Все буде Україна!

Румунія та Болгарія ведуть переговори щодо будівництва ГЕС, потужністю 840 МВт, на річці Дунай

Румунія та Болгарія ведуть переговори щодо будівництва ГЕС, потужністю 840 МВт, на річці Дунай

07-12-2022
Румунська влада оголосила про поновлення переговорів з Болгарією про будівництво гідроелектростанції Турну Магуреле - Нікополе – проєкту, який був відкладений на десятиліття.

Про це заявив міністр енергетики Румунії Вірджил Попеску, повідомляє Balkan Greenenergy News.

Попеску та його болгарський колега Розен Христов провели обговорення у грецьких Афінах на полях конференції «Енергія та розвиток 2022», організованої Інститутом енергетики Південно-Східної Європи.

Гідроенергетичний комплекс Турну Магуреле-Нікополь матиме встановлену потужність 840 МВт, а загальний обсяг виробництва - 4,4 ГВт·год на рік. Кожна з країн матиме по 420 МВт встановленої потужності, або по 2,2 ГВт·год виробленої електроенергії.

Проєкт румуно-болгарської гідроелектростанції – не нова ідея. Перші дослідження гідротехнічного комплексу Турну Магуреле-Нікополь були виконані ще у 1960-х рр. Перша угода між країнами про будівництво та експлуатацію комплексу була підписана в Бухаресті в 1975 році. Роботи розпочалися трьома роками пізніше, але невдовзі були зупинені.

Майбутній комплекс складатиметься з двох однакових по обладнанню і потужності гідроелектростанцій, одна з яких розташовуватиметься на лівому березі Дунаю та належатиме Румунії, інша – Болгарії, на правому березі.

Планується, що гідровузол матиме дві з’єднувальні станції, об’єднані між собою повітряною лінією електропередач, яка перетинатиме Дунай.

Для майбутнього гідроенергетичного комплексу запропоновано два майданчика. Перший – місце, де роботи були розпочаті наприкінці 1970-х рр, інший розташований у декількох кілометрах нижче за течією.

Незалежно від обраного місця прогнозована тривалість будівництва гідровузла складе вісім років.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: