Все буде Україна!

Рекордне зростання чистої енергетики у 2023 році: чи є занепад вугільної та газової енергетики структурно закріпленим?

Рекордне зростання чистої енергетики у 2023 році: чи є занепад вугільної та газової енергетики структурно закріпленим?

08-05-2023
Минулого року вітрова та сонячна енергетика досягли рекордних 12% світового виробництва електроенергії, згідно з останнім глобальним оглядом електроенергетики аналітичного центру Ember.

Як повідомляє Еnergypost.eu, загальна частка всіх видів низьковуглецевої електроенергії зросла майже до 40% від загального обсягу виробництва. Джош Габбатісс з Carbon Brief, аналізуючи огляд Ember, зазначає, що це стало моментом, коли викопні види палива почали постійно зменшуватися.

Ember називає це «структурним» і «тривалим», оскільки попередні спади відбувалися лише під час широкомасштабних рецесій, як наприклад у 2008 та 2020 роках, або з інших циклічних причин, як у 2019 році.

Прискорення розвитку відновлюваної енергетики у 2022 році було частково зумовлене енергетичною кризою, а також основними політичними заходами, такими як REPowerEU та Закон США про зниження інфляції, які повинні закріпити цей імпульс. Але зростання глобального попиту на електроенергію  означало, що викиди в енергетичному секторі все ще перебували на рівні історичного максимуму у 2022 році, збільшившись на 1,3%, оскільки викопні види палива були необхідні для покриття дефіциту екологічно чистої електроенергії.

Згідно з новим аналізом кліматичного аналітичного центру Ember, енергетичний сектор ось-ось вступить у «нову еру падіння виробництва електроенергії з викопних джерел», оскільки вугілля, нафта і газ витісняються завдяки рекордному зростанню вітрової та сонячної енергетики.

Згідно з оглядом Ember «Глобальна електроенергетика 2023», торік вітрова та сонячна енергетика досягли рекордних 12% світового виробництва електроенергії. Це збільшило загальну частку низьковуглецевої електроенергії майже до 40% від загального обсягу виробництва.

За прогнозами Ember, 2022 рік, ймовірно, стане «поворотним моментом», коли світове виробництво електроенергії з викопного палива досягне свого піку і почне падати.

Аналітичний центр прогнозує, що до кінця 2023 року понад 100% зростання попиту на електроенергію буде покрито за рахунок низьковуглецевих джерел.

Експерти сходяться на думці, що глобальне виробництво електроенергії має бути повністю декарбонізоване до 2040 року, якщо світ хоче досягти своїх кліматичних цілей.

Згідно з інформацією Ember, швидке зростання відновлюваних джерел енергії означає, що поетапна відмова від газу та вугілля, необхідна для цього переходу, «вже в межах досяжності». Однак будівництво атомних і гідроелектростанцій, яке зупинилося, має бути продовжене.

Задоволення попиту

Глобальний попит на електроенергію зростає вже протягом десятиліть через збільшення кількості населення, посилення індустріалізації та підвищення доходів.

Більше того, ця тенденція продовжуватиметься, особливо в міру того, як все більше людей замінюватимуть свої автомобілі та обігрівачі, що працюють на викопному паливі, на електричні моделі. Попит також зростатиме в міру забезпечення електроенергією 775 мільйонів людей, які досі не мають доступу до електрики.

На сьогоднішній день зростання попиту на електроенергію загалом випереджає широке застосування  низьковуглецевих джерел, а це означає, що викиди в енергетичному секторі продовжують зростати. Будь-який дефіцит низьковуглецевих джерел покривався за рахунок викопних видів палива.

Проте низьковуглецеві джерела повинні врешті-решт почати не лише задовольняти зростаючий попит на електроенергію, але й витісняти викопне паливо, якщо ми хочемо досягти глобальних цілей щодо викидів вуглецю.

У 2022 році розширення вітрової та сонячної енергетики забезпечило 80% зростання попиту на електроенергію, йдеться у звіті Ember. У поєднанні з гідроенергетикою та біоенергетикою відновлювані джерела енергії забезпечили 92% зростання, впритул наблизившись до покриття зростаючого попиту.

У той же час, відбулося глобальне падіння атомної генерації, пов'язане з перебоями у Франції та закриттям АЕС у Німеччині й Бельгії.

Як наслідок, у 2022 році викиди в енергетичному секторі знову зросли.

Однак цього року, за оцінками Ember, рекордне зростання низьковуглецевої генерації призведе до того, що виробництво електроенергії з викопного палива скоротиться на 0,3%.

Ember прогнозує, що у 2023 році використання низьковуглецевих джерел зросте на рекордні 773 ТВт-год, що перевищує попит на електроенергію в Бразилії. Це буде навіть швидшим зростанням, ніж зростання низьковуглецевої енергетики в Німеччині на 500 ТВт-год у 2021 і 2022 роках.

Хоча падіння у 2023 році не буде першим подібним випадком виробництва електроенергії з викопного палива, аналітичний центр зазначає, що це буде «вперше, коли це станеться на структурному, тривалому рівні».

Більше того, Ember прогнозує, що це початок довгострокового скорочення використання викопного палива в енергосистемі. Подальше розширення вітрової та сонячної енергетики «може означати, що викиди в енергетичному секторі ніколи не досягнуть піку вище, ніж у 2022 році», - підсумовує він.

У звіті зазначається, що 2022 рік став «роком прискорення» для відновлюваних джерел енергії. Частково це було зумовлено енергетичною кризою, а також великими політичними пакетами, такими як REPowerEU та Закон США про зниження інфляції.

Все це означає, що рік «запам'ятається як поворотний момент у переході світу до чистої енергетики», зазначає аналітичний центр.

Поступове скорочення використання викопного палива

Незважаючи на те, що переломний момент для викопного палива ще не досягнутий, викиди в енергетичному секторі все ж сягнули «історичного максимуму» у 2022 році, збільшившись на 1,3%.

Рік показав неоднозначні результати. Ember зазначає, що вугільна генерація зросла на 1,1%, тоді як виробництво електроенергії з газу впало на 0,2% на тлі рекордних цін, спричинених російським вторгненням в Україну.

За даними Ember «поступове скорочення» вугільної енергетики, обіцяне світовими лідерами на Конференції ООН з питань зміни клімату (COP26), не відбулося.

Тим не менш, Ember також зазначає, що різке зростання цін на газ не призвело до значного повернення до вугілля, як дехто побоювався. У доповіді додається, що прогнозоване зниження виробництва електроенергії з викопних видів палива означатиме скорочення як газової, так і вугільної генерації:

«Падіння виробництва викопного палива означає не лише поступову відмову від вугільної енергетики, але й поступове скорочення використання газу вже в межах досяжності».

Минулого року у світі було введено в експлуатацію лише 31 ГВт нових газових електростанцій, зазначає Ember, додаючи, що це найнижчий показник з 2004 року.

Ця тенденція означає «більш рівномірне падіння як вугільної, так і газової енергетики» в найближчі роки. Ember також зазначає, що сценарій Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) передбачає майже повну відмову від використання не лише вугілля, але й газу до 2040 року.

Низьковуглецеві аутсайдери

Сценарій МЕА з нульовими викидами, який відповідає кліматичним цілям Паризької угоди, вказує на досягнення нульового рівня викидів в енергетиці до 2040 року. Для розвинених країн Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) ця дата перенесена на 2035 рік.

За прогнозами МЕА, вітрова та сонячна енергетика забезпечуватимуть близько трьох чвертей нового виробництва електроенергії протягом цього періоду.

Однак, як стверджує Ember, гідро- та атомна енергетика також розглядаються як такі, що відіграватимуть ключову роль у цьому переході. На думку аналітичного центру, ці технології «наразі не розвиваються такими темпами, які необхідні для обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C».

Новий аналіз показує, що низьковуглецеві джерела електроенергії, за винятком сонячної та вітрової енергії, «зазнали першого річного падіння виробництва з моменту ядерної катастрофи на Фукусімі в 2011 році».

Це падіння у 2022 році було пов'язане із закриттям атомних електростанцій та зменшенням частки гідроенергетики через посуху. Ember закликає до п'ятикратного збільшення інвестицій у ці галузі, включаючи продовження терміну експлуатації застарілих станцій і своєчасну реалізацію нових проєктів.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: The European Files

Поділитися: