Все буде Україна!

Сергій Афанасьєв: «Без Каховського водосховища неможливо забезпечити екологічний стік для нормального функціонування дельтових ділянок Дніпра»

Сергій Афанасьєв: «Без Каховського водосховища неможливо забезпечити екологічний стік для нормального функціонування дельтових ділянок Дніпра»

18-07-2024
Афанасьєв
Серед екологічних наслідків війни не тільки спалені ліси та знищені представники флори і фауни, заміновані та отруєні ґрунти, забруднене повітря, а й велика шкода, завдана водним ресурсам України.

Як війна впливає на водну інфраструктуру нашої держави, яка ситуація зі станом рік та питною водою, про наслідки водного екоциду після підриву Каховської ГЕС та багато іншого в інтерв’ю проєкту «Про науку» розповів директор Інституту гідробіології НАН України академік НАН України Сергій Афанасьєв.

Ключове з інтерв’ю:

Наслідки підриву Каховської ГЕС

• Внаслідок руйнування Каховської ГЕС було завдано величезної шкоди Чорному морю: опріснена його велика ділянка, загинуло багато риби, безхребетних та рослин, накопичилося багато сміття. Проте, за рік після трагедії воно майже відновилося. Підрив Каховської ГЕС не мав глобальних наслідків для Чорного моря, втім мав істотні наслідки для Півдня України: відбулися зміни екосистем, зокрема зміна водного балансу.

• В цьому регіоні ми вже не можемо казати про інтенсивне рибне господарство.

• З втратою Каховського водосховища Україна втратила не лише величезні запаси питної води, але й зрошення, судноплавство та генерацію. 

Важливість відновлення Каховської ГЕС

• Якщо в маловодні роки ми маємо стік Дніпра приблизно 300 м3/с, а для екологічних потреб, які виникають в дельті Дніпра за рахунок підтягування солоної води та зменшення водообміну між рукавами, озерами і руслом Дніпра, потрібно 500 м3/с, то ми цю воду ніде не візьмемо без Каховського водосховища. Якщо ми хочемо зберегти екологічний стік для нормального функціонування дельтових ділянок Дніпра, пониззя Дніпра, щоб не було загнивання і відбувався нормальний водообмін, необхідно 500 м3/с. Сьогодні, при кліматичних змінах, ми маємо 300 м3/с.

• Будівництво Каховського водосховища знімає безліч проблем з екологічної та економічної точки зору.

• Науково-технічна рада при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України майже одностайно прийняла резолюцію, в якій сказано про те що Каховське водосховище необхідно відновлювати. 

Обміління Дністра

• Щодо Дністровського водосховища, то спровокований обстрілами росії дефіцит електроенергії просто вимушує енергетиків працювати на межі можливостей.  Наразі воно поступово втрачає воду, що спричиняє локальну екологічну катастрофу.

• На сьогодні Дністер для  гідробіологів є дуже зручною моделлю по вивченню проблем з осушенням Каховського водосховища.

Поділитися: