатного вченого та державного діяча Петра Степановича Непорожнього.

Сьогодні Нова Каховка – сучасне молоде місто, що розвивається і має значні перспективи, а Каховська ГЕС є одним із бюджетоутворюючих підприємств Новокаховської об’єднаної територіальної громади.

Каховська ГЕС - багаторазовий  переможець щорічного  рейтингу популярності та якості міста Нова Каховка – «Дніпровська перлина» в номінаціях «Роботодавець року», «Кращий платник податків», «Промисловість» та «Інвестиція року».

Експлуатація

До складу Каховського гідровузла входять: земляна руслова гребля, водозливна гребля (має 28 водозливних прольотів), будівля ГЕС із монтажним майданчиком, земляна гребля між шлюзом і ГЕС, судноплавний однокамерний шлюз, земляна заплавна гребля, земляна надзаплавна гребля. На Каховський ГЕС встановлено шість вертикальних гідроагрегатів загальною встановленою потужністю 334,8 МВт. Турбіни - поворотно-лопатевого типу, виробництва АТ «Турбоатом» (м. Харків). Генератори - синхронного типу, напругою 13,8 кВ, виробництва ДП «Електроважмаш» (м. Харків). Електрична мережа скомпонована по три блоки «генератор - трансформатор» на дві системи шин закритого розподільчого пристрою -154 кВ.

машзал
Машинна зала Каховської ГЕС

Для забезпечення стабільної і безаварійної роботи Каховської ГЕС обладнання і споруди потребують своєчасного поточного і капітального ремонтів.

Ремонти основного і допоміжного обладнання на станції виконує досвідчений і кваліфікований персонал згідно з затвердженим річним графіком. До складних і довгострокових капітальних ремонтів залучаються підрядні організації.

Після проведення ремонтів проводяться всі необхідні випробування з подальшим введенням обладнання в експлуатацію.

Якісне регулювання частоти та потужності є одним з основних завдань гідроелектростанцій в Об’єднаній енергетичній системі України і з  1 липня 2019 року Каховська ГЕС працює в умовах нового ринку електричної енергії.

Після проведення випробування системи автоматичного регулювання частоти та потужності вісім гідроелектростанцій Укргідроенерго, серед яких й Каховська ГЕС,  отримали свідоцтва про відповідність вимогам до допоміжних послуг.

У березні 2020 року Укргідроенерго приєдналося до умов договору про надання допоміжних послуг з регулювання частоти і активної потужності та долучилося до реєстру постачальників допоміжних послуг. 

Компанія працює на всіх сегментах ринку. Це ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок двосторонніх договорів.

Оперативний персонал Каховської ГЕС чітко дотримується комерційного графіка навантажень, своєчасно виконуючи балансуючі, диспетчерські та аварійні команди. Облік виробітку, відпуску та споживання електричної енергії ведеться погодинно.

Реконструкція

На сьогодні Каховська гідроелектростанція є сучасним енергетичним об´єктом, який стрімко розвивається відповідно до загальносвітових техніко-економічних та екологічних вимог. Починаючи з 1996 року на станції продовжується поетапна  реабілітація обладнання. Основною метою реконструкції Каховської ГЕС є продовження терміну її експлуатації, збільшення потужності та надійності, покращення виробничих показників та приведення станції у відповідність до сучасних екологічних вимог.

Реконструкція, модернізація та заміна обладнання проводиться за рахунок як власних, так і за рахунок кредитних коштів.

 На Каховській ГЕС реконструйовано  всі шість гідроагрегатів із заміною робочих коліс, систем збудження, систем управління та регуляторів швидкості. Замінено і введено в експлуатацію сучасне електротехнічне, гідросилове та гідромеханічне обладнання, впроваджені сучасні  системи управління, моніторингу та контролю.

За період реконструкції виконано заміну  гідромеханічного обладнання. Станція отримала нові основні затвори водозливної греблі, аварійно-ремонті затвори водозливної греблі, 9 аварійно-ремонтних затворів щитової стінки, сміттєзатримуючі Ґрати на всіх гідроагрегатах, ремонтні затвори відсмоктувальних труб нижнього б’єфу.

У період з 2002 по 2020 роки на Каховській ГЕС побудовано новий санітарно-побутовий корпус, майстерню гідротехнічного цеху, теплий склад ангарного типу. Оновлення обладнання і технологій на Каховській ГЕС триває і має пріоритетне значення.

Безпека та надійність

Для забезпечення надійності греблі Каховської ГЕС на станції введено в експлуатацію Автоматизовану систему контролю безпеки гідротехнічних споруд, яка забезпечує цілодобовий безперервний контроль основних показників стану гідротехнічних об’єктів.

Спеціальний гідротехнічний підрозділ станції веде щоденний моніторинг, візуальний та інструментальний контроль за  станом споруд. 

У 2019 році експерти Спеціалізованої міжвідомчої комісії підтвердили, що дамба Каховської ГЕС  перебуває у працездатному стані, відповідає проєктним вимогам і може виконувати своє функціональне призначення в заданих режимах.

Забезпечення фізичного захисту Каховської ГЕС від зловмисних дій та терористичних актів виконує підрозділ відомчої воєнізованої охорони. Ведуться роботи зі встановлення комплексної системи фізичного захисту Каховської ГЕС.

Люди - найвища цінність

Покращувати життя всередині компанії, щоб кожна людина з впевненістю дивилася у завтрашній день і відчувала турботу вже сьогодні та із задоволенням йшла на роботу – саме такими принципами у щоденній діяльності керується Укргідроенерго.

На Каховській ГЕС працює понад 250 співробітників. Це колектив висококваліфікованих фахівців, який за останні роки значно помолодшав і в тандемі з досвідченими гідроенергетиками працює, навчається та успішно вирішує виробничі питання.

гідроенергетики
Колектив Каховської ГЕС

Для підтримки існуючого кадрового потенціалу та залучення нових співробітників до роботи у гідроенергетичній галузі на станції створені комфортні і безпечні умови праці, забезпечуються соціальні гарантії та підвищується рівень оплати праці. Гідроенергетики мають можливість для навчання та кар’єрного росту. Окрім того, їм пропонуються різні види нематеріального заохочення. 

Колективним договором Укргідроенерго, зокрема, передбачено низку соціальних програм, серед яких - матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки, матеріальна допомога на лікування, часткова компенсація витрат на відпочинок працівника та його дітей,  оплата першої вищої освіти та інші види соціальної підтримки.

Непрацюючі пенсіонери та ветерани Каховської ГЕС теж не залишаються поза увагою керівництва компанії, щомісячно отримуючи матеріальну допомогу.

З липня 2018 року в компанії запроваджено добровільне медичне страхування співробітників, яке включає в себе всі види медичної допомоги та дає можливість гідроенергетикам отримувати якісне обстеження і лікування в провідних медичних закладах України.

Будівництво Каховської ГЕС-2

Для оптимізації роботи Каховського гідровузла необхідно збільшити його встановлену потужність шляхом вводу додаткових гідроагрегатів. При цьому приріст середньобагаторічного вироблення електроенергії відбудеться за рахунок використання холостих скидів. Установка додаткових агрегатів дозволить підвищити використання гідроагрегатами стоку Каховського гідровузла до 95 % тим самим збільшивши вироблення електроенергії.

Оптимальне підвищення потужності Каховського гідровузла за рахунок будівництва ГЕС-2 може бути досягнуте шляхом синхронізації експлуатації ДніпроГЕС-1+ДніпроГЕС-2 та Каховської ГЕС-1+ГЕС-2. У цьому випадку витрати води, що пропускається Дніпровським гідровузлом для вироблення електроенергії в період пікового навантаження енергосистеми, повністю використовуватиметься Каховською ГЕС-1+ГЕС-2. Збільшення потужності Каховського гідровузла дозволить ефективніше регулювати витрати річки Дніпро, а також перевести Каховський гідровузол з базового режиму виробництва електроенергії в напівпіковий та піковий, що покращить стабільність роботи енергосистеми України.

Каховська ГЕС
Каховський гідровузол. Вигляд з висоти пташиного польоту

Проєктом «Будівництво Каховської ГЕС-2» передбачено спорудження будівлі ГЕС-2 у складі чотирьох гідроагрегатів,  загальною встановленою потужністю – 250 МВт. Тип турбіни – поворотно-лопатевий  ПЛ20-В-800, генератор – синхронний вертикальний 3-х фазний напругою 13,8 кВ.

До складу основних споруд увійде підвідний канал, водоприймач, залізобетонні водоводи, будівля ГЕС з монтажним та пристанційними майданчиками, відвідний канал і розподільчий пристрій.

Наразі розпорядженням Кабінету Міністрів України №156-р від 10.03.20172» схвалено техніко-економічне обґрунтування проєкту «Будівництво Каховської ГЕС,  розроблено ТЕО у міжнародному форматі (Feasibility Study). На завершальній стадії розробки оцінка впливу на навколишнє соціальне середовище (ОВНСС)  та інші природоохоронні документи в міжнародному форматі. Триває процедура оцінки впливу на довкілля проєкту «Будівництво Каховської ГЕС-2» у відповідності до чинного законодавства України.

Згідно розробленого інвестиційного проєкту,  будівництво Каховської ГЕС-2 триватиме шість років.

Для реалізації проєкту наступними кроками буде завершення  розробки Звіту з оцінки впливу на  навколишнє та соціальне середовище в міжнародному форматі, завершення процедури оцінки впливу на довкілля згідно з чинним законодавством України, завершення ІІ-го етапу проєктування  та подання його на державну експертизу, затвердження проєкту в порядку, встановленим чинним законодавством України, проходження державної експертизи Інвестиційного проєкту «Будівництво Каховської ГЕС-2»,  отримання державних гарантій для реалізації Інвестиційного проєкту та залучення міжнародних інвесторів до реалізації проєкту.

«Сьогодні українська енергетика стоїть на порозі глобальних перетворень, обумовлених розпочатими реформами і завданнями Енергетичної стратегії України. У нових економічних умовах ми підвищуємо вимоги до себе і розширюємо наші плани, продовжуємо працювати, долаючи труднощі на шляху до енергетичної незалежності.

Ці важливі й складні завдання під силу нашому колективу, тому що накопичений багаторічний досвід та висококваліфікований персонал дозволяють успішно вирішувати непрості завдання надійності енергозабезпечення, а досягнуті результати надають нового імпульсу подальшому розвитку», - ділиться думками напередодні ювілею станції директор Каховської ГЕС Олег Пащенко.

Пресслужба Каховської ГЕС

Читайте також: 

До річниці Каховської ГЕС організовано художню виставку 

Арсеній Зеленський: реконструкція Каховської ГЕС здійснюється за графіком 

Як працює Каховська ГЕС в умовах карантину

 

Поділитися: