Все буде Україна!

В Албанії планується будівництво нової ГАЕС потужністю до 1,6 ГВт

В Албанії планується будівництво нової ГАЕС потужністю до 1,6 ГВт

26-09-2023
Компанія Statkraft має намір розширити свій гідроенергетичний потенціал на річці Девол на півдні Албанії за рахунок гідроакумулюючої станції Моглиця, потужність якої становитиме від 800 МВт до 1,6 ГВт. Об'єкт буде з'єднаний з водосховищем існуючої гідроелектростанції Моглиця.

Як повідомляє Balkan Green Energy News, норвезька компанія Statkraft, основний інвестор в гідроенергетику Албанії, домовилася з урядом країни про запуск проєкту гідроакумулюючої станції.

Компанія експлуатує гідроелектростанції Баня (72 МВт) та Моглиця (184 МВт) на річці Девол на півдні країни на умовах концесії через свою дочірню компанію Devoll Hydropower. Разом вони виробляють 700 ГВт-год електроенергії на рік за оптимальних гідрологічних умов.

Уряд Албанії та компанія Statkraft, яка також експлуатує вітрові, сонячні та газові електростанції, підписали угоду про розширення концесії за рахунок гідроакумулюючої електростанції.

Це буде перший об'єкт такого типу в Албанії. Техніко-економічне обґрунтування планується завершити в наступному році. Якщо результат буде позитивним, то будівництво нового об'єкту триватиме до 2030 року.

Для порівняння, три найбільші ГЕС Албанії розташовані на річці Дрін. Разом з Аштою 1 і 2, останніми в каскаді, вони мають загальну потужність 1,4 ГВт. В даний час реалізується проєкт будівництва Скавицької ГЕС вище за течією від існуючих об'єктів. Запланована потужність - 210 МВт.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Balkan Green Energy News

Поділитися: