Все буде Україна!

Удосконалення роботи ринку електроенергії: як покращити роботу ГЕС на ринку допоміжних послуг та які особливості роботи ГАЕС на балансуючому ринку?

Удосконалення роботи ринку електроенергії: як покращити роботу ГЕС на ринку допоміжних послуг та які особливості роботи ГАЕС на балансуючому ринку?

20-09-2021
З 6 по 10 вересня у місті Нова Каховка, що в Херсонській області, відбулася ІІІ науково-практична конференція з питань удосконалення ринку електроенергії, яку організувала Львівська Регіональна науково-технічна спілка енергетиків та електротехніків України. Метою зустрічі було обговорення проблемних питань на ринку електроенергії України, пропозицій по їх усуненню та удосконалення роботи на ринку і майбутньої інтеграції з енергооб’єднанням європейських країн ENTSO-E.

Конференція була проведена за підтримки представників Асоціації «СІГРЕ-Україна»,    ПрАТ «Укргідроенерго», НТК «ЕНПАСЕЛЕКТРО», НЕК «Укренерго», Української вітроенергетичної асоціації, Асоціації сонячної енергетики України, Інституту проблем моделювання в енергетиці імені Пухова Г.Є. НАН України, науковців з НУ «Львівська політехніка», Вінницького НТУ, Хмельницького НУ та інш.

Ключовими темами для обговорення на конференції стали питання сучасного стану енергетики та енергоринку, інформаційного забезпечення та моніторингу безпеки постачання електроенергії на ринку електроенергії України; ознайомлення фахівців зі станом впровадження положень Закону України «Про ринок електричної енергії»; прогнозування та фактичного покриття добових графіків потужності; договірного забезпечення ринку; інтеграції ENTSO-E (вимоги, проблеми та заходи, необхідні для реалізації синхронізації); ознайомлення з науковими дослідженнями щодо поліпшення енергобезпеки держави.

Конференція розпочалась з обговорення поточного стану на ринку електроенергії, проблем, які існують на даний час, викликів та перспектив, що очікуються у майбутньому при інтеграції ОЕС України до ENTSO-E. У ході конференції учасники наголосили, що необхідними напрямками роботи є дослідження статичної та динамічної стійкості для синхронізації, забезпечення процесу регулювання частоти та потужності виробництва, покращення оперативно-диспетчерського управління, планування та обліку міждержавних перетоків, налаштування програмного забезпечення з планування та розрахунків електричних режимів, забезпечення обміну даними між операторами системи передач, впровадження вимог до диспетчерського управління і збору даних, а також проведення системних випробувань ОЕС України.

Також, учасники конференції ознайомилися із останніми досягненнями ГО «Асоціація «СІГРЕ Україна» та підсумками ювілейної сесії СІГРЕ, яка відбулася у Парижі. Крім того, на конференції було заслухано доповіді, присвячені перспективам розвитку відновлювальної електроенергетики, літій-іонних систем накопичення енергії, оптимізації витрат на резервування нестабільності генерування ВДЕ, використання малих ГЕС та біогазових установок для балансування режимів локальних електричних систем, обліку електроенергії за нелінійного навантаження та інші.

Під час конференції були представлені доповіді провідних експертів комерційних підрозділів Укргідроенерго. На чолі з директорами департаменту з комерції Дмитром Олефіром та департаменту супроводження комерційної діяльності Олександром Рохваргом фахівці Укргідроенерго обговорили питання щодо удосконалення роботи ГЕС на ринку допоміжних послуг з метою оптимального використання гідроресурсів, особливостей роботи ГАЕС на балансуючому ринку, особливостей організації комерційного обліку в Укргідроенерго, а також тему ведення претензійно-позовної роботи, удосконалення нормативно-правової бази та економічної диспетчеризації. Учасникам конференції було презентовано успішний досвід організації спільного використання електромереж на прикладі Укргідроенерго.

В рамках конференції, учасники заходу відвідали енергетичні об’єкти: Каховську ГЕС імені П. С. Непорожнього, встановлена потужність якої складає 334,8 МВт, та є останньою сходинкою у каскаді Дніпровських гідроелектростанцій, Мирненську ВЕС, встановлена потужність якої складає 163 МВт, та ПС «Каїрка» 220/150/35 кВ, що забезпечує видачу потужності від вітрових електростанцій. Після навчально-ознайомчих поїздок було обговорено пропозиції щодо удосконалення роботи ринку електроенергії, усунення проблемних питань та підведення підсумків.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Богдан Сухецький: «Проєкт з будівництва систем накопичення електроенергії, який реалізує Укргідроенерго, сприятиме успішній інтеграції ОЕС до ENTSO-E»

Як врегулювати кризові ситуації на ринку? – Виробники електроенергії шукають способи системного вирішення проблеми

Поділитися: