Все буде Україна!

Семен Поташник: легендарний український гідроенергетик

Семен Поташник: легендарний український гідроенергетик

25-05-2024
Семен Поташник
Він міг стати політичним діячем чи успішним власником приватного бізнесу. Але все своє життя за покликом серця служить людям, розбудовуючиукраїнську, й не тільки, гідроенергетику.

Сьогодні свій 94-й день народження відзначає Герой України, голова Науково-технічної ради Укргідроенерго Семен Поташник.

Семен Ізрайлевич - унікальна особистість, науковець із енциклопедичними знаннями та стратегічним мисленням, який має незламний дух і є справжнім патріотом України. В роки, коли країна будувала засади майбутньої незалежності, він закладав надійний фундамент успішного майбутнього української гідроенергетики. 

Визначний трудовий шлях Семена Поташника, довжиною у понад 75 років, тісно пов’язаний із спорудженням більшості ГЕС та ГАЕС України, які нині входять до складу Укргідроенерго. Серед його основних науково-технічних досягнень - будівництво і введення в експлуатацію перших низьконапірних гідроелектростанцій. Зокрема, Київська ГЕС та перша гідроакамулююча станція України - КиївськаГАЕС - проєктувались, споруджувались та вводились в експлуатацію за його безпосередньої участі. Працював він і на станціях поза межами країни.

Працюючи на відповідальних посадах, він керував введенням в дослідно-промислову експлуатацію першого гідроагрегату Дністровської ГАЕС, потужністю 324 МВт, що на сьогодні є діючим гідроагрегатом з найбільшою потужністю у Європі. Також під керівництвом СеменаІзрайлевича відбувався пуск Ташлицької гідроакумулюючоїстанції, яка є частиною Південноукраїнськогоенергокомплексу.

Значний особистий внесок Семена Поташника у розвиток електроенергетики та високу професійну майстерність було відзначено нагородами і званнями, серед яких - лауреат Державних премій, «Людина року» за версією Американського біографічного центру США, «Нагороди ХХ століття за досягнення» від Міжнародного біографічного центру Кембриджа. 

До думки Семена Ізрайлевича дослухалися й дослухаються декілька поколінь енергетиків не тільки в Україні, а і по всьому світові. Кожен, хто мав нагоду працювати та спілкуватись з Семеном Поташником назавжди зберігає до нього повагу. Він залюбки ділився й сьогодні ділиться багатим інженерним досвідом з колегами та молодим поколінням майбутніх енергетиків.

«Багато чого можна вивчити та пізнати, можна обрати будь-яку професію, можна поїхати в будь-який куточок планети, але не це важливо. Найважливіше – завжди залишатися порядною, чесною та вихованою людиною, яка відповідає за свої слова та вчинки»,  - цей вислів, що належить Семену Поташнику, якнайкраще характеризує світогляд самого автора.

Пресслужба Укргідроенерго 

 

Фотогалерея
Семен Поташник

Поділитися: