Все буде Україна!

Скандинавські підходи до експлуатації гідроагрегатів: фахівці Укргідроенерго відвідали ГЕС Nore 1

Скандинавські підходи до експлуатації гідроагрегатів: фахівці Укргідроенерго відвідали ГЕС Nore 1

12-09-2024
Норвегія
Українські гідроенергетики в рамках технічної місії побували на норвезькій гідроелектростанції Nore 1, що є частиною великої гідроенергетичної інфраструктури країни. Метою візиту було ознайомлення з технологіями роботи станції та обмін досвідом.

ГЕС Nore 1, якою керує державна компанія Statkraft, розташована в у південній частині Норвегії, за 100 км від Осло, в регіоні Buskerud. Станція була введена в експлуатацію ще в 1928 році, і свого часу вона була однією з ключових станцій в енергосистемі Норвегії. Завдяки якісному обладнанню та надійній експлуатації й досі зберігає високу ефективність роботи. Станція використовує водосховище Tunhovdfjorden і працює за рахунок водного стоку річки Numedalslågen. На станції встановлено і працює 8 турбін типу Пелтон, чотири з яких було встановлено у 1928 році¸ а потім ще чотири додавали упродовж наступних 27 років до 1955 р. Встановлена потужність ГЕС становить 206 МВт, а середньорічне виробництво енергії при напорі у 361 метр становить  1137  млн кВт·год.

Прикметно, що роботу станції забезпечують всього 12 осіб персоналу, вони ж обслуговують ще кілька станцій в регіоні.

ГЕС Nore 1 розташована в мальовничій місцевості і є не лише важливим елементом енергетичної системи Норвегії, але й прикладом гармонійного поєднання промислових та екологічних потреб. Окрім своєї основної функції з виробництва електроенергії, ГЕС приділяє велику увагу захисту довкілля. Територія навколо Nore 1 облаштована як рекреаційна зона, доступна для мешканців містечка і туристів. Ставка на екологічність виражається в ефективному управлінні водними ресурсами, збереженні природного ландшафту та підтримці біорізноманіття.

Норвегія славиться своїм гідроенергетичним потенціалом. Сьогодні понад 95% електроенергії в країні виробляється на ГЕС і ГАЕС, яких налічується близько 1600 станцій різної потужності.

Хоча Норвегія і є одним з найбільших постачальників нафти та газу на глобальному рівні, ці ресурси майже повністю йдуть на експорт. Внутрішні енергетичні потреби країни задовольняються переважно за рахунок відновлюваних джерел, що дозволяє зберігати баланс між економічною вигодою від експорту викопних ресурсів і екологічною чистотою власної енергетичної системи.

Як повідомлялося раніше, українські гідроенергетики на запрошення компанії EMERSON здійснили технічну місію до Норвегії з метою відвідання гідроелектростанцій різної потужності і типів гідротурбін, на яких встановлено системи безперервного вібромоніторінгу гідроагрегатів.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: