Все буде Україна!

Середньодніпровська ГЕС: надійність, безпека та впевненість у завтрашньому дні

Середньодніпровська ГЕС: надійність, безпека та впевненість у завтрашньому дні

28-12-2020

8 гідроагрегатів ГЕС мають турбіни поворотно-лопотевого типу. Встановлена потужність філії на кінець 2020 року складає 388 МВт, наявна потужність 300 МВт. Станція бере участь у забезпеченні покриття пікових навантажень, регулюванні частоти та потужності,забезпечує мобільний аварійний резерв в об’єднаній енергосистемі України.

Про основні показники та досягнення станції у 2020 році розповів кореспондентам видання "Вісті Придніпров'я" директор філії "Середньодніпровська ГЕС" Вадим Медьєши.

- Вадиме Іштвановичу,  добігає кінця 2020 рік,з якими здобутками філія закінчує цей непростий рік?

- Рік дійсно був не простим для всіх нас, але ми впевнено крокуємо вперед. У цьому році в кінці березня в  рамках реконструкції другої черги виведено останній гідроагрегат № 1. До речі саме цей гідроагрегат був введений в експлуатацію у грудні 1963 року першим. За 57 років  гідроагрегат №1 виробив більше 10 млрд кВт/год. Завдяки реконструкції  його потужність буде збільшена на 6 МВт.Також тривають роботи з реконструкції на гідроагрегату  №2, але це далеко не все.

У цьому році ми здійснили заміну верхньої секції затвору 8 водозливної греблі, це збільшило надійність роботи гідроспоруди в цілому. Здійснено антикорозійний захист металоконструкцій козлового крану 2×200 т, проведені  роботи по заміні труб техводопостачання гідроагрегату № 2,триває капітальний ремонт телегазових вимикачів, проведена заміна аварійного дорожнього полотна біля управління.Продовжується робота щодо покращення виробничих та побутових приміщень. Ремонти основного і допоміжного обладнання на станції виконує досвідчений і кваліфікований персонал підрядних організацій.

- Вадиме Іштвановичу, а чому Середньодніпровська ГЕС, а не Кам’янська?

- Коли вийшов закон про декомунізацію і місто повернуло свою історичну назву, було ухвалено рішення змінити назву станції. Для цього були проведені опитування працівників, люди запропонували декілька  назв, за результатами голосування  було ухвалено рішення про перейменування ГЕС у Середньодніпровську.

- Скажіть  ПСО — що це? Чи правда, що на компанію Укргідроенерго, до складу якої входить Середньодніпровська ГЕС покладені спец. обов’язки і 30% свого видобутку  продає за 10 грн. МВт ?

- Так, це дійсно правда. ПСО — покладання спеціальних обов’язків на ринку електроенергії. Усі ці обов’язки лягли на плечі державних генеруючих компаній, зокрема на ПрАТ «Укргідроенерго». Зараз ми продаємо «Гарантованому покупцю» 30% виробітку ГЕС по 1 копійці за кіловат.

Слід зауважити, що компанія працює на всіх сегментах ринку. Це ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок та ринок двосторонніх договорів.

- Наразі в країні тривають епідеміологічні обмеження пов’язані з COVID-19, як працюєте в таких умовах?

- Ще на початку весни у філіях та у компанії загалом були створені оперативні  штаби, метою яких стало попередження розповсюдження корона вірусної  інфекції та організації і впровадження заходів щодо запобігання поширення коронавірусу.

Обов’язковий температурний скринінг на вході на станцію, масковий режим,  багаторазова обробка приміщень, дворазова на день обробка деззасобами транспорту,  все це стало нормою нашого життя. До речі, для всіх працівників організовано транспорт для безпечного та комфортного перевезення на роботу та додому.

Частину персоналу, незадіяну безпосередньо у виробничому процесі, переведено в режим дистанційної роботи.Та головне: під час жорстких карантинних обмежень жодного скорочення персоналу не відбувалося. Вважаю це головною перемогою нашої компанії.  Люди повинні бути впевнені у завтрашньому дні.

- За версією одного з авторитетних видань компанsя Укргідроенерго увійшла в топ-5 підприємств з кращою програмою підтримки співробітників, які саме соціальні програми діють для співробітників філії зараз?

Дійсно, не дивлячись на складну епідемічну ситуацію в країні, компанія виконує всі взяті на себе зобов’язання, це один з основних пріоритетів Укргідроенерго. Програма добровільного медичного страхування працівників. На кінець 2020 року 172 працівника філії вже мають змогу переконатися в перевагах страхового медичного поліса, який включає в себе всі види медичної допомоги, яка особливо актуальна під час пандемії. Також надається допомога при народженні дитини, лікуванні,  оздоровленні, відпочинку працівника та його дітей . Допомога на отримання першої вищої освіти, направлення фахівців на курси та тренінги підвищення кваліфікації. Не залишаються поза увагою керівництва компанії і пенсіонери, що працювали у нас, щомісячно вони отримують матеріальну допомогу.

- І останнє питання. Розкажіть, які плани на наступний рік?

Закінчити  реконструкцію гідроагрегатів № 2 та №1, підтримувати курс взятий компанією на забезпечення надійної та безпечної експлуатації обладнання та споруд нашого  гідровузла.

Джерело: Вісті Придніпров'я

Поділитися: