Все буде Україна!

Спеціалізована секція Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки відвідала Дністровську ГАЕС

Спеціалізована секція Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки відвідала Дністровську ГАЕС

14-09-2017
13 вересня відбувся візит спеціалізованої секції Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки на чолі з керівником секретаріату Вадимом Стогнієм на Дністровську гідроакумулюючу електростанцію.

З унікальністю гідроспоруди фахово та аргументовано науковців ознайомив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

Нагадаємо, що відповідно до рішення науково-технічної ради ПАТ «Турбоатом» від 28 березня 2017 року роботу «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об'єднаної енергетичної системи України» та творчий колектив з 8 претендентів було висунуто для участі в конкурсі на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року.

Тож напередодні проведення наукової і науково-технічної експертизи та експертного розгляду роботи спеціалізована секція Комітету з Державних премій України ознайомилась із роботою станції, відвідавши головний щит управління, побувавши на 85, 58 та 48 відмітках.

Більш повна картина про основні споруди Дністровської ГАЕС доповнилась переходом з’єднувальною галереєю, оглядом КРУЕ-330, підземних конструкцій, відвідних водоводів та верхньої водойми. Також на основі відеофільму члени секції дізналися про особливості роботи Дністровської ГАЕС та етапів спорудження найбільшої рукотворної водойми.

Варто відзначити, що згідно з початковим проектом, Дністровська ГАЕС має складатися із семи гідроагрегатів загальною потужністю 2268 МВт в генераторному режимі та 2947 МВт у насосному, а відтак є одним із найамбітніших проектів в історії сучасної України. На сьогодні Дністровська ГАЕС має всі шанси стати найпотужнішою в Європі та шостою за масштабами будівництва у світі. Це дозволить зміцнити енергетичну конкурентоспроможність України, врегульовувати графік навантажень в енергосистемі відповідно до світових стандартів, а також стати своєрідним аварійним резервом електроенергії.

 

Поділитися: