Все буде Україна!

Постачання води та енергії в Азії під загрозою через зростання кліматичних проблем - дослідження

Постачання води та енергії в Азії під загрозою через зростання кліматичних проблем - дослідження

26-05-2023
Пов’язані з кліматом перебої в критично важливій водній системі Гіндукуш-Гімалайські острови становлять загрозу для економічного розвитку та енергетичної безпеки в 16 країнах Азії, тому необхідні узгоджені дії для захисту регіональних водних систем, заявляють дослідники.

Як повідомляє Reuters,  басейни 10 великих річок, які витікають з Гіндукушу та Гімалаїв, є прихистком для 1,9 млрд людей і приносять 4,3 трильйона доларів США річного ВВП, а наслідки зміни клімату, такі як танення льодовика та екстремальна погода, вже створюють «серйозні загрози». Про це заявив аналітичний центр China Water Risk.

Дослідники попередили, що всі річки зіткнуться з «посиленням водних ризиків... якщо ми не зможемо стримати викиди».

До числа 10 річок входять Ганг і Брахмапутра, що протікають через Індію і Бангладеш, китайські річки Янцзи і Хуанхе, а також транскордонні водні шляхи, такі як Меконг і Салуїн.

Вони забезпечують майже три чверті гідроенергетики та підтримують 44% теплової генерації в 16 країнах, до яких також входять Афганістан, Непал і Південно-Східна Азія.

Цілих 865 ГВт потужностей вздовж 10 річок вважаються вразливими до кліматичних ризиків. Дослідники додали, що понад 300 ГВт розташовано в регіонах із «високим» або «надзвичайно високим» ризиком.

Басейн річки Янцзи в Китаї, біля якого мешкає близько третини населення країни і який забезпечує близько 15% її енергетичних потужностей, минулого року пережив рекордно тривалу посуху, внаслідок чого відбулося різке скорочення гідрогенерації, що порушило глобальні ланцюжки поставок.

Після посухи уряди схвалили будівництво десятків нових електростанцій, що працюють на викопному паливі, щоб усунути майбутні збої. Однак вугільна енергетика також потребує води, а сплеск будівництва нових потужностей у Китаї та Індії може ще більше посилити її дефіцит.

Оскільки кліматичні ризики зростають, країни відчувають тиск, щоб розробити політику, яка б забезпечувала «узгодженість» енергетичної та водної безпеки, відзначили дослідники.

"Оскільки вибір джерел енергії може вплинути на воду, а нестача води може призвести до зупинки енергетичних об'єктів, водна безпека повинна визначати енергетичну безпеку", - зазначили вони.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: CNBC

Поділитися: