Все буде Україна!

Світовий банк та Укргідроенерго: чверть століття плідного партнерства задля посилення енергетичної незалежності

Світовий банк та Укргідроенерго: чверть століття плідного партнерства задля посилення енергетичної незалежності

21-09-2021
Цими днями виповнюється 25 років з початку співробітництва найбільшої гідрогенеруючої компанії країни – Укргідроенерго зі Світовим банком. За цей період за фінансової підтримки банку реалізовано низку надзвичайно важливих проєктів, спрямованих на модернізацію обладнання гідроелектростанцій, підвищення ефективності його роботи та продовження терміну експлуатації ГЕС і ГАЕС.

Широкомасштабна програма реабілітації діючих ГЕС і ГАЕС стартувала у 1996 році. В рамках першого етапу реконструкції, який тривав з 1996-го до 2005 року за підтримки Світового банку, з наявних 103 гідроагрегатів компанія модернізувала 23.

Під час реконструкції також було замінено 6 силових трансформаторів, встановлено нові системи регулювання, системи збудження, системи управління, системи захисту та високовольтне обладнання. Окрім того, встановлено автоматизовану систему контролю безпеки гребель Київської, Кременчуцької та Каховської ГЕС, а також виконано значний обсяг робіт по заміні гідромеханічного обладнання.

Під час другого етапу реконструкції, який тривав з 2006 по 2017 рр., компанією було виконано реконструкцію турбін та генераторів на 44 гідроагрегатах,  заміну силових блочних трансформаторів, а також встановлення нових генераторних вимикачів, систем збудження, управління, контролю, діагностики та захисту гідроагрегатів. Серед виконаних робіт - встановлення автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ) на всіх ГЕС та реконструкція підстанцій, в тому числі заміна високовольтних вимикачів, роз’єднувачів та  трансформаторів.

Загалом було встановлено більше 1000 комплектів технологічно складного обладнання.

В результаті реалізації Проєкту було встановлено автоматичні системи контролю безпеки гідротехнічних споруд всіх ГЕС, покращено екологію річок Дніпро та Дністер за рахунок встановлення екологічно чистих робочих коліс гідротурбін та зменшення викидів вуглекислого газу, удосконалено систему управління Укргідроенерго та умов праці персоналу.

Загалом за час співробітництва зі Світовим банком на реконструкцію обладнання ГЕС і ГАЕС використано кредитних коштів у розмірі 170 млн. доларів США.

Окремий напрям співробітництва між Укргідроенерго та Світовим банком -  Проєкт Спільного Впровадження (ПСВ) в рамках Кіотського протоколу щодо скорочення парникових викидів протягом 2008 - 2014рр.

Даний проєкт реалізовувася в згідно з Угодою про купівлю/продаж прав на викиди вуглецю зі скороченням загального обсягу викидів між Укргідроенерго та МБРР, як попечителем Нідерландського фонду з продажу/купівлі прав на викиди вуглецю в Європі.

За період реалізації проєкту ПСВ Державним агентством екологічних інвестицій України зареєстровано і передано Нідерландському європейському вуглецевому фонду 818 397 тон Одиниць Скорочених Викидів СО2, отриманих УГЕ за рахунок проведеної в 2007-2012рр. реконструкції гідроагрегатів.

Серед перспективних проєктів компанії зі Світовим банком – проєкт «Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі» (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»)», в рамках якого заплановано встановлення систем накопичення енергії  на території діючих ГЕС і ГАЕС. 13 вересня в Кабінеті міністрів України відбулося підписання кредитних угод з МБРР, Фондом чистих технологій та Угоди про грант за даним проєктом, яким передбачено встановлення 197 МВт систем накопичення енергії у поєднанні із сонячними батареями на гідроелектростанціях Укргідроенерго зокрема: Київській ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС,  Середньодніпровській ГЕС та Дністровській ГЕС. Загальна потужність систем накопичення на 5-ти ГЕС – орієнтовно 212 МВт, фотоелектричних установок – 64 МВт.

Згідно з підписаними кредитними угодами Міжнародний банк реконструкції та розвитку надав Укргідроенерго 177 мільйонів доларів США, Фонд чистих технологій виділив позику в розмірі 34 мільйонів доларів США. Також Укргідроенерго отримало грант в розмірі 1 мільйона доларів США на впровадження проєкту.

Варто зазначити, що встановлення систем накопичення енергії дозволить Укргідроенерго розширити спектр допоміжних послуг, які надає компанія на новому ринку електроенергії, зокрема в частині надання резерву підтримки частоти (РПЧ), автоматичного резерву відновлення частоти (аРВЧ), системи регулювання частоти та потужності (СРЧМ), регулюванні реактивної потужності/напруги, забезпеченні відновлення функціонування ОЕС України після системної аварії тощо. Так Укргідроенерго матиме змогу за рахунок  унікальної комбінації систем накопичення енергії (СНЕ) з  гідроагрегатами ГЕС/ГАЕС надавати ефективні, високоманеврові і швидкодіючі резерви регулювання частоти.

Варто зазначити, що цей інноваційний проєкт був підготовлений USAID, Проєктом енергетичної безпеки (ПЕБ) від концепції до оцінки здійсненності.

Проєкт «Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі» (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»)», реалізація якого запланована до 2025 року – черговий крок на шляху тісної співпраці Світового банку з найбільшою гідрогенеруючою компанією України.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота: «Синтез енергії води та енергії сонця створить високоманеврові й швидкодіючі резерви для Об’єднаної енергосистеми України»

Світовий банк сприяє інтеграції української енергосистеми з європейською енергетичною мережею

Укргідроенерго і Світовий банк обговорили дорожню карту реалізації проєкту з встановлення гібридних систем

Поділитися: