Все буде Україна!

RE:генерація. Як відбувається технічне переоснащення станцій Укргідроенерго

RE:генерація. Як відбувається технічне переоснащення станцій Укргідроенерго

12-11-2018
Енергетична безпека є однією з найважливіших складових національної безпеки України, запорукою її успішного розвитку та однією з умов процвітання. Втім, без належного технічного стану енергогенеруючого обладнання та впровадження сучасних технологій у виробництві, вона так і залишиться ілюзією.

ПрАТ «Укргідроенерго» приділяє значну увагу модернізації обладнання на гідроелектростанціях, підвищенню ефективності їх роботи та рівня безпеки,  інвестуючи у технічне вдосконалення гідроагрегатів значні кошти. Як власні, так і залучені.  У 2018 році компанія послідовно продовжувала взятий раніше курс на реконструкцію гідросилового та гідромеханічного обладнання в рамках широкомасштабної програми з реабілітації діючих ГЕС. На разі триває другий етап програми "ГЕС Укргідроенерго. Реконструкція. II черга. Коригування", розрахованого до 2024 року.

Його важливість   важко переоцінити, адже завершення реконструкції ГЕС, які входять до складу компанії, продовжить їх експлуатаційний ресурс щонайменше на 30-40 років, сприятиме підвищенню рівня безпеки експлуатації станцій та зростанню їхньої загальної потужності на 307 МВт.

Поточого року основні зусилля компанії були спрямовані на реконструкцію станцій Дніпровського каскаду.

ДніпроГЕС: на порозі нового життя

Цього літа стартувала масштабна реконструкція найстарішої  української гідроелектростанції та флагмана вітчизняної гідроенергетики – Дніпровської ГЕС-1. Проект передбачає реабілітацію трьох гідроагрегатів «під ключ» фахівцями австрійської компанії ANDRITZ HYDRO, яка є одним з провідних світових постачальників електромеханічного обладнання для електростанцій. Роботи включатимуть демонтаж, постачання нового обладнання, монтаж та випробування техніки.

Необхідність технічного переоснащення на ДніпроГЕС-1 назріла давно, адже гідроагрегати виробництва американської корпорації General Electric відслужили підприємству понад 70 років, забезпечуючи його безаварійну та надійну роботу. Втім, обладнання вичерпало свій ресурс та гарантійні зобов’язання з виробітку електроенергії, тож назріло рішення про доцільність комплексної заміни устаткування.

Наприкінці літа відбулася передача майданчика для реконструкції австрійським фахівцям. 27 серпня було виведено з експлуатації третій гідроагрегат, який виробив майже 18 млрд. кВт. 26 жовтня зупинено гідроагрегат №2. На черзі – перша машина. Наразі вже демонтована більша частина третього гідроагрегату, зокрема робоче колесо. Устаткування доправлено до місць подальшої утилізації. Тривають роботи з демонтажу кришки турбіни. Фахівцями виконані проектні роботи щодо турбіни та генератора, проводяться підготовчі та організаційні роботи згідно з контрактом.

Роботи з реабілітації  обладнання ДніпроГЕС-1 триватимуть упродовж п’яти років та мають фінішувати 2021-го. Зокрема, оновлений третій гідроагрегат має стати до роботи у червні 2020-го року, другий – у жовтні 2021-го. Пуск першого заплановано на  кінець серпня 2021-го року.

Загалом, у проект буде інвестовано 62 млн.євро. Масштабна реабілітація обладнання дозволить збільшити сумарну потужність ДніпроГЕСу на 30 МВт та продовжити життя  станції щонайменше на півстоліття.

Разом з реконструкцією обладнання на Дніпровській ГЕС-1, тривають роботи з його модернізації на Дніпровській ГЕС-2. Фахівці АТ «Турбоатом» та ДП «Завод «Електроважмаш» мають реконструювати два гідроагрегати. Наразі на ремонт зупинився 16-й гідроагрегат, на початку лютого наступного року виведуть з експлуатації гідроагрегат №14. 

Апгрейд київських станцій

На Київській ГАЕС проводяться активні роботи зі збору генератора агрегату №2, який було виведено з експлуатації на початку червня поточного року. Позаду – проектні та демонтажні роботи, попереду – значний обсяг робіт з монтажу обладнання та його випробування у співпраці з фахівцями державних підприємств «Турбоатом» та «Електроважмаш». За графіком пуск агрегату №2 запланований на 1 липня 2019 року. Модернізація гідроагрегату дозволить підвищити надійність та ефективність його роботи, а також покращити техніко-економічні показники станції.

Загалом, на Київській ГАЕС до 2021 року планується також реконструкція гідроагрегатів №4 та №6.

На Київській ГЕС у активній фазі роботи з реконструкції основних гідротехнічних споруд. На об’єкті відновлюють профіль укосу та укріплюють берег верхнього б’єфу греблі, реконструюють бетонні й земляні споруди. Окрім того, значна увага – реконструкції системи технічного водопостачання та системи змащування блоку №2 Київської ГЕС, а також реконструкції допоміжних технологічних систем.

В рамках технічного переоснащення станції також заплановані роботи з модернізації кранів, заміни парку ремонтних станків та маслоочисного обладнання.

Комплексний підхід Канівської ГЕС

Не менш масштабний проект з реконструкції обладнання реалізується й на Канівській ГЕС. Тут комплексно модернізують два блоки гідроелектростанції (4 та 5). Загалом, оновлення зазнають сім турбін та стільки ж генераторів. Окрім того, буде поставлено та змонтовано допоміжне обладнання для восьми гідроагрегатів.

На разі на Канівській ГЕС тривають роботи з реконструкції гідроагрегатів №14 та №16, які були виведені з експлуатації у травні та вересні поточного року. Тут вже здійснено демонтаж обладнання, підприємствами «Електроважмаш» та «Турбоатом» виконується постачання устаткування згідно з графіком.

Варто зазначити, що повний обсяг реконструкції блоків Канівської ГЕС передбачає не лише модернізацію гідроагрегатів, але й заміну силових трансформаторів, систем управління, регулювання та захисту.

Наприкінці грудня працівники станції планують зупинити на ремонт гідроагрегат №15. А у лютому 2019 року – гідроагрегат №13.

Пуск гідроагрегатів в складі блоку №4 зі збільшенням потужності до 88 мВт передбачений наприкінці серпня 2019 року.

Каховська ГЕС: все іде по плану

Можна з впевненістю сказати, що для Каховської ГЕС ім. П.С. Непорожнього 2018 рік пройшов під знаком перетворень. Цьогоріч тут продовжується активна реконструкція гідроагрегату №1, яка розпочалася минулого року. В рамках угоди з ПАТ «Турбоатом» вже у повному обсязі здійснена поставка обладнання, передбаченого контрактом. Наразі фахівці виконують збирання гідроагрегату, який, як планується, стане до роботи в середині березня 2019 року.

Середньодніпровська ГЕС: за крок до змін

На порозі модернізації знаходиться й Середньодніпровська ГЕС. У лютому 2019-го тут мають зупинити на ремонт гідроагрегат №2 в рамках проекту з реконструкції двох гідроагрегатів. Зараз на станції проводяться організаційні та підготовчі роботи, виконані роботи з проектування турбіни. Модернізація двох гідроагрегатів, яка має завершитися наприкінці вересня 2021 року, збільшить потужність станції на 6 мВт.

Варто зазначити, що заміна обладнання на станціях ПрАТ «Укргідроенерго» відбувається без зупинки ГЕС та зменшення виробітку електроенергії, не впливаючи на зобов’язання компанії щодо забезпечення покриття пікових навантажень та забезпечення мобільного аварійного резерву у вітчизняній об’єднаній енергосистемі.

Прес-служба ПрАТ "Укргідроенерго"

 

 

 

 

 

Поділитися: