Все буде Україна!

Вадим Медьєши: «До кінця року ми плануємо згенерувати 1 млрд кВт⋅год електроенергії. За останні три роки це найкращий результат»

Вадим Медьєши: «До кінця року ми плануємо згенерувати 1 млрд кВт⋅год електроенергії. За останні три роки це найкращий результат»

28-12-2021
Середньодніпровська ГЕС є четвертою сходинкою Каскаду Дніпровських ГЕС та знаходиться у м. Кам’янське Дніпропетровської області. Станція обладнана 8 гідроагрегатами з турбінами поворотно–лопатевого типу. Встановлена потужність станції на кінець 2021 року складає 388 МВт. ГЕС бере участь у забезпеченні покриття пікових навантажень, регулюванні частоти та потужності, а також забезпечує мобільний аварійний резерв в Об’єднаній енергосистемі України.

Директор Середньодніпровської ГЕС Вадим Медьєши розповів про підсумки роботи станції у 2021 році та про плани на майбутнє.

– Вадиме Іштвановичу, яким видався 2021 рік для підприємства, яке Ви очолюєте?

– 2021 рік був непростим, але цього року протиепідеміологічних обмежень у порівнянні з минулим роком значно менше. Та й досвід роботи в умовах пандемії в нас вже є, тому ми впевнено виконуємо всі взяті на себе зобов’язання перед державою: генеруємо електроенергію, забезпечуємо енергетичну систему маневровими потужностями та мобільним аварійним резервом.

Продовжуємо реалізацію низки соціальних ініціатив, серед яких медичне страхування, матеріальна допомога до народження дитини, допомога на оздоровлення, лікування, відпочинок та навчання. Не забуваємо також про пенсіонерів-енергетиків, що працювали у нас та надаємо їм постійну щомісячну матеріальну допомогу. Продовжуємо реконструкцію гідроагрегатів №1 та №2.

– У якому стані перебувають гідротехнічні споруди Середньодніпровської ГЕС в контексті їх безпечної експлуатації?

– У 2019 році станція пройшла обстеження Міжвідомчою комісією, яка виконує перевірку гідротехнічних споруд і механічного обладнання. Такі обстеження проводяться раз на п’ять років. За результатами перевірки стан комплексу гідротехнічних споруд Середньодніпровської ГЕС визнано повністю працездатним. Тобто, він забезпечує необхідний рівень надійності та безпеки.

– Який обсяг електричної енергії станція згенерує до кінця року?

– До кінця року ми плануємо виробити 1 млрд кВт*год. За останні три роки це найкращий результат. Але не слід забувати, що окрім забезпечення надійної та ефективної роботи енергосистеми,  для нас дуже важливими є і неенергетичні функції – забезпечення надійного водопостачання, робота річкового транспорту, захист від повеней тощо. Тому ми чітко виконуємо рішення Міжвідомчої комісії щодо спрацювання водосховища та підтримки необхідних рівнів води.

Укргідроенерго
Вадим Медьєши, директор Середньодніпровської ГЕС

– Компанія Укргідроенерго, до складу якої входить філія «Середньодніпровська ГЕС», виконує важливу соціальну функцію, яка полягає у стриманні різкого підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів. Розкажіть про це більш детально.

– Це дійсно так. Компанія є виконавцем покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії. Механізм ПСО передбачає захист населення від стрімкого підвищення цін на електроенергію. Застосування державою таких застережних заходів має на меті компенсувати негативні наслідки впровадження нових ринкових правил у сфері електроенергетики.

– Які плани на майбутнє?

– Попереду нас чекає багато цікавого. Наступного року ми плануємо розпочати реалізацію проєкту «Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для інтеграції до європейської енергетичної системи»(«Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»). Проєкт передбачає встановлення систем накопичення енергії і сонячних електростанцій на 5-ти об’єктах компанії, серед яких і Середньодніпровська ГЕС. Реалізація цього проєкту сприятиме інтеграції ОЕС України до ENTSO-E, подовженню термінів експлуатації турбін, встановлених на станціях Укргідроенерго та зменшенню витрат на їх обслуговуваня, а також сприятиме процесу декарбонізації української енергетики, що в контексті глобальних змін клімату дуже важливо.

– Про яку потужність йдеться?

– Загальна очікувана потужність встановленої системи накопичення енергії становитиме 212 МВт, а загальна потужність сонячних панелей – 63,9 МВт. На Середньодніпровській ГЕС планується встановлення системи накопичення, потужністю 25 МВт та 5.3 МВт сонячних панелей.

Пресслужба Середньодніпровської ГЕС

Читайте також:

Поділитися: