Все буде Україна!

Європарламент: гідроенергетика відіграє одну із найважливіших ролей в Енергетичній стратегії Європейського Союзу

Європарламент: гідроенергетика відіграє одну із найважливіших ролей в Енергетичній стратегії Європейського Союзу

23-07-2020
Депутати Європейського Парламенту підтримали звіт про енергетичну стратегію, в якому гідроенергетика визначається як «вирішальна роль у зберіганні енергії». Зокрема, парламентарі вважають, що уряди країн ЄС мають докласти зусиль задля збільшення потужностей гідроакумулюючих станцій.

У своїй доповіді депутат Європарламенту Клаудія Гамон закликала країни-члени ЄС вивчити потенціал для накопичення енергії, в тому числі потенціал гідроакумулюючих станцій, та прийняти ряд важливих рішень задля збалансування ринку енергії. Так, депутат вважає за потрібне розробити стратегію зберігання енергії відповідно до цілей відновлюваних джерел енергії. Водночас, у доповіді зазначається, що країни Європейського Союзу не використовують у повній мірі можливості чистої маневрової гідроенергетики, яка є добре перевіреним та ефективним способом зберігання енергії. Загалом, гідроенергетика має великий потенціал і ряд екологічних переваг та може стабілізувати й збільшити існуючі енергетичні потужності.

У звіті виділено низку рекомендацій щодо усунення будь-яких перешкод, які виникають при реалізації проєктів з будівництва чи модернізації гідроакумулюючих станцій, та можуть затримати розвиток гідроенергетики в цілому. Зокрема, підкреслюється необхідність надання нормативної підтримки інноваційним підходам під час реалізації гідроенергетичних проєктів.

Рекомендації також були опубліковані як частина Таксономії ЄС у вигляді роз’яснень та критеріїв обґрунтування придатності для інвестиційних проєктів. Важливо, що вони узгоджуються з цілями сталого розвитку 2050 року ЄС.

Як зазначає виконавчий директор Міжнародної асоціації гідроенергетики (IHA) Едді Річ, Європейський Парламент визнав необхідність розвитку систем накопичення електроенергії та має сприяти розвитку гідроенергетики, зокрема будівництву гідроакумулюючих станцій.

Відповідно до звіту IHA 2020 року про стан гідроенергетики, європейський регіон, включаючи країни, що не є членами ЄС, такі як Великобританія та Туреччина, має загальну встановлену гідроенергетичну потужність 55 ГВт. При цьому в 2019 році по всьому регіоні було додано лише 4 МВт додаткової потужності. Так, до списку транскордонних проєктів «Спільного інтересу» Єврокомісії запропоновано включити 12 проєктів гідроакумулюючих станцій.

Окрім того, нещодавно Комісія ЄС розпочала науково-дослідні та інноваційні ініціативи, присвячені потенціалу гідроенергетики, які, зокрема, включають Hydropower Europe, XFLEX HYDRO та Hydroflex.

Нагадаємо, Укргідроенерго має низку проєктів, що знаходяться на етапі проєктно-вишукувальних робіт, серед яких будівництво Каніської ГАЕС та третя черга Дністровської ГАЕС, яка завдяки своїй загальній потужності стане першою в Європі та шостою у світі. Наразі для реалізації зазначених проєктів компанія проводить пошук джерел фінансування. Вже підписано низку меморандумів з іноземними компаніями, проте залучення пільгового фінансування для реалізації цих проєктів можливе лише за умови надання державних гарантій.

Водночас 13 липня цього року Верховна Рада не підтримала внесення змін до держбюджету на 2020 рік, якими пропонувалося розширити напрями надання держгарантій за рішенням Кабміну. Прийняті зміни дозволили б продовжити роботу із залучення Укргідроенерго іноземних інвестицій для реалізації інвестиційних проєктів.

Варто підкреслити, що через розвиток «зеленої енергетики» Україна відчуває дефіцит маневрових потужностей. Саме будівництво зазначених ГАЕС забезпечить стабільну роботу Об’єднаної енергетичної системи країни.

Джерело: International Hydropower Association

Переклад та адаптація: Ірина Данилова

Читайте також: 

Чому ГЕС і ГАЕС необхідні енергетичній системі країні?

Дністровська ГАЕС: крок за кроком до мети

Поділитися: