Все буде Україна!

Разом із будівництвом гідроелектростанцій росло і розвивалося молоде місто енергетиків

Разом із будівництвом гідроелектростанцій росло і розвивалося молоде місто енергетиків

29-09-2023
Народженню свого міста новодністровці завдячують саме Дністру: норовлива ріка колись постійно топила повенями населені пункти пониззя, стихія іноді виявлялася руйнівою. Щоб приборкати непокірну рчіку, було вирішено збудувати каскад гідроелектростанцій з греблями та водосховищами, які б не лише убезпечили міста і села від паводків, а й принесли користь господарству.

Тож після прийняття на найвищому державному рівні низки рішень, а саме: 6 квітня 1973 року міністром енергетики СРСР був підписаний наказ про створення дирекції Дністровського гідровузла, почалось будівництво важливого для країни енергетичного об'єкта, що і стало початком народження нового міста, яке розташувалось на високій горі, де зійшлися три сусідні області – Чернівецька, Вінницька та Хмельницька.

Перші його мешканці приїхали сюди і оселилися хто в наметовому містечку на березі Дністра, хто на квартирах у сусідніх селах, аж поки на території сучасного міста не з’явилося тимчасове поселення із змонтованих ПДУ – пересувний дім універсальний.

Свою назву і статус селища міського типу Новодністровськ отримало у лютому 1975 року. Далі, швидкими темпами зводились будинки, споруди для державних установ та виробничі потужності, найперша і найголовніша з яких – Дністровська ГЕС-1. Її спорудженню передував цілий комплекс робіт зі створення Дністровського водосховища.

Енергетичний комплекс Дністровських ГЕС і ГАЕС став і залишається ось уже упродовж 50-ти років невід’ємною візитівкою Новодністровська.

Разом із будівництвом гідроелектростанцій росло і розвивалося молоде місто енергетиків. У 1993 році Новодністровськ було віднесено до міст районного, а у 2000 – обласного підпорядкування, а у 2016 у результаті територіальної-адміністративної реформи він став центром Новодністровської ОТГ.

Край, де народився Новодністровськ 50 років тому, багатий історією, намолений предками , багатий історією, зігрітий сонячним теплом, омитий животворними водами древнього Дністра, найбільша цінністю якого є люди: мудрі, виважені, працьовиті, віддані і залюблені у своє місто.

1 жовтня Новодністровськ святкує День міста – щирі вітання справжній столиці енергетики Бессарабсько-Буковинського краю! Нехай наступні 50 літ зігріють місто і його мешканців, нащадків першопрохідців, насамперед, миром і розквітом, життєстверджуючою силою української віри і Перемоги!

Пресслужба Дністровської ГАЕС

 

Фотогалерея

Поділитися: