Все буде Україна!

Світовий банк сприяє інтеграції української енергосистеми з європейською енергетичною мережею

Світовий банк сприяє інтеграції української енергосистеми з європейською енергетичною мережею

01-07-2021
30 червня у Вашингтоні Рада директорів Світового банку затвердила пакет фінансування у розмірі 212 мільйонів доларів США, в рамках якого 177 мільйонів доларів США надав Міжнародний банк реконструкції та розвитку, а Фонд чистих технологій виділив на пільгових умовах позику в розмірі 34 мільйонів доларів США та грант в розмірі 1 мільйона доларів США на впровадження проекту «Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі» (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»). Проект дасть змогу збільшити гнучкість української енергетичної системи, що допоможе у синхронізації із європейською енергетичною мережею та декарбонізації енергетичного сектору.

Приватне акціонерне товариство «Укргідроенерго» виступає в ролі позичальника та організації-виконавця проекту. Фінансування надається на встановлення 197 МВт систем накопичення енергії у поєднанні із сонячними батареями на чотирьох гідроелектростанціях (Київській ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС і Середньодніпровській ГЕС), які планується залучити для надання допоміжних послуг національній електромережі. Також акумулятори та сонячні електроустановки будуть встановлені на Дністровській ГЕС.

Фінансування Світового банку сприятиме зниженню ризиків, пов’язаних із синхронізацією української енергосистеми з європейською енергетичною мережею та допоможе у її декарбонізації, шляхом підтримки більшої інтеграції відновлюваної енергетики. Синхронізація електромереж є стратегічною метою на національному рівні, спрямованою на створення конкурентного та прозорого ринку електроенергії відповідно до вимог європейського законодавства та ринкових практик. Це є ключовим етапом на шляху до більшої інтеграції до європейських ринків та надасть відчутні переваги Україні, зокрема покращення надійності та безпеки енергопостачання завдяки диверсифікації джерел електроенергії, та доступу до ринків ЄС. Проект також сприятиме збільшенню рівня залучення приватного сектору до акумулювання електроенергії.

«Це один із найбільш інноваційних проектів, які розпочинає Світовий банк у регіоні Європи та Центральної Азії. Він допоможе Україні інтегрувати свою енергосистему до європейської енергетичної мережі, зменшить вплив зацікавлених осіб, та сприятиме досягненню більшої енергетичної незалежності. Я радий, що проект також допоможе долучитися до «Європейського зеленого курсу», – зазначив Аруп Банерджі, Регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи.

За інформацією Світового банку

Читайте також:

Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота: «Синтез енергії води та енергії сонця створить високоманеврові й швидкодіючі резерви для Об’єднаної енергосистеми України»

Укргідроенерго отримає $211 мільйонів на будівництво гібридних систем з виробництва електроенергії. Підписано відповідний Протокол

Кабмін ухвалив рішення про реалізацію проєкту «Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в Укргідроенерго»

Поділитися: