Все буде Україна!

Шлях до енергетичної свободи: гідроенергетики долучилися до дискусії щодо впровадження Україною Четвертого Енергопакету ЄС

Шлях до енергетичної свободи: гідроенергетики долучилися до дискусії щодо впровадження Україною Четвертого Енергопакету ЄС

25-09-2023
Які основні цілі Четвертого Енергопакету ЄС і як вони сприятимуть розвитку енергетичного сектору в Україні? Які виклики та перешкоди можуть виникнути під час його впровадження та як їх подолати? Які перспективи співпраці України з Європейським Союзом в енергетичному секторі в майбутньому? Про це та інше йшлося під час комітетських слухань «Впровадження Україною Четвертого Енергопакету ЄС «Чиста енергія для усіх європейців», участь у яких взяли гідроенергетики.

Захід, організований Комітетом з питань енергетики та житлово-комунальних послуг за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» зібрав народних депутатів, представників органів державної влади, міжнародних інституцій, генеруючих компаній, громадських активістів та галузевих експертів для обговорення переваг Четвертого Енергопакету, а також дорожньої карти імплементації його окремих директив та регламентів.

Відкриваючи засідання голова комітету Андрій Герус наголосив на важливості впровадження Четвертого Енергопакету як стратегічного кроку для модернізації енергетичного сектору країни.

«Ми тут, щоб обговорити Четвертий Енергопакет, нормативні документи, що є його складовими, показати переваги та окреслити участь головних стейкхолдерів в процесі його імплементації. Результатом наших слухань стануть рекомендації, які Комітет розгляне на одному з наших наступних засідань», - зазначив Андрій Герус.

Голова євроінтеграційного підкомітету Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України Інна Совсун поділилася своїми думками про те, як впровадження цього пакету може сприяти зближенню України з Європейським Союзом та підвищенню енергоефективності в контексті російсько-української війни.

«Попри війну та інші проблеми сьогодення нам важливо усвідомлювати куди ми рухаємося і як ми рухаємося. Рухаючись вперед, ми маємо розуміти, що наша єдина перспектива – європейська інтеграція і наші кроки мають співвідноситися з тим, що відбувається в Європейському союзі. При цьому треба пам’ятати, що в України є свій специфічний контекст.  Теза про чисту енергію для всіх європейців звучить красиво, але треба брати до уваги, що в Україні станом на сьогодні близько чверті потужностей відновлюваної енергетики окуповані, а 6% –  зруйновані. Об’єкти енергетики зазнають постійних ударів і це наш головний виклик. Важливий посил для колег з Європейського союзу: перший крок для забезпечення чистої енергії для всіх європейців – це поразка росії. Україні необхідно створити умови, аби інвестори могли безболісно відновлювати свої потужності та продовжувати будувати незавершені проєкти. Це не тільки забезпечить виконання нами взятих на себе зобов’язань, але й дасть впевненість інвесторам у завтрашньому дні», - підкреслила Інна Совсун.

Міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт висловив підтримку України на її шляху до зближення з європейським енергетичним законодавством та наголосив на важливості подальшої співпраці.

«Нам треба зосередитись на розподільчих аспектах енергосистеми, щоб вона була більш витривала та життєстійка в контексті військових дій. Наша підтримка має бути спрямована на те, щоб місцеві громади брали на себе більше відповідальності, допомагаючи підвищити стійкість та надійність енергозабезпечення критичної інфраструктури міст України», - зазначив він.

Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Артур Лорковські, розповів про можливості співпраці України з Енергетичним Співтовариством та підкреслив важливість наближення до європейських стандартів.

«Четвертий Енергопакет ЄС встановлює чіткі рамки задля того, щоб стимулювати необхідні інвестиції для відновлення й модернізації українського енергосектору, щоб перейти від вуглецевого палива, підсиливши відновлювальні джерела енергії, зменшити викиди і досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Це пакет, який дає можливість повністю об’єднати енергоринки, включаючи й український, у європейський внутрішній ринок на основі принципу взаємності», - наголосив Артур Лорковські.

Керівник USAID Проєкту енергетичної безпеки Майкл Трейнор підкреслив важливість впровадження Четвертого Енергопакету як частини стратегії підтримки України на її шляху до членства в Європейському Союзі.

«Четвертий енергопакет набуває нового акценту в світлі цієї війни і прийдешньої зими. Ми і надалі сприятимемо підвищенню рівня енергобезпеки та перетворенню української енергетики на сучасний, інтегрований до ЄС, ринково орієнтований сектор, який є рушієм зростання країни», - запевнив він.

Учасники слухань висловили підтримку України у впровадженні реформ, зазначили стратегічну важливість зближення з європейськими стандартами та наголосили на підтримці відновлюваної енергетики. Слухання завершилися обміном думками щодо подальших кроків в реалізації Четвертого Енергопакету в Україні.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: