Все буде Україна!

Перспективи «зеленого» водню: представники Укргідроенерго долучилися до дискусії про місце України у глобальній водневій економіці

Перспективи «зеленого» водню: представники Укргідроенерго долучилися до дискусії про місце України у глобальній водневій економіці

14-03-2024
Energy Club
Впровадження нової глобальної економіки на основі водню вимагає зосередженої уваги з боку Уряду та приватного сектору.
Про перспективи, які відкривають перед Україною водневі технології та пов’язані з нею шанси для розвитку національної економіки й енергетики йшлося під час чергового ток-шоу Energy Freedom, організованого Energy Club.

До обговорення «Воднева енергетика - місце та роль у відновленні та формуванні нової економіки України» долучилися й представники Укргідроенерго.

«Питання розвитку водневої економіки і водневої енергетики через війну та терористичну діяльність росії відходить на другий план нашої уваги, але це питання надзвичайно важливе. В Україні декілька років ведеться робота над розробкою Водневої стратегії України і це є надзвичайно важливим компонентом розгортання нової світової водневої економіки, адже вона має забезпечити стратегічне позиціонування держави в цій економіці, - зазначив під час відкриття дискусії віцепрезидент Energy Club, радник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Валерій Безус.

Наразі це питання є одним з тих, що привертає увагу  в Євросоюзі, адже країни ЄС націлені на декарбонізацію економік. Створено Європейський Водневий банк, призначений для розгортання водневих технологій. 

В свою чергу керівник Київського офісу Energy Community Олексій Оржель наголосив на важливості співпраці між Україною та міжнародними партнерами у впровадженні водневої енергетики. Він підкреслив, що Україна має потенціал стати лідером у цьому напрямку завдяки своїм природним ресурсам та технічним можливостям.

Заступник директора департаменту з реалізації інноваційних проєктів Укргідроенерго Ярослав Пак розповів про пілотний проєкт компанії з виробництва «зеленого» водню, зупинившись на його перевагах:

«Україна все ще перебуває на стадії формування своєї водневої політики, і хоч повномасштабне вторгнення затримало розробку Водневої стратегії, наша країна стрімко рухається на шляху розвитку та становлення водневої галузі. Укргідроенерго вбачає себе виробником «зеленого» водню шляхом електролізу з використанням гідроенергетичного потенціалу. Наразі ми перебуваємо на етапі підготовки попередньо технічно-економічного обґрунтування для запуску пілотного проєкту, після реалізації якого розглядаємо перспективу масштабного довгострокового проєкту. Розвиток водневої галузі буде потужним драйвером для української економіки, що дозволить створити нові робочі місця, експортно орієнтовану економіку, зменшуватиме енергетичну залежність та диверсифікуватиме використання енергетичних ресурсів. Розвиток цієї галузі є дуже перспективним», - зазначив він.

Учасники дискусії звернули увагу й на необхідність інвестування в дослідження та розвиток технологій, пов'язаних з водневою енергетикою, а також на створення сприятливого законодавчого середовища для розвитку цього напряму. Вони висловили переконання, що співпраця між державними структурами, приватним сектором та науково-дослідними установами є ключем до успішного впровадження водневої енергетики в Україні.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: