Все буде Україна!

Сергій Яременко: На Кременчуцькій ГЕС тривають активні роботи щодо відновлення генерацій

Сергій Яременко: На Кременчуцькій ГЕС тривають активні роботи щодо відновлення генерацій

19-12-2023
Яременеко
Наша країна переживає важкі часи. Але зараз, як ніколи українці об'єднались і вдвічі більше сил і енергії віддають на розвиток економіки, виробництва, соціальної інфраструктури, допомозі ЗСУ та волонтерству. Не відстають і гідроенергетики. Адже на їхніх плечах надвідповідальна місія - забезпечення аварійного та балансуючого резервів енергетичної системи країни.

З якими викликами довелося зіткнутись гідроенергетикам та як вдається зберігати командних дух - в інтерв'ю з директором Кременчуцької ГЕС Сергієм Яременком.

- Незважаючи на всі виклики та складнощі під час воєнного стану в країні, гідроенергетики працюють згідно диспетчерського графіка, забезпечуючи українців електроенергією. росія завдала значного удару по вітчизняній енергетиці, але наш незламний народ відновлює зруйноване ракетними ударами та активно працює над виконанням поставлених завдань. Говорячи про нетиповість цьогорічного зимового паводку, єдине, що можна зазначити, він проходив в умовах війни. Особливості ж роботи станції під час паводку та водопілля навесні полягають в забезпеченні регулювання прогнозованого та запланованого проходження води на рівні допустимих позначок. До того ж, ранній паводок 2023 року допоміг нам забезпечити сталу роботу навесні.  Ми балансувавали енергосистему країни. Можна сміливо стверджувати, що цьогорічне водопілля пройшло з мінімальними наслідками підтоплень. І в цьому, я вважаю, великий плюс гідроенергетиків.

- Нештатні ситуації на початку року (блекаути) вплинули на діяльність гідроенергетики?

- Нашій гідроелектростанції належить особливе місце у комплексному використанні енергоресурсів Дніпра. Для станції характерна висока маневреність, стабільність робочої потужності, надійність в експлуатації, можливість швидкого включення у процеси регулювання частоти в системі, мінімальний вплив процесу виробництва електроенергії на природний стан. Високоманеврене обладнання дозволяє змінювати навантаження за дуже короткі проміжки часу, що особливо важливо для покриття споживання електроенергії як в години -пік, так і під час виникнення аварійних ситуацій. Попри всі виклики і нештатні ситуації гідроенергетики виконують покладені на них зобов'язання щодо регулювання частоти і потужності в об'єднаній енергосистемі України. Попередньо, на кінець року, знову ж таки, завдяки ранньому паводку та весняному водопіллю ми очікуємо виробіток електричної енергії на рівні 1,880 млрд. кВт.год. На філії тривають активні роботи щодо відновлення генерацій, які були втрачені після ракетних обстрілів. Ми прикладаємо максимум зусиль аби відновити втрачене задля стабільної і безпечної роботи ГЕС. Завдання, які ми ставили на початку року по відновленню обладнання виконані. Розуміючи всі виклики проходження ОЗП, ми підготували низку заходів щодо захисту електричного і гідротехнічного обладнання та його безпечній експлуатації. Також виконані роботи по підключенню додаткового дизель-генератора. Якщо говорити про роботи з реконструкції, хочу зауважити, що їх виконуємо згідно з інвестиційною програмою. Також у нас тривають роботи з проведення капітальних і поточних ремонтів гідротехнічного обладнання. Філія працює в сталому режимі, виконуючи графіки комерційного навантаження з дотриманням рекомендацій та вказівок Міжвідомчої комісії. Гідроенергетики приділяють значну увагу заходам по дотриманню обладнання у належному стані. Весь комплекс робіт спеціалісти спрямовують на подовження ресурсу гідрообладнання та покращення його функціонування. Злагодженість та консолідованість усіх підрозділів філії дають позитивний результат складного технологічного процесу у відновленні та безперебійній роботі гідроагрегатів.

Експерти прогнозують нашій енергосистемі непростий зимовий період. Ми готові до нових викликів часу, тому і готуємо максимум обладнання до експлуатації взимку. Всі ці заходи дають нам можливості на випадок виникнення надзвичайної ситуації переключатись на аварійний режим роботи станції. Відповідальність та своєчасність виконання цих завдань є першочерговою необхідністю нашого сьогодення.

- Яким чином співпраця з міжнародними партнерами впливає на діяльність станції?

 – Вже тривалий час завдяки активній позиції керівництва компанії на чолі з генеральним директором Ігорем Сиротою ми тісно співпрацюємо з європейськими банками та компаніями. Співробітництво з міжнародними партнерами допомагає Укргідроенерго здійснювати заходи, які зміцнюють енергетичну інфраструктуру. Така співпраця дає можливість підтримувати надійність обладнання підприємства, розширює можливості працювати над спільними проєктами щодо питань  відбудови гідроенергетичної ґалузі.

 – Коли український народ обороняється від російської навали, колектив гідроенергетиків, виконуючи свої завдання, допомагає наближати перемогу.

– В умовах війни співробітники станції активно долучились до волонтерської діяльності, допомагаючи військовим та переселенцям. За підтримки адміністрації та профспілкового комітету гідроенергетиками для ЗСУ придбано генератори, тепловізори, теплий одяг та взуття, термобілизна, медикаменти, автошини, оргтехніка. Наші мужні чоловіки з перших днів російського вторгнення стали на захист рідної землі. Нині 9 працівників станції в лавах ЗСУ боронять Україну від рашиської нечисті. В рамках реалізації проєкту щодо створення в Україні пунктів незламності Кременчуцька ГЕС на території міста організувала «Острівець тепла і світла», де в разі виникнення надзвичайної ситуації містяни можуть зігрітись, випити чашку чаю чи кави, зарядити свої ґаджети.

Колектив Кременчуцької ГЕС за ініціативи профспілкового комітету станції надавали допомогу жителям Херсонщини, які постраждали внаслідок підриву окупаційними військами Каховської гідроелектростанції. На сьогодні колектив нашої станції поповнивсь десятьма фахівцями Каховської ГЕС, родини цих співробітників отримують всіляку допомогу. Серед таких і матеріальна допомога каховчанам на компенсацію вартості орендованого житла від профкому станції.

Кременчуцька ГЕС, як складова компанії «Укргідроенерго», постійно демонструє свою участь у суспільно-громадському житті громади , на території якої розташована станція. Великої уваги філія приділяє соціальному аспекту співпраці з місцевою громадою. Силами працівників станції на постійній основі здійснюються благоустрій території Набережної міста та участь у міських толоках. Реалізовуючи соціальні програми, гідроенергетики беруть активну участь у соціально-культурному житті територіальної громади, співпрацюють з громадськими та благодійними організаціями.

Користуючись нагодою, хочу побажати всім гідроенергетикам країни в Новому 2024 році безаварійної роботи в мирній незалежній вільній Україні.

Пресслужба Кременчуцької ГЕС 

Фотогалерея

Поділитися: