Все буде Україна!

Сторінками історії: відзначаємо день початку будівництва Дністровської ГАЕС

Сторінками історії: відзначаємо день початку будівництва Дністровської ГАЕС

26-11-2019
22 листопада 1983 року на правому березі Дністра на території села Василівка Чернівецької області було розпочато спорудження однієї з найпотужніших гідроакумулюючих електростанцій на теренах тодішнього Радянського Союзу. Саме в цей день почалися земляні роботи по верхній водоймі та відбулась виїмка першого кубометра землі.

Проєкт Дністровської ГАЕС був розроблений ще у 1984 році. Первістком гідроенергетики України на р. Дністер стала Дністровська ГЕС-1 зі встановленою потужністю 702 МВт, введена в експлуатацію у 1983 р. А на 20 км нижче за течією Дністра знаходиться Дністровська ГЕС-2, встановлена потужність якої складає 40,8 МВт, що введена в експлуатацію у 2002 р. Будівництво цих ГЕС слугувало підготовчим етапом до зведення Дністровської ГАЕС.

Про початок будівництва з неабияким хвилюванням розповів у своїй книзі «Дністровська ГАЕС: погляд крізь літа і долі» Іван Нагірняк, котрий з 2008 по 2014 рік був фахівцем зі зв’язків з громадськістю філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС».

«11 година. На широкому полі, що тулиться до високого берега Дністра, неподалік Василівки, вишикувалась могутня техніка – бульдозери та автоскрепери в очікуванні своїх капітанів, котрим випала велика честь – розпочати спорудження однієї з найпотужніших гідроакумулюючих електростанцій країни… Натхненні обличчя в гідробудівців та гостей, що прибули на урочистий мітинг, присвячений цій події. І ось начальник будови дає команду розпочати виймання ґрунту під котлован основних споруд ГАЕС. Заревіли мотори. Першим вирушає до місця майбутнього верхнього водоймища автоскрепер, за кермом якого – досвідчений майстер Василь Микитович Ільніцький. Він виймає перші куби ґрунту. За ним – його колеги: бульдозеристи та автоскреперисти. Розпочався новий трудовий день на новому, одному з найважливіших об’єктів гідрокомплексу», – пише у своїй книзі автор.

Недостатнє фінансування, пов’язане з тодішньої економічною нестабільністю незалежної України, тимчасово призвело до подовження термінів будівництва. Але після передачі будівництва у 2008 році замовнику Укргідроенерго, повноцінне фінансування добудови ГАЕС стало можливим. І вже 21 грудня ПрАТ «Укргідроенерго» разом з генеральним підрядником будівництва Консорціум «НВО «Укргідроенергобуд» та генеральним проектувальником ПрАТ «Укргідропроект», здійснили пробний пуск першого гідроагрегату.

На сьогодні на Дністровській ГАЕС успішно введені і експлуатуються три гідроагрегати. Триває будівництво четвертого. Потужність семи гідроагрегатів, передбачених проєктом, становить 2268 МВт у генераторному режимі та 2947 МВт у насосному. 19 серпня на Дністровську ГАЕС доставлено блочний силовий трансформатор Т-4, який є унікальним, оскільки є чи не найпотужнішим серед тих, котрі на сьогодні використовуються в гідроенергетиці України. Його потужність складає 430 000 кВ·А. Загальна вага 329 500 кг! Це 4-й надпотужний трансформатор для Дністровської ГАЕС. Виробником є українське підприємство ПрАТ «Запоріжтрансформатор». В листопаді відбувся успішний монтаж 120-тонного робочого колеса у шахту гідроагрегату № 4, яке здійснили спеціалісти українських заводів-виробників.

З моменту запуску і до сьогодні Дністровською ГАЕС вироблено приблизно 7 млрд 266 млн кВт∙год пікової електроенергії. Пуск четвертого гідроагрегату запланований на 2020 рік. Після повного завершення будівництва усіх 7-ми агрегатів і виходу на проєктну потужність, Дністровська ГАЕС стане найпотужнішою в Європі.

Прес-служба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: