Все буде Україна!

Скорочення гідрогенерації через посуху наблизило світ до піку викидів парникових газів

Скорочення гідрогенерації через посуху наблизило світ до піку викидів парникових газів

10-10-2023
Глобальні викиди парникових газів в енергетиці цьогоріч могли б зменшитися, якби не посуха, спричинена зміною клімату. Це призвело до переходу від гідроенергетики до виробництва електроенергії з викопних видів палива в Китаї, США та Індії.

«Світ балансує на межі піку викидів в енергетичному секторі», - каже Малгожата В'ятрос-Мотика з Ember, британського аналітичного центру з питань енергетики.

Як повідомляє MSN, виробництво електроенергії шляхом спалювання викопного палива є найбільшим джерелом викидів вуглецю, на яке припадає близько 40 відсотків світових викидів. Швидке зростання частки відновлюваної енергетики в загальному енергобалансі призвело до прогнозів, що викиди в енергетичному секторі досягнуть піку вже цього року, що є важливою віхою на шляху до декарбонізації. Але піку ще не досягнуто.

В'ятрос-Мотика та її колеги підрахували викиди в енергетичному секторі, використовуючи дані про виробництво електроенергії за першу половину 2023 року, розглядаючи 78 країн, на які припадає 92% енергоспоживання.

Згідно з їхнім звітом, значний стрибок вітрової та сонячної генерації, а також зниження попиту на енергію призвели до скорочення викидів у кількох країнах. Зокрема, в Європейському Союзі вони знизилися на 17%, в Японії - на 12%, а в США - на 8,6%. Викиди в Індії зросли на 3,7%, хоча це майже вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Однак це скорочення було компенсоване збільшенням викидів в енергетичному секторі Китаю на 7,9%. Незважаючи на те, що енергосистема країни почала роботу в 2023 році з викидами, нижчими за минулорічні, сильна посуха та спека призвели до того, що виробництво електроенергії з води в Китаї впало до рекордно низького рівня, що спонукало до збільшення виробництва електроенергії з вугілля.

Посуха в США, Індії та кількох інших країнах також призвела до зниження гідрогенерації  на 8,5%, що може стати історично найгіршим роком для гідроенергетики. «Незважаючи на збільшення потужностей ГЕС, коефіцієнт використання електроенергії з води не зростає», - каже В'ятрос-Мотика, вказуючи на зміну клімату як на можливий фактор, що стоїть за змінами у водному циклі, які зменшують обсяги гідрогенерації.

Мінхао Цю зі Стенфордського університету в Каліфорнії каже, що він остерігається надавати занадто великого значення однорічному спаду, але каже, що зміна клімату, як очікується, призведе до змін у гідроенергетиці, хоча точно, наскільки і де саме - невідомо. «Масштаб глобальних загальних змін, ймовірно, буде невеликим, але постачання електроенергії з води в певних регіонах різко зменшиться», - каже він.

В цілому, дослідники виявили, що викиди від світового енергетичного сектору залишилися практично незмінними протягом першої половини 2023 року, збільшившись лише на 0,2 відсотка порівняно з аналогічним періодом минулого року. І це попри 12-відсоткове зростання вітрової та сонячної генерації, а також падіння попиту на енергію в кількох країнах з найбільшим енергоспоживанням через уповільнення економічної активності, м'яку зиму та підвищення енергоефективності.

Дослідники виявили, що якби не посуха, цього року викиди в енергетичному секторі скоротилися б майже на 3%. За словами В'ятрос-Мотики, вони все ще можуть досягти свого піку у 2023 році, залежно від того, що станеться з гідроенергетикою та попитом на енергію.

Але навіть якщо пік не спостерігатиметься у поточному році, він майже напевно припаде на наступний рік, а чисті джерела електроенергії зможуть задовольнити будь-який новий попит. «Я думаю, що ми дуже, дуже близькі до цього»,- каже вона.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: MSN

Поділитися: