Все буде Україна!

Сталий розвиток великої гідроенергетики України

Сталий розвиток великої гідроенергетики України

Актуально
19-07-2019
Кореспонденти видання «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» поспілкувалися з генеральним директором компанії Ігорем Сиротою та дізналися про розвиток транскордонного співробітництва, будівництво нових високоманеврових, екологічно чистих та економічно ефективних потужностей гідроенергетики. Про це та багато іншого читайте у матеріалі.

Укргідроенерго - компанія, яка динамічно розвивається, що дає підстави з впевненістю дивитися у майбутнє та визначати стратегію розвитку підприємства на тривалу перспективу. Стратегічною метою Товариства є забезпечення енергосистеми України електроенергією та резервом потужності завдяки гідроресурсам річок Дніпро та Дністер. 

Укргідроенерго - найбільша гідрогенеруюча компанія в Україні, що включена до переліку 15 підприємств державного сектору економіки, сумарні активи яких становлять 70 % від загального показника у держсекторі. До складу компанії входять десять станцій на річках Дніпро та Дністер: Київська ГЕС та Київська ГАЕС, Канівська ГЕС, Кременчуцька ГЕС, Середньодніпровська ГЕС, Дніпровська ГЕС-1 та Дніпровська ГЕС-2, Каховська ГЕС, Дністровська ГЕС та Дністровська ГАЕС. В процесі підготовки до будівництва — Канівська ГАЕС та Каховська ГЕС-2.

На початок 2019 року загальна кількість гідроагрегатів на станціях Товариства становить 103, а їх сумарна встановлена потужність досягла 5758 МВт. Компанія постійно динамічно розвивається та забезпечує покриття пікових навантажень, регулювання частоти та потужності, мобільний аварійний резерв в об’єднаній енергосистемі України. Під час виробництва електроенергії питання екологічної безпеки та охорони довкілля є пріоритетними на підприємстві.

 

Чимало зусиль компанія докладає над зменшенням обсягів відходів виробництва та дотриманням нормативів гранично допустимих викидів і скидів, контролем якості атмосферного повітря та води. Підтримка та вдосконалення експлуатації ГЕС та водосховищ Дніпра і Дністра в інтересах усіх водокористувачів та нормального функціонування річкових екосистем — чи не найголовніша мета компанії у сфері охорони довкілля.

Забезпечення сталого розвитку великої гідроенергетики зі збалансованим врахуванням екологічних, соціальних та економічних факторів — пріоритетне завдання ПрАТ «Укргідроенерго».

 

Виклики

При реалізації масштабної мети існують виклики і обмеження як на глобальному, так і локальному рівнях.

Насамперед це стосується кліматичних змін, оскільки розвиток гідроенергетики має враховувати цей вплив на водні екосистеми та водні ресурси.

Кліматичні зміни вже є наочними для кожного громадянина. Грози та шквали, зливи та повені, літня спека та обміління річок — це все створює природні обмеження щодо можливості підтримки енергосистеми України під час масового підключення вітрових та сонячних електростанцій. Прогнозні моделювання показують такі майбутні режими для ГЕС та ГАЕС, які ще п’ять років тому диспетчерам енергосистеми видавалися б неймовірними.

«Ми намагаємося враховувати в нових проектах зміну зовнішніх умов. Це потребує часу та коштів, проте ми розуміємо, що по-іншому не можна. Для гідроенергетичних систем характерний тривалий термін експлуатації, і вони традиційно проектуються на базі історичних гідрологічних даних.

Планування стійких до наслідків зміни клімату гідроенергетичних систем на довгострокову перспективу забезпечить майбутнім поколінням інфраструктуру, яку можна буде використовувати у разі зміни клімату», — зазначає генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

За оцінками науковців, в Україні до 2020 року не очікується значних змін водного стоку, але ситуація ускладнюється високим рівнем забруднення річок.

 

Про розвиток транскордонного співробітництва

Щодо зовнішніх локальних змін, які безпосередньо впливають на подальші кроки компанії, — це вдосконалення системи управління водними ресурсами, а саме: імплементація європейського законодавства та введення в дію Водної рамкової директиви, включаючи впровадження басейнового керування, які, своєю чергою, передбачають розвиток співпраці між різними зацікавленими сторонами.

У 2018 році фахівці «Укргідроенерго» долучилися до робочих зустрічей в рамках проекту ГЕФ/ОБСЄ/ПРООН «Розвиток транскордонної співпраці та комплексного управління водними ресурсами в басейні річки Дністер»; увійшли до складу басейнових рад середнього та нижнього Дніпра, а також Дністра; взяли участь у засіданні Комісії зі сталого використання і охорони басейну річки Дністер.

У квітні 2018 року на території Дністровської ГАЕС було організовано форум «Гідроенергетика та довкілля: сталий розвиток та збалансовані рішення», де обговорювалися важливі питання екологічного впливу та безпеки гідротехнічних споруд, а також ролі гідроенергетики у процесі інтеграції енергетичної системи України в об’єднану енергетичну систему Європи.

У форумі взяли участь представники України та Молдови: депутати, місцева влада, фахівці профільних міністерств, незалежні експерти в енергетичних та екологічних сферах, громадські організації природоохоронного та енергетичного спрямування, установи національних академій наук, засоби масової інформації.

Активну позицію займає ПрАТ «Укргідроенерго» щодо розширення природно-заповідного фонду.

«Охоронна зона об’єктів гідроенергетики, яка створюється внаслідок рекультивації земель, відведених для будівництва, може і повинна стати ядром для підтримки сусідніх територій природно-заповідного фонду. Тобто на цих територіях будуть створені аналогічні умови — із забезпеченням рибовідтворення та заходів збереження необхідних видів флори та фауни. Загалом це відповідає концепції розвитку заповідної справи, згідно з якою формування комплексної системи охорони і відновлення біорізноманіття можливе за допомогою розширення та підвищення репрезентативності екомережі, а також створення ефективно керованих територіальних і аквальних систем на основі поєднання об’єктів природно-заповідного фонду з іншими суміжними охоронними територіями», — коментує позицію гендиректор компанії Ігор Сирота.

Про будівництво нових високоманеврових, екологічно чистих та економічно ефективних потужностей гідроенергетики

На сьогодні компанія спрямовує максимум зусиль на виконання завдань та заходів, передбачених Енергетичною стратегією до 2035 року та Програмою розвитку гідроенергетики на період до 2026 року.

Минулого року ПрАТ «Укргідроенерго» продовжило виконання взятих на себе зобов’язань щодо модернізації та реконструкції діючих, а також будівництва нових ГЕС і ГАЕС (Канівська ГАЕС та Каховська ГЕС-2). На оновлення основних фондів та зведення нових гідрогенеруючих потужностей торік було витрачено 3,5 млрд грн. Основні роботи проводяться на Дністровській ГАЕС, Дніпровській ГЕС, Київській ГАЕС та Кременчуцькій ГЕС.

Окрім заміни та ремонту обладнання, модернізація передбачає оптимізацію експлуатації та техобслуговування гідроелектростанції, яка дозволить впровадити сучасні технології нового покоління гідроенергетичних проектів до існуючих об’єктів, аби продовжити термін їх служби й оптимізувати процеси вироблення енергії.

Варто зазначити, що планом заходів також передбачено реалізацію проекту «Будівництво Каховської ГЕС-2». У межах цього проекту триває розроблення проектної документації відповідно до чинного законодавства.

Будівництво цієї станції дозволить:

  • синхронізувати експлуатацію станцій ДніпроГЕС-1, ДніпроГЕС-2 і Каховських ГЕС-1 та ГЕС-2,
  • ефективніше регулювати витрати води річки Дніпро за рахунок переспрямування роботи станцій в пікову частину графіка навантаження енергосистеми,
  • поліпшити якість електроенергії і стабільність в електричних мережах Херсонської області завдяки задіяним агрегатам в системі автоматичного регулювання частоти та потужності.

Будівництво Каховської ГЕС-2 позитивно впливатиме на розвиток регіону, адже в процесі реалізації проекту буде створено 650 робочих місць для місцевого населення та щонайменше 350 фахівців залучать з підрядних організацій.

У зв’язку зі створенням у низовині Дніпра Національного природного парку «Нижньодніпровський» встановлення екологічно обґрунтованого режиму Каховської ГЕС буде визначено за результатами гідрологічного моделювання, яке зараз проводиться в обсягах проекту будівництва Каховської ГЕС-2.

Про програми розвитку підприємства з огляду на екологічні зобов’язання України перед ЄС

Під час підготовки та реалізації проектів нового будівництва ГЕС та ГАЕС в обсязі підготовки звіту з оцінки впливу на навколишнє середовище та звіту з оцінки впливу на довкілля здійснюються польові дослідження, визначається цінність компонентів біорізноманіття та вживаються заходи з мінімізації впливу об’єктів гідроенергетики.

ПрАТ «Укргідроенерго» працює виключно в рамках чинного законодавства України. Усі проекти компанії, які наразі перебувають на стадії будівництва, пройшли державну екологічну експертизу, затвердження та отримали дозволи на їх будівництво у встановленому порядку. Обсяги зменшення впливу на навколишнє природне середовище та компенсуючі заходи розроблялися за результатами наукових досліджень і рекомендацій профільних спеціалізованих установ академії наук, зокрема: Інституту гідробіології НАНУ, Національного науково-природничого музею НАНУ, Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАНУ, Інституту громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України та ін.

У своїй діяльності компанія ПрАТ «Укргідроенерго» чітко дотримується чинного законодавства України в частині охорони навколишнього середовища для забезпечення екологічної стабільності та збереження довкілля з урахуванням державних та приватних інтересів.

Згідно із Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23 травня 2017 року № 2059-VIII ПрАТ «Укргідроенерго» та громадськими радами розпочато процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД) проекту «Будівництво Каховської ГЕС-2».

Відповідно до порядку проведення ОВД ПрАТ «Укргідроенерго» підготовлено та надано уповноваженому територіального органу з питань екології та природних ресурсів Херсонської області (Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обласної адміністрації) повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля.

На підставі отриманих зауважень і пропозицій від громадськості до планованої діяльності та обсягу досліджень проводиться робота з підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля проекту «Будівництво Каховської ГЕС-2». Зазначимо, що на попередній стадії проектування «ТЕО» в складі проектної документації виконано розділ проекту ОВНС.

Інтеграція екологічних аспектів у виробничо-економічну діяльність підприємства та їх реалізація також проходить у рамках Стратегії корпоративної соціальної відповідальності. Екологічна свідомість співробітників філій та апарату управління протягом року відображається через долучення до екологічних акцій, присвячених прибиранню берегових зон водосховищ та відзначення Дня довкілля.

Компанія стала співорганізатором «Історичного перепливу Дніпра», що відбувся в рамках Дня Дніпра у липні минулого року, у якому взяли участь майже 400 учасників. Під час заходу було презентовано успішний досвід відмови від фосфатних пральних засобів на філії «Кременчуцька ГЕС».

Представники ПрАТ «Укргідроенерго» долучилися до обговорення питань гідроенергетики та довкілля під час засідань громадських рад при державних органах виконавчої влади, Української гідроенергетичної платформи, Української платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства та ін.

 

 

Про зелену модернізацію: досвід кращих

Уже понад 10 років компанія готує звітність за міжнародними стандартами, що підвищує рівень довіри у міжнародних партнерів, які підтримують подальші спільні проекти.

Сьогодні «Укргідроенерго» активно співпрацює з одним із лідерів на світовому ринку обладнання для виробництва гідравлічної енергії Andritz Hydro. Спільно виконується програма «Трансфер європейських технологій в гідроенергетику України», здійснюються заходи з популяризації гідроенергетики в цілому, зокрема триває реконструкція трьох гідроагрегатів філії «Дніпровська ГЕС».

Серед міжнародних компаній, з якими досягнуто домовленості про подальшу співпрацю, можна виокремити словенську компанію Rico (Ріко), турецькі компанії Dogus (Догуш) та Ozaltin Holding, а також китайських колег із компаній Power China International Group, China National Electric Engineering Co (CNEEC), China Gezhouba Group Intetnational Engineering Co (CGGC), China Machinery Engineering Corporation (СМЕС).

 

 

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»  № 7, 2019

 

Поділитися: