Все буде Україна!

Представники компанії взяли участь у Національному діалозі з водної політики

Представники компанії взяли участь у Національному діалозі з водної політики

31-03-2017
28 березня за ініціативи Міністерства екології та природних ресурсів відбувся Національний діалог з водної політики, участь у якому взяли представники ПАТ «Укргідроенерго»

28 березня за ініціативи Міністерства екології та природних ресурсів відбувся  Національний діалог з водної політики, котрий створив широку професійну міжсекторальну платформу задля координації та комунікаційної взаємодії у сфері водної політики  органів виконавчої влади, наукової та експертної спільноти, міжнародних організацій і діючих проектів технічної допомоги, фінансових інституцій, бізнесу. Участь у  Національному діалозі з водної політики взяли і представники ПАТ «Укргідроенерго».

Метою проведення діалогу стали: обговорення і напрацювання  пропозицій щодо законодавчих та інституційних змін в Україні у сфері водної політики, у тому числі на виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, підготовка Водної Стратегії, виконання міжнародних зобов’язань та підвищення ефективності транскордонного співробітництва, а також зміцнення міжгалузевого співробітництва в цілях досягнення водної, енергетичної та продовольчої безпеки.

Захід було розділено на 4 сесії:

сесія І – відкриття засідання;

сесія ІІ – головні засади державної водної політики: законодавчі зміни і пріоритети;

сесія ІІІ – представлення і обговорення програми діяльності проекту Європейського Союзу «Водна ініціатива плюс»;

сесія IV – координація міжнародних проектів та організацій.

Зображення

Під час засідання учасники діалогу обговорили питання чистої води та санітарії, запобігання паводкам, сучасних технологій с/г виробництва та сталого використання водних ресурсів, захисту морського середовища,  законодавчих змін у водному секторі та розробки Водної стратегії України. Щодо останнього, то у процесі обговорення заступник міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Микола Кузьо зауважив, що згідно з ЗУ № 1641-VIII від 4.10.2016 року було створено законодавчі передумови реформування системи управління водними ресурсами відповідно до вимог Водної Рамкової Директиви ЄС. Так наразі заплановано підготовку Концепції реформування Держаного водного агентства та Концепції Водної стратегії України, які мають стати вихідними документами політики реформування водного сектору. Крім того було відзначено, що в Україні стартував проект ЄС «Водна ініціатива плюс», який  підтримуватиме Україну в законодавчих та інституційних перетвореннях, адже гармонізація нормативно-правової бази України  до законодавства ЄС  вимагає  додаткової консультативної  та технічної допомоги.

Зображення

Підсумовуючи усі вище обговорені питання віце-президент Всеукраїнської Асоціації «Укргідроенерго» Олександр Карамушка відзначив, що до робочих груп, котрі працюють над названими напрямами, необхідно залучати фахових енергетиків.

«Для прикладу скажу, що у 2010 році право на використання малих річок було передано до державних адміністрацій, ми ж , енергетики, за басейнові використання водних ресурсів. Тому в питаннях розробки Водної стратегії та проведення протипаводкових заходів гідроенергетики були б дуже корисними. Спільно ми дійшли б до висновку щодо використання водних ресурсів з урахуванням енергетичної стратегії розвитку країни», - підкреслив Карамушка.

За результатами Національного діалогу з водної політики усі зауваження та пропозиції були враховані і передані на опрацювання для  подальшого реформування системи управління водними ресурсами.

 

Поділитися: