Все буде Україна!

Прогноз: у 2023 році світовий обсяг гідрогенерації впаде

Прогноз: у 2023 році світовий обсяг гідрогенерації впаде

09-08-2023
Аналітична компанія Economist Intelligence переглянула свій прогноз світового виробництва електроенергії з води у 2023 році, понизивши його на 1,8%. Цей крок значною мірою пов'язаний з падінням гідрогенерації в Китаї, викликаним посухою.

Як йдеться на сайті компанії, падіння виробництва електроенергії з води підвищить ризики для енергетичної безпеки, що змусить деякі країни збільшити видобуток викопного палива, щоб заповнити прогалину. Однак очікується, що це падіння буде тимчасовим і залежатиме від погодних умов.

Посуха, яка спостерігається з минулого року, призведе до того, що цьогоріч виробництво електроенергії ГЕС і ГАЕС в Європі буде нижчим за середній рівень, тоді як виробництво на Американському континенті залишиться на рівні минулого року через різноманітні наслідки явища Ель-Ніньйо.

Як повідомляється, перегляд прогнозів щодо гідроенергетики у бік зменшення був викликаний невтішними даними щодо виробництва електроенергії за перше півріччя 2023 року в кількох країнах, включаючи Китай. Нинішній прогноз базується на тому, що світове виробництво електроенергії з води знизиться приблизно на 1,8% у 2023 році після зростання у 2022 році, яке було зумовлене збільшенням виробництва в Бразилії, США, Канаді, Туреччині та В'єтнамі.

11

Гідроенергетика є найбільшим світовим джерелом чистої енергії, тому посилення посухи, продиктованої зміною клімату, підвищить ризики для енергетичної безпеки країн, що призведе до необхідності заповнити прогалину у виробництві електроенергії на основі викопного палива. Хоча очікується, що падіння гідрогенерації у 2023 році буде тимчасовим, збільшення частоти та інтенсивності екстремальних погодних явищ становить серйозний ризик для прогнозу розвитку гідроенергетики, що, ймовірно, призведе до вищої, ніж очікувалося, траєкторії викидів.

12

Спад у 2023 році буде зумовлений падінням у Китаї, де, як очікується, обсяг гідрогенерації знизиться на 7% у річному обчисленні. Посушливі погодні умови з другої половини 2022 року серйозно вплинули на виробництво електроенергії з води. У першій половині 2023 року виробництво електроенергії знизилося на 22% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Південно-західна частина країни, яка виробляє більше половини китайської електроенергії з води в звичайний рік, постраждала найбільше. Наслідки триваючого погодного явища Ель-Ніньо, ймовірно, призведуть до сильних дощів у цьому регіоні та по всьому південному Китаю, але навряд чи це суттєво змінить річну картину виробництва електроенергії. На країну припадає близько третини світового виробництва електроенергії з води, тому цього падіння буде достатньо, щоб компенсувати будь-які досягнення в інших частинах світу.

Найгірше від посушливих умов Ель-Ніньо в Азії постраждає В'єтнам, який отримує близько 30% електроенергії від гідроелектростанцій. Очікується, що тривалі посухи в багатьох регіонах країни призведуть до скорочення гідрогенерації у В'єтнамі приблизно на 8% у 2023 році.

Спекотні погодні умови також спостерігаються на більшій частині території США та Канади, що знижує їхній потенціал для виробництва електроенергії з води. Канада залежить від гідроенергетики для задоволення близько 60% своїх потреб в електроенергії, і очікується, що виробництво електроенергії у 2023 році тут залишиться на рівні минулого року. У США залежність від гідроенергетики низька, але виробництво електроенергії в першій половині цього року знизилося на 7% порівняно з аналогічним періодом 2022 року через сухіші, ніж зазвичай, умови в ключових гідроенергетичних штатах.

З іншого боку, в Бразилії торік були більш вологі умови, що призвело до зростання річного виробництва гідроелектроенергії на 17%. Країна є другим за величиною виробником електроенергії з води у світі і тут показники гідрогенерації поки що тримаються приблизно на тому ж рівні, що й у 2022 році. Аналітики не прогнозують значного спаду протягом решти 2023 року, що призведе до річного зростання на 1%.

13

 

У 2022 році рівень гідрогенерації в Європі суттєво знизився через сильні посухи та високі температури в регіоні, що призвело до надзвичайно низького рівня води у великих річках, який негативно вплинув на виробництво електроенергії. М'яка зима призвела до того, що в Альпах випало мало снігу, а це означає менше талої води для поповнення річкових запасів протягом літніх місяців. Це, на додаток до низької кількості опадів протягом року, призвело до того, що в перші місяці 2023 р виробництво гідроелектроенергії було нижчим за середній рівень, а в деяких європейських країнах - навіть нижчим за рівень 2022 року. Помітним винятком є Іспанія (п'ятий за величиною виробник гідроелектроенергії в Європі), де завдяки більшій кількості опадів гідрогенерація зросла приблизно на 37% у річному обчисленні протягом перших шести місяців 2023 року після надзвичайно посушливого 2022 року. Збільшення гідрогенерації в Іспанії допомогло компенсувати зниження в інших країнах регіону.

Крім того, покращення погодних умов означатиме, що в таких країнах, як Франція, Швеція та Норвегія виробництво електроенергії з води зросте цьогоріч порівняно з 2022 роком, хоча й залишиться нижчим за середній історичний показник.  

Туреччина, великий виробник електроенергії з води, який отримує близько 20% електроенергії від ГЕС, страждає від посухи з 2022 року і, як очікується, у 2023 році зафіксує значне падіння гідрогенерації на 18% порівняно з минулим роком. Це вже призвело до відключень світла та стрімкого зростання внутрішніх цін на електроенергію й газ у країні. 

Негативний прогноз для гідроенергетики збільшує ризик для енергетичної безпеки Європи у 2023 році, оскільки регіон продовжує боротися з нестачею російського газу для задоволення своїх потреб в енергопостачанні. Однак покращення перспектив атомної енергетики в таких країнах, як Франція, а також збільшення потужностей сонячної, вітрової енергетики та імпорту зрідженого газу минулого року, прискорені наслідками війни росії в Україні, допоможуть частково послабити цей тиск.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Reuters

Поділитися: