Все буде Україна!

Промисловці Великобританії закликають уряд інвестувати в гідроакумулюючі електростанції

Промисловці Великобританії закликають уряд інвестувати в гідроакумулюючі електростанції

17-07-2023
Шотландська асоціація відновлюваної енергетики та Британська асоціація гідроенергетики написали листа прем'єр-міністру Ріші Сунаку, закликаючи уряд Великобританії надати негайну підтримку розгортанню об’єктів довготривалого зберігання електроенергії, зокрема гідроакумулюючих електростанцій.

Як повідомляє Waterpowermagazine, у своєму листі організації підкреслили, що, підтримавши інвестиції в довготривале зберігання електроенергії, уряд Великобританії може одночасно зменшити рахунки споживачів, скоротити викиди CO2 та зменшити залежність країни від імпортованого газу.

Оскільки Великобританія прагне досягти своїх цілей щодо кліматичної нейтральності, додаткові джерела чистої енергії стають все більш необхідними. Однак, враховуючи мінливу продуктивність багатьох технологій, таких як офшорний вітер, зберігання енергії має вирішальне значення для забезпечення ефективного постачання дешевої електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел, споживачам у періоди пікового попиту.

Інвестиції в гідроакумулюючі електростанції матимуть низку переваг, основна з яких – підвищення енергетичної безпеки. Нещодавня криза цін на енергоносії продемонструвала, що перехід на чисту відновлювану енергію вітчизняного виробництва є єдиним стійким шляхом до досягнення енергетичної безпеки. ГАЕС - випробувана технологія, здатна зберігати енергію для використання в періоди підвищеного попиту.

«У міру того, як ми рухаємося до більш чистого, зеленого майбутнього, коли все більше і більше відновлюваної енергії додається до електромереж, довготривале зберігання електроенергії, зокрема, за допомогою ГАЕС, матиме важливе значення для забезпечення енергетичної безпеки та утримання низьких рахунків для споживачів», - заявив Ендрю Макніш Портер, менеджер з питань політики компанії Scottish Renewables. «Нещодавній звіт, який Scottish Renewables замовила у BiGGAR Economics, показав, що шість проєктів, які зараз розробляються в Шотландії, подвоять потужність гідроакумулюючих електростанцій у Великобританії до 7,7 ГВт, створять майже 15 000 робочих місць та принесуть до 5,8 млрд фунтів стерлінгів для економіки Великобританії до 2035 року.

Ми повинні негайно розпочати будівництво готових до реалізації проєктів і закликаємо прем'єр-міністра та уряд Великої Британії якнайшвидше розробити інвестиційну програму, яка дозволить розкрити величезний потенціал гідроакумулюючих електростанцій», - додав він.

Кейт Гілмартін, виконавча директорка Британської асоціації гідроенергетики, підкреслила, що гідроакумулюючі електростанції відіграють ключову роль у досягненні амбіцій уряду Великобританії щодо досягнення нульового балансу. «Ми повинні мислити цілісно і розуміти, що енергетична безпека можлива лише завдяки різноманітному набору технологій, необхідних для забезпечення працездатної, стабільної декарбонізованої мережі», - сказала вона. «Уряд Великобританії повинен терміново підтримати інвестиції в гідроакумулюючі електростанції для досягнення цих цілей».

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: ENR

Поділитися: