Все буде Україна!

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Встановлення гібридних установок з виробництва електроенергії в Укргідроенерго сприятиме інтеграції ОЕС України до ENTSO-E

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Встановлення гібридних установок з виробництва електроенергії в Укргідроенерго сприятиме інтеграції ОЕС України до ENTSO-E

23-10-2021
Під час VII Міжнародного конгресу інженерів-енергетиків, який пройшов в Києві в рамках Міжнародного енергетичного бізнес-форуму «5Е», в ході панельної дискусії «Трансфер світових технологій в гідроенергетику України» відбулося обговорення проєкту «Україна ‒ Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»)».

Директорка департаменту з реалізації інноваційних проєктів Укргідроенерго Марія Бішко зазначила, що внаслідок реалізації інвестиційного проєкту на територіях станцій компанії буде встановлено 212 МВт гібридних установок з виробництва електроенергії на основі батарейних накопичувачів, які планується залучити для надання допоміжних послуг регулювання частоти та активної потужності, зокрема, резерву підтримки частоти та резерву відновлення частоти. Окрім того, для живлення власних потреб ГЕС і ГАЕС буде встановлено 63,9 МВт сонячних фотоелектричних станцій. Гібридні системи накопичення електроенергії з’являться на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС, Середньодніпровській ГЕС та Дністровській ГЕС.

«Встановлення гібридних установок з виробництва електроенергії значно покращить здатність компанії забезпечувати швидкий резерв підтримки частоти, а також резерв регулювання частоти. Використання об’єктів сонячної генерації забезпечуватиме альтернативне джерело енергії для власних потреб станцій і заряджання батарей, а також для підвищення гнучкості надання допоміжних послуг та пропозицій компанії на ринку «на добу наперед». В рамках проєкту надаватиметься також підтримка в автономній роботі та функціонування енергетичної системи України з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E), а також процесу інтеграції відновлюваних джерел в українську енергетичну систему», - зазначила Марія Бішко.

Марія Бішко

Начальник відділу технічного забезпечення проєктів департаменту з реалізації інноваційних проєктів Андрій Лець зупинився на технічній складовій інвестпроєкту, зазначивши, що встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в Укргідроенерго, окрім підтримки в приєднанні ОЕС України до ENTSO-E, сприятиме підвищенню надійності енергетичної системи, підтримці в реалізації Національного плану скорочення викидів до 2033 року та підтримці в реалізації Концепції «зеленого» енергетичного переходу до 2050 року.

«Структура проєкту ґрунтується на використанні систем стандартного накопичення енергії та модулів сонячних панелей, встановлених на кожному з визначених об’єктів Укргідроенерго з урахуванням особливостей місцевості та рельєфу. Установки систем накопичення диспетчеризуватимуться разом з блоками ГЕС для досягнення максимальної синергії щодо надання допоміжних послуг на ринку, включаючи резерви підтримки частоти та відновлення частоти. Приєднання систем накопичення енергії та генераторів сонячної енергії здійснюватиметься на підстанціях ГЕС при рівні напруги генератора або при високому рівні напруги з використанням підвищувальних трансформаторів», - зауважив Андрій Лець.

Андрій Лець

Для реалізації проєкту наразі між Укргідроенерго та Міжнародним банком реконструкції та розвитку вже підписано Угоду про позику на суму 177 млн доларів. Також з Фондом чистих технологій (ФЧТ) підписано відповідні Угоду про позику на суму в 34 млн. доларів та Угоду про Грант на суму 1 млн. доларів. Окрім того, по обох позиках між Україною та МБРР і ФЧТ Міністерством фінансів України підписано відповідні Договори гарантії.

Наступними кроками у напрямку реалізації проєкту стануть ратифікація та набуття чинності Угод з міжнародними фінансовими організаціями, розробка техніко-економічного обґрунтування проєкту, відбір технічного консультанта, проєктування, проведення тендерних процедур та відбір підрядників.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота: «Синтез енергії води та енергії сонця створить високоманеврові й швидкодіючі резерви для Об’єднаної енергосистеми України» 

Укргідроенерго і Світовий банк обговорили дорожню карту реалізації проєкту з встановлення гібридних систем

Світовий банк та Укргідроенерго: чверть століття плідного партнерства задля посилення енергетичної незалежності

Поділитися: