Все буде Україна!

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: гідроенергетики поділилися своїм баченням перспектив розвитку нового ринку електроенергії

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: гідроенергетики поділилися своїм баченням перспектив розвитку нового ринку електроенергії

28-10-2021
Під час VII Міжнародного конгресу інженерів-енергетиків, який пройшов в Києві в рамках Міжнародного енергетичного бізнес-форуму «5Е», відбулася панельна дискусія «Трансфер світових технологій в гідроенергетику України».

Ключова тема для обговорення – робота найбільшої гідрогенеруючої компанії країни в умовах нового ринку електроенергії.

Під час доповіді директор департаменту з комерції Укргідроенерго Дмитро Олефір зазначив, що Укргідроенерго, на відміну від інших учасників ринку електроенергії, повинне крім участі у підтримці надійної роботи ОЕС України, достатніх резервів потужності для регулювання частоти та потужності, сприяти веденню оптимальних гідрологічних режимів водосховищ ГЕС з метою забезпечення водою всіх водокористувачів (водопостачання міст, рекреація, пропуски паводків, економія води у літній період, санітарні пропуски води, тощо). Проте, неконтрольоване зростання обсягів генерації, що працює на відновлювальних джерелах енергії, призводять до розбалансування роботи водосховищ ГЕС та порушення водогосподарських обмежень, встановлених Міжвідомчою комісію по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровського водосховищ (надлишкового спрацювання гідроресурсів або порушення верхніх/нижніх позначок водосховищ) через необхідність виконання команд диспетчера  НЕК «Укренерго» чи команд центрального регулятора САРЧП ОЕС України на балансуючому ринку. Враховуючи вищезазначене, фахівцями компанії проводяться заходи з оптимізації роботи ГЕС та ЕС на ринку допоміжних послуг та балансуючому рикну шляхом диверсифікації продажів електроенергії на інших сегментах ринку чи обмеження роботи ГЕС та ГАЕС у випадку порушення водогосподарських обмежень , а також перерозподілу обсягів автоматичних та ручних резервів для регулювання частоти та потужності.

На роботу ринку електроенергії впливає також недосконалість вимог Кодексу системи передачі, який потребує термінового перегляду в частині обсягів необхідних резервів для регулювання частоти та потужності в ОЕС України з врахуванням пропозицій Звіту з оцінки відповідності генерації, а також визначення термінів «доступна потужність» та «технологічні обмеження».

Дмитро Олефір

«На нашу думку, Кодекс системи передачі потребує доопрацювання в питаннях, які стосуються обсягів необхідних резервів в контексті інтеграції Об’єднаної енергосистеми України до ENTSO-E. Вимоги Оператора системи передачі щодо участі різних типів генерації у наданні певних резервів потужності повинні узгоджуватися із технологічними можливостями надання таких допоміжних послуг та їх повній відповідності вимогам Кодексу системи передачі», - зазначив Дмитро Олефір.

Доповідачем також було запропоновано низку першочергових заходів для стабілізації роботи сегментів ринку електроенергії та припинення порушення гідрологічних режимів роботи водосховищ ГЕС та ГАЕС ПрАТ «Укргідроенерго».

Директор департаменту супроводження комерційної діяльності Укргідроенерго Олександр Рохварг зупинився на поточному стані та перспективах роботи компанії на ринку електроенергії, зазначивши, що наразі Укргідроенерго успішно працює на усіх сегментах ринку – ринку двосторонніх договорів, ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому та балансуючому ринках, а також ринку допоміжних послуг. Так частка компанії на ринку двосторонніх договорів складає 3%, на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку 15%, а на балансуючому ринку – 55%.

На разі одним з проблемних питань для компанії є зростання заборгованості перед гідроенергетиками  на балансуючому ринку. На сьогодні ця цифра складає  4,5 млрд грн, втім до кінця року, за прогнозами фахівців, може сягнути 7 млрд грн.

«Укргідроенерго активно веде претензійно-позовну роботу. Зокрема, відкрито судові провадження щодо стягнення штрафних санкцій  за договорами купівлі-продажу електричної енергії, укладених  в рамках ПСО. Також ведеться позовна робота щодо стягнення заборгованості за участь у балансуючому ринку та врегулюванню небалансів. Окрім того,  відкрито судове провадження за позовом компанії щодо зобов'язання НЕК «Укренерго» укласти договір з диспетчерського управління з Товариством в особі Споживача. Також ми значну увагу приділяємо досудовому врегулюванню спору з Укренерго із укладенням договору із спільного використання технологічних мереж», - зазначив Олександр Рохварг.

Олександр Рохварг

Покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії – найбільша проблема, з якою зіткнулись гідроенергетики. Фахівці наголошують: так звана «фінансова модель ПСО» загрожує компанії нестачею обігових коштів для покриття всіх потреб, затримкою виконання важливих для енергосистеми проєктів з впровадження високоманевреної генерації, а також виникненням ризиків невиконання зобов’язань Товариства перед державою та міжнародними партнерами.

«Ми маємо свої пропозиції щодо вдосконалення фінансової моделі ПСО. Вважаємо, що частина прибутку повинна залишатися у виробників - учасників ПСО, а обсяги балансуючого ринку мають виключитись з розрахунку вартості послуги ПСО. Також необхідно знайти альтернативне джерело для покриття додаткової частини вартості послуги ПСО й реалізувати механізм першочергової оплати за балансуючу е/е виробникам – учасникам покладання спеціальних обов’язків», - зауважив Олександр Рохварг.

Також в рамках панельної дискусії було обговорено досвід впровадження спільного використання електромереж в Укргідроенерго. За словами начальника управління роздрібного ринку Укргідроенерго Ярослава Пака, раніше однією зі стандартних схем передачі електроенергії від високовольтних мереж до мереж середньої напруги було комплексне використання розподільчих пристроїв електростанцій. Втім з початком дії лібералізованого ринку електричної енергії, для виробників були скасовані тарифи, згідно яких компенсувалися витрати на утримання розподільчих пристроїв, що використовувалися операторами системи з метою транспортування електричної енергії. Наразі єдиним механізмом компенсації є укладання договорів про спільне використання технологічних електромереж. Крім того, в нових умовах технологічні втрати електричної енергії в елементах електричних мереж повинні розподілятися між Оператором системи, який використовує електричні мережі пропорційно обсягам споживання основного споживача та обсягам транспортування електричної енергії.

Ярослав Пак

«Основні проблеми, які виникають на цьому шляху - небажання Операторів системи розподілу укладати договори про спільне використання з виробниками електричної енергії, відсутність прямої вказівки Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо обов’язку Укренерго укладати договори про спільне використання мереж, а також застарілість правової бази щодо визначення складу обладнання мереж спільного використання», - зазначив Ярослав Пак.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Підсумки роботи ринку електроенергії: досягнення та недоліки 

Богдан Сухецький: «Укргідроенерго несе навантаження з балансування енергосистеми, втрачаючи оборотні кошти через значні затримки платежів»

Удосконалення роботи ринку електроенергії: як покращити роботу ГЕС на ринку допоміжних послуг та які особливості роботи ГАЕС на балансуючому ринку?

Поділитися: