Все буде Україна!

Шлях води: п'ять беззаперечних переваг гідроенергетики

Шлях води: п'ять беззаперечних переваг гідроенергетики

22-11-2023
Літо 2022 року було одним з найпосушливіших за всю історію спостережень в ЄС, сильні посухи охопили кілька країн. Такі екстремальні погодні умови вплинули на гідроенергетику та атомну енергетику, оскільки рівень води, що використовується для виробництва електроенергії та охолодження реакторів, досяг історичного мінімуму.

Оскільки в майбутньому руйнівні явища ставатимуть дедалі частішими, захист водних ресурсів став пріоритетом для ЄС. Про це йдеться в матеріалі видання Eurelectric.

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн у своїй промові про стан справ в ЄС у 2023 році оголосила про запуск Водної ініціативи в рамках програми роботи на 2024 рік, спрямованої на посилення водної стійкості континенту та покращення управління цим цінним ресурсом в умовах зміни клімату. Європейський гідроенергетичний сектор готовий зробити свій внесок, враховуючи потенціал гідроенергетики у пом'якшенні наслідків зміни клімату та адаптації до них.

Проте, це відновлюване джерело енергії має низку переваг, які часто залишаються поза увагою при оцінці цієї технології. Визнання таких переваг є першим кроком до створення стабільної законодавчої бази ЄС, яка сприятиме довгостроковій прозорості та довірі інвесторів, що має вирішальне значення для великих капіталомістких інвестицій у гідроенергетику.

Ми часто думаємо про гідроенергетику з точки зору її гнучкості. ГЕС і ГАЕС генерують і зберігають енергію на противагу мінливим вітровій та сонячній генерації. Це сприяє узгодженню попиту та пропозиції на електроенергію в періоди занадто низької або високої вітрової та сонячної генерації, що призводить до більшої стабільності всієї енергосистеми та гарантує безпеку постачання. Сьогодні гідроенергетика залишається другим за величиною джерелом відновлюваної енергії в ЄС після вітру, виробляючи близько 375 ТВт-год електроенергії на рік.

Інвестиції в гідроенергетику є досить надійним бізнес-кейсом. Гідроелектростанції мають значний термін експлуатації - до 100 років, порівняно з 20 роками для вітрових турбін і 40 роками для сонячних панелей. Гідроенергетика також має найнижчу серед усіх технологій виробництва приведену вартість електроенергії.  Як зріла технологія, гідроенергетика може похвалитися також найвищим коефіцієнтом окупності.

Проте енергія води надає також додаткові переваги для європейської промисловості, клімату, природи та суспільства в цілому, окрім потенціалу гнучкості та значного внеску у пом'якшення наслідків зміни клімату.

Промисловість

Почнемо з того, що вода, яка зберігається у водосховищах ГЕС і вивільняється для виробництва електроенергії, може бути використана в різних промислових процесах, включаючи виробництво, охолодження та переробку.

Сільське господарство

По-друге, гідроенергетика також підтримує сільськогосподарську діяльність, постачаючи воду для зрошення. Контрольований попуск води з водосховищ може забезпечити врожайність сільськогосподарських культур і сприяти підвищенню продовольчої безпеки.

Суспільство

Окрім промислового та сільськогосподарського значення, гідроелектростанції та пов'язані з ними водосховища забезпечують питною водою населення, а також пропонують можливості для рекреаційних заходів.

Клімат

Окрім дуже низького вуглецевого сліду, гідроенергетика відіграє важливу роль в адаптації до зміни клімату. Скиди води можна регулювати, щоб пом'якшити повені та посухи в інтересах суспільства, промисловості та природних екосистем. Під час лісових пожеж водосховища гідроелектростанцій можуть слугувати джерелом води для пожежогасіння. Крім того, річки можуть бути адаптовані для забезпечення судноплавних водних шляхів, що зменшує залежність від автомобільного транспорту, а отже, призводить до економії коштів і зниження рівня викидів в атмосферу.

Природа

Гідроенергетика в поєднанні з інноваційними природоохоронними практиками може мати позитивний вплив на збереження та відновлення природи. Зусилля, спрямовані на мінімізацію впливу на довкілля та відновлення біорізноманіття, призвели до створення середовищ існування для зникаючих видів флори і фауни, які в деяких випадках перетворилися на природні заповідники.

Настав час визнати потенціал гідроенергетики для декарбонізації Європи та суспільства в цілому.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Сonserve Energy Future

Поділитися: