Все буде Україна!

Міжнародне енергетичне агентство: гідроенергетика матиме найбільшу цінність для енергосистем

Міжнародне енергетичне агентство: гідроенергетика матиме найбільшу цінність для енергосистем

15-10-2020
Днями Міжнародне енергетичне агентство (IEA) опублікувало звіт Світові перспективи енергетики 2020 (2020 World Energy Outlook), в якому досліджено різні шляхи виходу країн із кризи у наступні 10 років. На думку IEA, саме пандемія Covid-19 спричинила найбільшу кризу в енергетичному секторі, ніж будь-яка інша подія за часів новітньої історії.

Як повідомляє Міжнародна асоціація гідроенергетики, відповідно до документа вирішальну роль у допомозі країнам при досягненні кліматичних цілей та сталого розвитку відведено відновлюваній та гнучкій гідроенергетиці, послуги якої стануть ще важливішими.

Мінливість попиту на електроенергію та стрімке зростання сонячної й вітрової генерації збільшують потреби енергосистем в гнучкості. Так, у ході збільшення цих потреб гідроенергетика через свою здатність надавати широкий набір системних послуг, починаючи від покращення якості електроенергії і до балансування між виробітком та попитом, матиме найбільшу цінність для енергосистем.

«Міжнародна асоціація гідроенергетики (IHA) наголошує на важливості створення відповідних політичних та нормативних рамок, аби належним чином оцінити основні послуги, які надає стійка гідроенергетика зі зберігання енергії, забезпечення стабільності електромереж та вирішення інших критично важливих питань. Тому наша організація закликає уряди та регуляторні органи у всьому світі вже зараз починати планувати розвиток гнучких мереж майбутнього, які підтримуватимуть інтеграцію змінних відновлюваних джерел енергії надійними рішеннями, такими як гідроенергетика», - підкреслив керівник відділу досліджень та політики Міжнародної асоціації гідроенергетики Алекс Кемпбелл.

Відповідно до Сценарію сталого розвитку Міжнародного енергетичного агентства очікується, що до 2030 року гідроенергетичний сектор буде виробляти більше електроенергії ніж теплоелектростанції. Так, до 2040 року планується ввести в експлуатацію майже 850 ГВт додаткової гідроенергетичної потужності, переважно в Азії та Тихоокеанському регіоні.

Навіть за менш оптимістичним сценарієм до 2030 року, гідроенергетика помірно розвиватиметься і залишатиметься найбільшим джерелом чистої електроенергії у світі.

IEA стверджує, що протягом наступного десятиліття інвестиції в енергетичні технології з низьким рівнем шкідливих викидів можуть складати в середньому понад 650 млрд американських доларів щороку, понад 90% з яких можуть спрямовуватися на розвиток відновлюваної енергії.

Нагадаємо, що відповідно Енергетичної стратегії до 2035 року в Україні планується нарощування гідроенергетичних потужностей, які відіграють важливу роль у стійкості ОЕС України. Так, до 2026 року Укргідроенерго має добудувати Дністровську ГАЕС, яка складатиметься із 7-ми гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт в насосному. Також компанія має побудувати та ввести в експлуатацію Канівську ГАЕС потужністю 1000 МВт, та Каховську ГЕС-2 потужністю 250 МВт. Реалізація перерахованих проєктів дозволить довести частку маневрових потужностей ГЕС та ГАЕС у загальному балансі галузі до 16%.

Переклад та адаптація: Ірина Данилова

Читайте також:

IRENA: гідроенергетика відіграватиме вирішальне значення для декарбонізації економіки

Як гідроенергетика допомагає зменшити наслідки кліматичних змін

Арсеній Зеленський: З будівництвом Каховської ГЕС-2 енергосистема країни отримає додаткові балансуючі потужності

 

Поділитися: