Все буде Україна!

Парламентський комітет ухвалив правки до законодавства, позбавивши ГАЕС Укргідроенерго стимулів щодо повернення інвестицій

Парламентський комітет ухвалив правки до законодавства, позбавивши ГАЕС Укргідроенерго стимулів щодо повернення інвестицій

10-02-2022
На черговому засіданні парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг в рамках опрацювання проєкту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії» (№ 5436-д) було ухвалено правку щодо виключення гідроакумулюючих електростанцій із визначення «оператор системи накопичення енергії».

Як наслідок ГАЕС, які входять до структури Укргідроенерго, будуть позбавлені права на сальдування оплати послуг з передачі та диспетчерського управляння між закачаною і виданою в мережу електроенергією та не зможуть скористатися цим стимулом розвитку систем накопичення енергії зважаючи на необхідність повернення капітальних інвестицій, вкладених у їх будівництво.

У ході засідання депутати вирішили, що недоцільно надавати такі стимули для ГАЕС, мотивуючи це тим, що станції давно збудовані і витрати на їх  будівництво вже давно відшкодовані. Втім варто зазначити, що окрім Київської ГАЕС, яку експлуатує  Укргідроенерго, компанія будує Дністровську ГАЕС зі встановленою потужністю 2268 МВт та перебуває на порозі реалізації проєкту з будівництва Канівської ГАЕС, потужністю 1000 МВт.       

Голова комітету Андрій Герус наголосив на дискримінаційності правок для державної компанії Укргідроенерго, підкресливши, що в такому разі лише приватні компанії матимуть стимули щодо повернення інвестицій, вкладених у системи накопичення енергії.

Разом з тим, за інформацією НЕК «Укренерго» для забезпечення надійної роботи Об’єднаної енергосистеми України упродовж 2021-2023 рр., враховуючи активний розвиток відновлювальних джерел енергії, назріла необхідність будівництва щонайменше 1 500 МВт систем накопичення енергії.

Будівництво лише твердотільних акумуляторів не забезпечить необхідної кількості систем накопичення енергії, тож введення в експлуатацію нових агрегатів ГАЕС є вкрай необхідним.

Ухвалення законопроєкту мало б забезпечити використання систем накопичення енергії, збалансувати роботу енергосистеми, підвищити стабільність електропостачання для споживачів, а також надати інвесторам механізм для повернення інвестицій у системи накопичення енергії. Відсутність запропонованих стимулів для ГАЕС не відповідає логіці проєкту Закону та Директивам ЄС.

Укргідроенерго категорично проти ухвалення правки щодо виключення гідроакумулюючих електростанцій із визначення «оператор системи накопичення енергії» як дискримінаційної по відношенню до державної генерації та такої, що порушує основні принципи закону «Про ринок електричної енергії».

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Будівництво Канівської ГАЕС – запорука стійкості та надійності енергосистеми України

Каскад Дністровських ГЕС і ГАЕС: генерація енергії з акцентом на збалансоване природокористування

Введено в експлуатацію четвертий агрегат Дністровської ГАЕС – ключ до енергостабільності країни

 

Поділитися: