Все буде Україна!

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Роль Дністровської ГАЕС в регулюванні єдиної енергетичної системи України – надважлива

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Роль Дністровської ГАЕС в регулюванні єдиної енергетичної системи України – надважлива

04-11-2021
Укргідроенерго провело дискусійну панель «Трансфер світових технологій в гідроенергетику України» під час VII Міжнародного конгресу інженерів-енергетиків, що тривав в рамках Міжнародного енергетичного бізнес-форуму «5Е». Тему будівництва Дністровської ГАЕС та її ролі в регулюванні ОЕС країни обговорювали видатні науковці, представники генерального проєктувальника – Укргідропроекту – та гідроенергетики Товариства.

Первістком гідроенергетики України на річці Дністер стала Дністровська ГЕС зі встановленою потужністю 702 МВт, введена в експлуатацію у 1983 р.

«Початковими причинами виникнення гідроенергетичного комплексу на Дністрі були паводки, які шкодили народному господарству ще за часів радянського союзу. І першою ластівкою була Дністровська ГЕС як форпорст перехоплення паводків на Дністрі для захисту населених пунктів та народного господарства. Сьогодні Дністровська ГЕС – це найбільш високонапірна гідроелектростанція в Україні», – доповів заступник головного інженера проєкту «Дністровська ГАЕС» компанії Укргідропроект Василь Гончарук.

Будівництво Дністровської ГАЕС розпочалося в 1983 році, але велось неритмічно. З середини 2001 року почало оживати, хоча фінансування було вкрай недостатнім. З передачею Дністровської ГАЕС компанії Укргідроенерго у 2006 році будівництво почало набирати обертів.

«У 2010 році гідроагрегат №1 введено в промислову експлуатацію. У 2014 році введено в експлуатацію гідроагрегат №2, у 2016 – №3. У 2020 р. завершено монтаж гідроагрегату № 4 Дністровської ГАЕС та розпочато пускові операції. 14 серпня 2021 року виконано пуск гідроагрегату № 4 в генераторному режимі», – розповів начальник оперативно-диспетчерської служби Дністровської ГАЕС Василь Нагорняк.

Введення в експлуатацію Дністровської ГАЕС дозволить покрити існуючий попит на пікову потужність в ОЕС України в перспективі до 2035 року, а також сприятиме інтеграції української енергосистеми до об’єднаної енергосистеми країн Європейського Союзу ENTSO-E.

«Серед позитивних рис ГЕС і ГАЕС потрібно особливо виділити високу маневреність роботи. Характерно, що час набору повної потужності агрегатами цих станцій після зупинки становить 1-8 хвилини, а при роботі у режимі холостого ходу – 15 сек - 3 хв. Для порівняння: вказаний час для блоків АЕС (після зупинки) становить 6,5-11 годин, а ТЕС – 1,5-3 години. При роботі агрегатів у режимі «горячого» стану цей час для АЕС дорівнює 60 хвилин, а для ТЕС – 20-50 хвилин», – розповів Олександр Рябенко, д. т. н., професор Національного університету водного господарства та природокористування.

Спорудження потужної ГАЕС на Дністрі, насамперед, дасть можливість використовувати надлишки дешевої нічної електроенергії для закачування води в насосному режимі на високі позначки у верхню водойму і спрацювання її в турбінному режимі в години пік для вироблення гостродефіцитної пікової електроенергії. До того ж, дозволить забезпечити нормальну роботу атомних електростанцій, зупинки й пуски яких пов’язані з нічними витратами. Окрім того, гідроагрегати Дністровської ГАЕС експлуатуватимуться для регулювання енергосистеми.

«Надзвичайно важливим наразі стає розвиток таких напрямків, як розподільча генерація та використання гібрідних енерговузлів в різних сполучених ВЕС, ГЕС та ГАЕС, виробництво водню. Такі гібридні енерговузли можуть бути нові, або створюватись на основі вже працюючих ГЕС, ГАЕС та АЕС. І саме такі енерговузли можуть відігравати ключову роль у забезпеченні гнучкості та надійності роботи ОЕС України та інтеграції з європейською енергосистемою», – розповів д. т. н., заступник технічного директора Укргідропроекту Юрій Ландау.

Укргідроенерго, ГЕСУкргідроенерго, ГЕСУкргідроенерго, ГЕСУкргідроенерго, ГЕС

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: гідроенергетики поділилися своїм баченням перспектив розвитку нового ринку електроенергії

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Втілення першочергових заходів з екологізації гідроенергетики України – в пріоритеті

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Встановлення гібридних установок з виробництва електроенергії в Укргідроенерго сприятиме інтеграції ОЕС України до ENTSO-E

Поділитися: