Все буде Україна!

Каскад Дністровських ГЕС і ГАЕС: генерація енергії з акцентом на збалансоване природокористування

Каскад Дністровських ГЕС і ГАЕС: генерація енергії з акцентом на збалансоване природокористування

07-12-2021
Останнім часом у низці молдовських ЗМІ поширюється інформація про погіршення екологічного стану Дністра внаслідок діяльності підприємств гідроенергетичного комплексу.

Варто зазначити, що найбільша гідрогенеруюча компанія країни – Укргідроенерго – планує  та здійснює режим роботи відповідно до чинних Правил експлуатації Дністровського комплексного гідровузла, рішень Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ при Державному агентстві водних ресурсів України, прогнозної і фізичної гідрологічної ситуації на річках, що формують приплив до водосховища.

Головним завданням Дністровського водосховища є забезпечення водопостачання, зрошення та судноплавства на ділянці р. Дністер  від Дністровського гідровузла до гирла, генерація електроенергії та протидія паводкам й повеням.

У зимовий та передпаводковий періоди Дністровське водосховище спрацьовується для створення протипаводкової ємності, яку під час проходження весняного водопілля та зливо-дощових паводків використовують для зрізки піків. В подальшому, під час мінімального  стоку р. Дністер забезпечується санітарний попуск в пониззя Дністра за рахунок спрацювання Дністровського водосховища.

Нижньодністровське (буферне) водосховище призначене для вирівнювання попусків Дністровського водосховища при добовому та тижневому регулюванні потужності ГЕС. А також для забезпечення гідроресурсами водокористувачів на нижче розташованій молдовській та українській ділянках Дністра.

Діючими Правилами експлуатації водосховищ Дністровського комплексного гідровузла визначено, що в квітні-травні з Дністровського водосховища у пониззя Дністра здійснюються екологічні попуски з метою покращення екологічного стану на водозаборах Республіки Молдова та України і створення оптимальних умов для нересту риби.

Регламент проведення екологічного попуску затверджується на Міжвідомчій комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровського водосховищ із залученням фахівців Республіки Молдова.

Режим роботи Дністровської ГАЕС істотно не впливає на водний баланс р. Дністер. Так в нічні години та в денній зоні, коли станції ВДЕ працюють з максимальним навантаженням, при зниженні енергоспоживання  ГАЕС, які входять до складу Укргідроенерго, працюють в насосному режимі. В пікові та напівпікові години споживання електроенергії ГАЕС працюють в генераторному режимі.

Отже звинувачення молдовської сторони українських гідроенергетиків у погіршенні екологічного стану вод Дністра безпідставні. У всьому світі ГАЕС мають суттєві екологічні переваги, завдяки чому їх називають «екологічними акумулятороми». Експлуатація станцій не супроводжується забрудненням атмосфери та води, під час експлуатації ГАЕС не утворюються небезпечні види відходів. Окрім того, ГАЕС підвищує рухливість водних мас та покращує проточність, що позитивно позначається на стані водойм. 

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Роль Дністровської ГАЕС в регулюванні єдиної енергетичної системи України – надважлива

Дністровська ГАЕС: 14 цікавих фактів про найбільшу гідроакумулюючу станцію Європи 

Оксана Гуляєва: «Найбільший та один з найкращих регуляторів енергії в енергосистемі – це ГАЕС»

Поділитися: