Все буде Україна!

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Втілення першочергових заходів з екологізації гідроенергетики України – в пріоритеті

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Втілення першочергових заходів з екологізації гідроенергетики України – в пріоритеті

25-10-2021
Під час VII Міжнародного конгресу інженерів-енергетиків, що тривав в рамках Міжнародного енергетичного бізнес-форуму «5Е», представники Укргідроенерго організували дискусійну панель «Трансфер світових технологій в гідроенергетику України». З доповіддю щодо першочергових науково-технічних заходів з екологізації гідроенергетики виступили заступник директора департаменту з управління персоналом та соціальними питаннями Укргідроенерго Сергій Кучер і віце-президент громадської спілки «Міжнародна Рада з великих електроенергетичних систем СІГРЕ в Україні» – Олександр Зенюк.

Питання стану водних ресурсів є ключовим у діяльності органів виконавчої влади та громадськості. Ще у березні 2020 року академік, президент НАН України, Борис Патон надіслав до РНБО України лист з переліком Першочергових науково-технічних заходів з екологізації гідроенергетики України.

Метою розроблення заходів є створення прозорого наукового підґрунтя, актуального для сучасних кліматичних, соціальних та економічних умов, а також відповідного вимогам національної безпеки – для прийняття рішень щодо розбудови та трансформації гідроенергетичної галузі.

«Перша редакція заходів була розроблена Укргідроенерго та Енергоатомом разом з чотирма науково-дослідними та проєктними інститутами. Обговорення відбулось на засіданні круглого столу щодо розвитку гідроенергетики, проведеному Верховною Радою у 2018 році. Втілення заходів в життя є вимогою часу не лише заради подальшого розвитку гідроенергетики України, але й для забезпечення стабільної роботи усієї енергомережі країни», – розповів Сергій Кучер.

Серед основних пріоритетів заходів:

  • зниження ризиків розвитку небезпечних геологічних процесів в зонах впливу об’єктів гідроенергетики
  • покращення екологічного стану водних систем рік та річок, на яких функціонують об’єкти гідроенергетики
  • введення сучасних систем гідроекологічного моніторингу та реалізації природоохоронних заходів
  • збереження біологічного різноманіття річкових систем України

«Відомо, що гідро- та атомна енергетика значно впливають на розвиток інших галузей економіки. Крім того, комплексна робота ГЕС, ГАЕС і АЕС та їх стратегічний розвиток заміщує виробництво електроенергії на вугіллі, що за підрахунками дозволяє мінімум на 10 тис. випадків на рік зменшити онкологічну захворюваність в країні», – доповів Олександр Зенюк.

Виконання запропонованих Першочергових заходів могло б дати можливість обрати оптимальне для країни співвідношення генеруючих і регулюючих потужностей, виходячи з комплексу таких показників як: мультиплікативний ефект на інші галузі економіки, вплив на навколишнє середовище та здоров’я населення, забезпечення операційної безпеки ОЕС України.

Укргідроенерго, ГЕС

 

Укргідроенерго, ГЕСУкргідроенерго, ГЕСУкргідроенерго, ГЕС

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Встановлення гібридних установок з виробництва електроенергії в Укргідроенерго сприятиме інтеграції ОЕС України до ENTSO-E

Міжнародний енергетичний бізнес-форум: Будівництво Канівської ГАЕС – запорука стійкості та надійності енергосистеми України

Ігор Сирота: Вивчаємо міжнародний досвід виробництва зеленого водню з метою реалізації пілотного проєкту в Україні

Поділитися: