Все буде Україна!

Каховська ГЕС-2: новий етап підготовки до будівництва

Каховська ГЕС-2: новий етап підготовки до будівництва

27-07-2020
На 84 сесії Новокаховської міської ради депутати ухвалили рішення №3043 від 23.07.2020 року «Про надання дозволу на розробку документації із землеустрою ПрАТ «Укргідроенерго» на території Козацького старостинського округу Новокаховської міської територіальної громади».

Мова йде про відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,4055 га у постійне користування зі зміною цільового призначення, яка розташована за адресою Херсонська область, смт Козацьке.

Цим рішенням депутати підтвердили підтримку проєкту «Будівництво Каховської ГЕС-2», реалізація якого має стратегічне значення для забезпечення надійності Об’єднаної Енергетичної Системи та  енергетичної незалежності України.

Сьогодні Укргідроенерго знаходиться в активній фазі роботи з розробки землевпорядної документації щодо додаткового відведення  земельних ділянок в постійне та тимчасове користування для будівництва Каховської ГЕС-2.

Роботи проводяться відповідно до Детального плану території для розміщення об’єкту будівництва Каховської гідроелектростанції (ГЕС-2), який затверджений розпорядженням голови Бериславської районної державної адміністрації від 24.12.2015 року № 622.

Наразі виконуються роботи з розробки проєктів землеустрою трьох земельних ділянок загальною площею 10,761 га.

Довідка:

Плановане розміщення Каховської ГЕС-2 – правобережна земляна гребля Каховського гідровузла в адміністративних межах Новокаховської міської територіальної громади (Козацький старостинський округ та Веселівський старостинський округ) Херсонської області.

Збільшення загальної потужності Каховського гідровузла дозволить:

  • досягти виконання Україною вимог щодо контролю частоти та потужності для інтеграції енергосистеми України в Європейську мережу операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E), зокрема, в діапазонах вторинного та третинного регулювання;
  • дозволить роботу ГЕС-1 і ГЕС-2 в піковій частині добових режимів енергосистеми;
  • отримати  додатковий виробіток електроенергії за  рахунок  повного використання  повеневих скидів води; 
  • оптимізувати сумісну роботу Дніпровського і Каховського гідровузлів;
  • подовжити термін експлуатації ГЕС-1 і гідровузла в цілому;
  • зменшити залежність України від імпорту енергоносіїв (газ, вугілля).

Потужність майбутньої Каховської ГЕС-2 – 250 МВт

Кількість гідроагрегатів – 4 од. х 62,5 МВт.

Кошторисна вартість проєкту стадії ТЕО, що пройшла державну експертизу – 13,468 млрд. грн (в цінах станом на 20.04.2016), термін будівництва – 6 років.

Заплановане введення ГА1 – наприкінці 5-го року будівництва; ГА2, ГА3, ГА4 – через кожні 4 місяці протягом 6-го року будівництва.

23 серпня 2016 року ТЕО отримало позитивний висновок від ДП «Укрдержбудекспертиза» за результатом проходження комплексної державної експертизи проєкту «Будівництво Каховської ГЕС-2». ТЕО  схвалено розпорядженням КМУ від 10.03.2017 № 156-р.

Відповідно до чинного законодавства України, згідно з законом України «Про публічні закупівлі» між ПрАТ «Укргідроенерго» та ПрАТ «Укргідропроект» укладено договір на виконання проєктних робіт стадії «Проєкт». На сьогодні триває розроблення проєктної документації стадії «Проєкт».

Для отримання державних гарантій розроблено Інвестиційний проєкт «Будівництво Каховської ГЕС-2» загальною вартістю 18,087 млрд. грн, готується пакет супроводжувальної документації для проходження державної експертизи Інвестиційного проєкту.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:
Укргідроенерго оприлюднює Повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає ОВД, щодо будівництва Каховської ГЕС-2

Як вплине будівництво Каховської ГЕС-2 на екологію Дніпра

Будівництво Каховської ГЕС-2: аргументи «за»

Поділитися: