Все буде Україна!

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Будівництво Канівської ГАЕС – запорука стійкості та надійності енергосистеми України

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Будівництво Канівської ГАЕС – запорука стійкості та надійності енергосистеми України

21-10-2021
Під час VII Міжнародного конгресу інженерів-енергетиків, який проходить в Києві в рамках Міжнародного енергетичного бізнес-форуму «5Е», представники Укргідроенерго організували дискусійну панель «Трансфер світових технологій в гідроенергетику України». З доповіддю щодо будівництва Канівської ГАЕС виступив директор департаменту стратегічного розвитку та планування реалізації проєктів Юрій Литвиненко.

Під час виступу енергетик окреслив характерні тенденції розвитку ОЕС України останніх років, серед яких дефіцит маневрових та регулюючих потужностей, що наростає у зв’язку зі збільшенням використання ВДЕ. Для його покриття необхідно збудувати та ввести в експлуатацію генерації зі швидким стартом, що можуть розгортати потужність від 0 МВт до максимального значення за 15 хв. Саме такими є ГЕС та ГАЕС.

«Без реалізації заходів з підтримки генеруючих потужностей в енергосистемі країни можливе виникнення дефіциту генеруючих потужностей від 2,5 ГВт в 2025 року – аж до 9 ГВт в 2031», – розповів Юрій Литвиненко.

Проєкт Укргідроенерго «Будівництво Канівської ГАЕС» розпорядженням Кабінету Міністрів України включений до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року. Який очікуваний ефект для ОЕС України від будівництва Канівської ГАЕС?

  • вирішення проблеми дефіциту маневрових та пікових потужностей
  • створення резерву регулювання для підключення генерації за «зеленим» тарифом
  • регулювання навантаження та міжсистемних перетоків
  • створення мобільного аварійного резерву 1 000 МВт генеруючої потужності
  • виконання вимог для інтеграції енергосистеми України в Європейську мережу операторів систем передачі електроенергії (ENTSO-E)
  • зменшення провалів навантаження в нічні години

«Будівництво ГАЕС має також позитивну соціальну складову, адже це нові робочі місця для людей, відновлення доріг в регіоні, збільшення відрахувань до фондів соцстраху та надходжень до місцевих бюджетів. Також заплановано будівництво об'єктів соціальної сфери на суму близько 1046 млн. грн», – пояснює Юрій Литвиненко.

Окрім того, проєкт отримав позитивний висновок Міністерства екології та природних ресурсів України з визнанням екологічної допустимості його реалізації.

Нагадаємо, що гідроенергетика відіграє винятково важливу роль у функціонуванні української енергосистеми, оскільки ГЕС і ГАЕС є фактично єдиним джерелом її пікових потужностей, крім того, гідроакумулюючі електростанції роблять неабиякий внесок у згладжування нічних «провалів» споживання електричної енергії.

гесгес

 

гес

 Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Чому ГАЕС – це «екологічні акумулятори» енергосистем?

Україна отримала нові маневрові потужності: запущено 4-й гідроагрегат Дністровської ГАЕС

Оксана Гуляєва: «Дністровська ГАЕС – це проєкт, зорієнтований на збалансоване природокористування та виробництво екологічної енергії»

Поділитися: