Все буде Україна!

Ротор перенесено успішно, на черзі - статор

Ротор перенесено успішно, на черзі - статор

29-10-2015
В шахту гідроагрегата №3 Дністровської ГАЕС перенесено ротор

На Дністровській ГАЕС - чергова подія. В шахту третього гідроагрегата перенесено ротор гідрогенератора-двигуна типу СВО2-1255/255-40 УХЛ4. Вузли і деталі ротора було зпроектовано та виготовлено вітчизняним підприємством - заводом ДП "Електроважмаш". 

ДИВИТИСЬ ФОТОГАЛЕРЕЮ

Головними складовими ротора є:
- остов ротора, який складається з втулки ротора та 8 подвійних спиць;
- обод ротора, який шихтується з сегментів обода ротора – крайніх, рядових та вентиляційних;
- полюси ротора (40 штук по 5.5 тони кожен).

Ротор верхнім фланцем з’єднується з валом-надставкою, а нижнім – з валом турбіни та втулкою підшипника.

Загальна монтажна вага ротора складає 780 тон, не враховуючи вагу вала для переносу ротора та траверси. Саме ротор визначає вантажопідіймальність монтажного крана Дністровської ГАЕС (840 тон).

Укрупнювальне збирання ротора відбувалося на монтажному майданчику Дністровської ГАЕС, роботи виконував ТОВ "Дністер-СГЕМ" - підрозділ ТОВ "Дніпро-СГЕМ".

Збирання ротора було розпочато 15 січня 2015 року, а його остов зібрано 6 лютого 2015 року.

Шихтовка ободу ротора була розпочата 12 травня 2015 року. Така довга перерва обумовлена технологією підготовки сегментів ободу ротора – необхідно було дочекатися плюсових температур та підготувати до монтажу хоча б половину необхідних сегментів (загальна кількість сегментів складає приблизно 9300 штук). Шихтовка ободу була завершена 25 червня 2015 року, після чого була розпочата підготовка отворів під стяжні шпильки та клини ободу і полюсні клини. Обод було стягнуто шпильками 17 вересня 2015 року, з 18 вересня по 13 жовтня 2015 року виконувалась розклиновка ободу ротора, для чого, в тому числі, була проведена серія нагрівів (а саме 3 – для первинної розклиновки, виймання клинів та остаточної розклиновки). Навішування 40 полюсів ротора було розпочато 15 жовтня 2015 року, а 20 жовтня воно було завершено.

20-24 жовтня 2015 року виконувались підготовчі роботи до переносу ротора в шахту гідроагрегата №3, а 25 жовтня був виконаний перенос.

На даний момент на роторі проводиться спарювання втулки ротора з валом турбіни, а також монтаж між полюсних з’єднань.

Через тиждень на Дністровській ГАЕС заплановано відвантажити статор турбіни.

ДИВИТИСЬ 3D ВІЗУАЛІЗАЦІЮ ЗБИРАННЯ ГІДРОАГРЕГАТУ ДНІСТРОВСЬКОЇ ГАЕС (на прикладі ідентичного ГА №2)

Довідково

Перший гідроагрегат потужністю 324 МВт у турбінному та 421 МВт у насосному режимах введено у промислову експлуатацію в кінці 2010р. Гідроагрегати №2 та №3 заплановано ввести в промислову експлуатацію у 2015 та 2016 відповідно. Таким чином буде завершено будівництво першої черги Дністровської ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів. Згідно проекту Дністровська ГАЕС буде складатися із 7-ми гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 у насосному.

Основним замовником будівництва Дністровської ГАЕС є ПАТ "Укргідроенерго". Все обладнання, більшість якого є унікальним та не має світових аналогів, виготовляється вітчизняними машинобудівельниками, зокрема, ВАТ "Турбоатом", ДП "Електроважмаш" та ВАТ "Запоріжтрансформатор".

Унікальність станції у тому, що вона працює в режимі «насос – турбіна» та дозволяє використовувати акумульовану в нічний час енергію для виробництва електроенергії під час пікових навантажень на мережу. Протягом літа та осені на станції повинні завершитися всі роботи на шахті другого гідроагрегату, які дадуть можливість виконати монтаж турбіни та генератора.

По завешенню будівництва Дністровська ГАЕС забезпечить підвищення надійності енергопостачання та розширить можливості енергосистеми держави. Зокрема, існує технічна можливість підтримувати якісну електроенергію, як по лінії 330 кВ в Молдову, так і по лінії 400 кВ в Румунію, виділивши на ці лінії окремо один або два блоки ГАЕС, ізольовано від України. Завершення будівництва посилить енергетичну конкурентноспроможність України, зміцнить енергетичну безпеку.

Дністровська ГАЕС має стати не лише найбільшою гідроакумулюючою станцією Європи, а й шостою за масштабами гідроенергетики в світі.

На будівництві задіяні майже 2 тис. вітчизняних будівельників.

 

Поділитися: