Все буде Україна!

Перспективи розвитку гідроенергетики: в РНБО обговорили майбутнє галузі

Перспективи розвитку гідроенергетики: в РНБО обговорили майбутнє галузі

24-07-2020
23 липня відбулося засідання робочої групи з питань подолання загроз в енергетичній сфері, яке пройшло в РНБО. Ключове питання порядку денного - роль та перспективи гідроенергетики для Об’єднаної енергосистеми країни.

Участь у засіданні взяв генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота, проінформувавши присутніх про проблемні питання розвитку галузі та наголосивши  на важливості її підтримки на державному рівні.

Як зазначив Ігор Сирота, наразі Об’єднана енергосистема України відчуває гострий дефіцит маневрових потужней, усунути який допоможе будівництво нових гідроакумулюючих станцій.

«Укргідроенерго реалізує проєкт з будівництва другої черги Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегату №4. Серед перспективних проєктів компанії – будівництво Канівської ГАЕС. Реалізація цих проєктів сприятиме виконанню вимог у частині контролю частоти та потужності для інтеграції вітчизняної енергосистеми в Європейську мережу операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E). Окрім того,  дасть змогу покрити наявний дефіцит в енергосистемі та створить оптимальний баланс між різними видами генеруючих потужностей на ринку електроенергії в Україні. Використання резерву ГАЕС також дозволить регулювати навантаження та міжсистемні перетоки в ОЕС України», - зазначив Ігор Сирота.

За підсумками засідання ухвалено рішення звернутися до Уряду з пропозицією розробити та ухвалити на державному рівні план реалізації стратегії щодо добудови Дністровської ГАЕС, будівництва Канівської ГАЕС і Каховської ГЕС-2.

Кабінету міністрів також запропоновано при реалізації «Програми розвитку гідроенергетики до 2026 року» врахувати «Першочергові науково-технічні заходи з екологізації гідроенергетики України як складової ПЕК», розроблених спільно НАН України, Укргідроенерго та ДП «НАЕК «Енергоатом». Окрім того -  разом із Світовим банком опрацювати питання розробки та реалізації проєкту «Підвищення ефективності роботи Укргідроенерго в умовах приєднання української енергетичної системи до ENTSO-E».

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Дністровська ГАЕС: впевненими кроками до пуску гідроагрегату № 4

Дністровська ГАЕС: на порядку денному - завершення робіт зі спорудження гідроагрегату №4

Чому ГЕС і ГАЕС необхідні енергетичній системі країні?

Поділитися: