Все буде Україна!

IRENA: гідроенергетика відіграватиме вирішальне значення для декарбонізації економіки

IRENA: гідроенергетика відіграватиме вирішальне значення для декарбонізації економіки

02-10-2020
Сорок дев'ять країн беруть участь у новій ініціативі Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), направленій на координацію співпраці та діалогу щодо ролі гідроенергетики у переході до чистої енергії.

IRENA вважає, що гідроенергетика має важливе значення для забезпечення переходу світу до чистої енергії. Саме тому на прохання країн-членів розширити свою підтримку щодо використання гідроенергетичних технологій організація у червні 2020 року виступила з ініціативою Рамкової програми з гідроенергетики для вирішення нагальних проблем та використання потенційних можливостей задля розвитку гідроенергетики.

Так, під час своєї першої зустрічі учасники обговорили ключові завдання Рамкової програми з гідроенергетики, зокрема необхідність забезпечити постійний сталий розвиток гідроенергетики і визнання її важливої ролі у підтримці переривчастих джерел відновлюваної енергії та у боротьбі зі змінами клімату. Окрім того, під час засідання було розглянуто питання інноваційних технологій та досвід експлуатації й технічного обслуговування об’єктів гідроенергетики.

24 вересня 2020 року під головуванням керівника відділу міжнародних енергетичних питань Федерального департаменту навколишнього середовища, транспорту, енергетики та зв'язку Швейцарії Жана-Крістофа Фюга відбулося друге онлайн-засідання Рамкової програми з гідроенергетики, в якому взяли участь понад 100 учасників.

«Як стимулюючий механізм для інтеграції більшої частки відновлюваної енергії в енергосистемі, гідроенергетика відіграватиме важливу роль в енергетичному секторі та вирішальне значення для декарбонізації економіки світу. Сприяння в подальшому розвитку гідроенергетики було і залишається важливою частиною діяльності IRENA», - підкреслив під час вступного слова генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера.

Країни-члени IRENA також вирішили залучити зацікавлених сторін у галузі гідроенергетики з державного та приватного секторів. Зокрема, поділитися своїми поглядами щодо пріоритету розвитку гідроенергетики та способів об'єднання державних й приватних організацій задля обміну знаннями та визначення проблем й можливостей галузі було запрошено представників Міжнародної асоціації гідроенергетики (IHA) та Світового банку.

«Відповідно до цілей енергетичної галузі гідроенергетичні потужності до 2030 року планується збільшити до 150%, тому розвиток стійкої гідроенергетики вимагає щорічних інвестицій, навіть більше ніж сонячна та вітрова енергії. Саме тому уряди країн мають докладати більше зусиль задля прийняття оптимальних рішень, які допоможуть віднайти мільярдні інвестиції у сталий розвиток гідроенергетики», - зазначив виконавчий директор IHA Едді Річ.

На основі пропозицій IRENA учасники домовились про майбутні зустрічі, що дозволить Рамковій програмі з гідроенергетики набути подальшої реалізації.

Нагадаємо, заснована в 2009 році як міжурядова організація зі штаб-квартирою в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) IRENA підтримує світові країни у переході до стійкого енергетичного майбутнього. Так, організація заохочує уряди вести політику, яка сприяє інвестиціям у відновлювану енергію, надає практичну допомогу щодо прискорення впровадження відновлюваних джерел енергії та сприяє обміну знаннями й технологіями задля забезпечення суспільства чистою й стійкою енергією.

Джерело: International Hydropower Association

Переклад та адаптація: Ірина Данилова

Читайте також:

Європарламент: гідроенергетика відіграє одну із найважливіших ролей в Енергетичній стратегії Європейського Союзу

Чому розвиток гідроенергетики необхідний суспільству

Поділитися: