Все буде Україна!

Партнерство для рівності: Чоловіки-союзники у створенні рівних можливостей на роботі

Партнерство для рівності: Чоловіки-союзники у створенні рівних можливостей на роботі

25-08-2023
Чому важливо розглядати ґендерну рівність як спільне завдання для всіх працівників/-ць, незалежно від їхньої статі? Як союзництво між чоловіками та жінками може сприяти досягненню ґендерної рівності на робочому місці? Які виклики можуть виникнути під час реалізації стратегій ґендерної рівності на робочому місці та як їх подолати? Про це та інше йшлося на онлайн-семінарі «Чоловіки-союзники у дотриманні ґендерної рівності на робочому місці», проведеного в рамках Місяця ґендерної рівності та розширення прав жінок в Укргідроенерго.

Чоловік повинен тяжко працювати й добре заробляти, аби утримувати сім’ю. Жінка ж - підтримувати кар’єру чоловіка, жертвуючи власною, робити всю домашню роботу, і без потреби не «висовуватися». З цими стійкими стереотипними уявленнями суспільства щодо того, якими мають бути представники тієї або іншої статі, певно, стикався кожен/-на. Часто їх причиною є застарілі уявлення про світ. Проте світ динамічно змінюється і те, що було актуально кілька десятиліть тому, вже не є актуальним зараз.

Ґендерна рівність стала важливою темою для сучасного суспільства, особливо на робочому місці, де забезпечення рівних можливостей та поваги до всіх членів колективу є ключовим завданням. Ґендерна рівність на робочому місці передбачає відсутність дискримінації, рівні умови оплати праці за однакову роботу, а також забезпечення можливостей для кар'єрного зростання незалежно від ґендеру.

У даному контексті особливої значення набувають чоловіки-союзники, які активно підтримують жінок у досягненні їхніх кар'єрних цілей та захищають від дискримінації, допомагаючи створити нову парадигму, де рівність і різноманітність є ключовими цінностями.

«Чоловіки-союзники – це прихильники, які працюють у партнерстві з жінками, щоб викорінити та змінити шкідливі ґендерні відносини й стереотипи. Їхня роль полягає в активній підтримці жінок в ситуаціях, коли є факти дискримінації або нерівності. Вони можуть виступати як наставники та партнери у розвитку кар'єри для жінок, сприяючи розширенню їх можливостей. Варто зазначити, що союзництво полягає не лише у втручанні, щоб зупинити невідповідну поведінку, це також включає заохочення публічно виступити проти несправедливості, організувати заходи для сприяння інклюзії та підвищення обізнаності проти дискримінації. Також в Україні змінюється ситуація щодо підтримки жінок в догляді за дітьми. Згідно з опитуванням «Роль чоловіків у догляді та піклуванні за дітьми, 65% українців/-ок (серед них – 71% жінок і 59% чоловіків) знають про те, що батько має право взяти відпустку з догляду за дітьми; 18% опитаних (16% жінок і 20% чоловіків) негативно ставляться до декрету чоловіків, аргументуючи відповідь тим, що це обов’язок жінки, а чоловік має утримувати родину; 20% чоловіків хотіли б взяти відпустку з догляду за дитиною хоча б на якийсь час», - зазначила модераторка семінару і Національна консультантка ООН Жінки з підтримки партнерів приватного сектору для імплементації ініціатив з економічного уповноваження жінок Ірина Титарчук.  

Виклики ґендерної рівності на робочому місці набагато глибші, ніж може здатися на перший погляд. Це боротьба з неписаними правилами та прихованою дискримінацією, що може виявлятися у виборі кандидатів на певні позиції, розподілі завдань, зарплаті, а також у рішеннях щодо кар'єрного росту.

Статистика свідчить: попри високий рівень освіти жінки часто не мають можливості реалізувати себе  в професійній сфері. Одна з головних причин – це наявність традиційних уявлень про ролі жінок та чоловіків. Для досягнення справедливості важливо підтримувати жінок у реалізації їхніх професійних амбіцій та створити таке середовище, де рівень кваліфікації забезпечує доступ до рівних можливостей.

«За даними дослідження Ernst&Young, ті компанії, у яких керівні посади обіймає понад 25% жінок і які впроваджують програми з розвитку ґендерної рівності, мають беззаперечні переваги: мінімум на 6% більшу прибутковість, на 45% вищу долю ринку, набагато вищі темпи зростання на нових ринка. В той же час, у 22 країнах світу жінки очолюють держави або уряди. Натомість у 119 країнах світу жінки ще ніколи не обіймали таку високу посаду, а отже, з таким темпом світовий̆ гендерний̆ паритет не можливий̆ аж до 2150 року», - акцентувала модераторка.  

Питання ґендерної рівності на робочому місці є невід'ємною складовою сучасного суспільства та прогресивного бізнес-середовища. Союзництво між чоловіками та жінками стає надзвичайно важливим фактором для досягнення цієї мети. Звідси важливо розглядати ґендерну рівність як не просто завдання для окремих груп, а як глобальну мету, досягнення якої потребує спільних зусиль всіх сторін. І, безсумнівно, це варто старань та ресурсів, адже інклюзивне робоче середовище приносить користь як працівникам/-цям, так і організаціям, сприяючи збалансованому розвитку та зростанню.

Серія семінарів щодо впровадження Принципів розширення прав і можливостей жінок (WEPs) реалізується в межах Місяця ґендерної рівності та розширення прав жінок в ПрАТ «Укргідроенерго» за підтримки ООН Жінки та Офісу Віце прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: