Все буде Україна!

Середньодніпровська ГЕС 2021: цифри, факти та плани

Середньодніпровська ГЕС 2021: цифри, факти та плани

18-01-2022
Середньодніпровська ГЕС є четвертою сходинкою Каскаду Дніпровських ГЕС. Станція обладнана 8 гідроагрегатами з турбінами поворотно-лопатевого типу. Встановлена потужність станції на кінець 2021 року складає 388 МВт. ГЕС бере участь у забезпеченні покриття пікових навантажень, регулюванні частоти та потужності, а також забезпечує мобільний аварійний резерв в Об’єднаній енергосистемі України.

Цифри

За підсумком 2021 року Середньодніпровська ГЕС згенерувала понад 1 млрд кВт⋅год. За останні три роки це найкращий результат. До бюджетів усіх рівнів філією сплачено податків у сумі понад 60 млн, з яких 37 млн 218 тис. склала рентна плата за спеціальне використання води.

Факти

У 2021 році на станції виконано значний обсяг робіт: капітальний ремонт гідроагрегатів (ГА) №7 та № 8, змонтована система пожежної сигналізації і оповіщення про пожежу, встановлена система телевізійного контролю та відеоспостереження за мостовим переходом і районом підхідного каналу зі сторони нижнього б’єфу р. Дніпро. Встановлено новий трансформатор власних потреб Т-5. Виконано антикорозійний захист крана 400 тонн. Тривають роботи щодо покращення та осучаснення виробничих та побутових приміщень. Триває реконструкція ГА № 1 та ГА № 2.

Стан комплексу гідротехнічних споруд Середньодніпровської ГЕС визнано повністю працездатним. Тобто він забезпечує необхідний рівень надійності та безпеки. У 2019 році станція пройшла обстеження Міжвідомчою комісією, яка виконує перевірку гідротехнічних споруд і механічного обладнання. Такі обстеження проводяться раз на п’ять років.

Компанія Укргідроенерго, до складу якої входить філія «Середньодніпровська ГЕС», є виконавцем ПСО (покладання спеціальних обов’язків) та виконує важливу соціальну функцію, яка полягає у стримані різкого підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів.

Окрім забезпечення надійної та ефективної роботи енергосистеми, для станції дуже важливими є і неенергетичні функції, як то забезпечення надійного водопостачання, робота річкового транспорту, захист від повеней тощо. Тому філія чітко виконує рішення Міжвідомчої комісії щодо спрацювання водосховища та підтримки необхідних рівнів води.

Плани

У 2022 році планується розпочати реалізацію проєкту «Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для інтеграції до європейської енергетичної системи» («Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»). Проєкт передбачає встановлення систем накопичення енергії і сонячних електростанцій на 5-ти об’єктах компанії, серед яких і Середньодніпровська ГЕС. Реалізація сприятиме інтеграції ОЕС України до ENTSO-E, подовженню термінів експлуатації турбін, встановлених на станціях Укргідроенерго та зменшенню витрат на їх обслуговування. А також підтримає процес декарбонізації української енергетики, що в контексті глобальних змін клімату дуже важливо. Загальна очікувана потужність встановленої системи накопичення енергії становитиме 212 МВт, а загальна потужність сонячних панелей – 63,9 МВт. Саме на Середньодніпровській ГЕС планується встановлення системи накопичення потужністю 25 МВт та 5.3 МВт сонячних панелей.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Укргідроенерго отримає $211 мільйонів на будівництво гібридних систем з виробництва електроенергії. Підписано відповідний Протокол

Вадим Медьєши: «До кінця року ми плануємо згенерувати 1 млрд кВт⋅год електроенергії. За останні три роки це найкращий результат»

Середньодніпровській ГЕС – 58!

Поділитися: