Все буде Україна!

Створення високоекономічних гідроагрегатів підвищить надійність та безпеку експлуатації українських гідроелектростанцій

Створення високоекономічних гідроагрегатів підвищить надійність та безпеку експлуатації українських гідроелектростанцій

23-09-2021
22 вересня у онлайн форматі відбулося громадське обговорення роботи «Створення високоекономічних гідроагрегатів для ГЕС України», що подана на здобуття Національної премії України імені Бориса Патона в 2021 році.

Серед авторів - голова правління ПрАТ «Укргідропроєкт» Сергій Осадчий, головний інженер ПрАТ «Укргідроенерго» Вадим Рассовський, заступник генерального конструктора АТ «Українські енергетичні машини» Олександр Бураков, перший заступник головного конструктора гідротурбін АТ «Українські енергетичні машини» Віктор Єфименко, заступник генерального директора АТ «Українські енергетичні машини» Олексій Коршунов, завідувач відділенням турбо- і гідрогенераторів ДП «Завод «Електроважмаш» Ігор Кобзар, голова правління ТОВ «ДніпроСпецгідроенергомонтаж» Юрій Ковальов, старший науковий співробітник Інституту проблем машинобудування ім. А. М. Підгорного НАН України Олег Хорєв.

Метою роботи є створення високоекономічних гідроагрегатів ГЕС для підвищення ефективності роботи Об’єднаної енергетичної системи України. Авторами визначено концепцію створення нових проточних частин гідроагрегатів електростанцій при їх реконструкції та новому будівництві. Вперше на основі математичного моделювання нестисливої в’язкої течії в проточній частині встановлено закономірності впливу окружних і осьових навалів лопатей робочих коліс на структуру потоку та енергетичні показники.

Під час роботи над науковою працею виконано роботи з вдосконалення нормативної бази для оцінки ресурсу кришок гідротурбін, що дозволило провести детальний аналіз питань щодо обсягів модернізації низки ГЕС України. Для реалізації проєктів реконструкції ГЕС проведені комплексні розрахунково-експериментальні роботи з розробки проточних частин зі збереженням спіральних камер, статорів і відсмоктувальних труб діючих гідротурбін для всіх ГЕС Дніпровського Каскаду. На прикладі створення модернізованих гідротурбін Кременчуцької ГЕС розглянуто комплексний підхід до створення високоефективних поворотно-лопатевих гідротурбін для всього Каскаду.

Під час виступу один з авторів праці, головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський наголосив на актуальності роботи та її важливості для української енергетики.

«Не секрет, що середній вік енергетичної інфраструктури ГЕС України перевищує 50 років. Доцільним є процес її реабілітації з підвищенням ефективності. Укргідроенерго з 1996 року реалізує проєкт реконструкції діючих ГЕС і ГАЕС, в рамках якого здійснюється заміна основного та допоміжного обладнання на станціях. Після завершення реконструкції ми отримаємо майже 300 МВт додаткової потужності та підвищення ККД гідроагрегатів. Окрім того, отримаємо значний екологічний ефект, оскільки нове обладнання до мінімуму зменшить негативний вплив на довкілля. Хотів би акцентувати, що реконструкція обладнання з підвищенням його ефективності та екологічних характеристик виконується за найвищими світовими стандартами  і є  дуже важливим кроком на шляху до інтеграції Об’єднаної енергосистеми України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E», - зазначив Вадим Рассовський.

Під час обговорення наукової праці голова Громадської спілки «Асоціація «Гідроенергетика України», голова Науково-технічної ради Укргідроенерго Семен Поташник зауважив, що дослідження «Створення високоекономічних гідроагрегатів для ГЕС України» має фундаментальний характер, а методи, якими користувалися науковці, вперше в Україні дозволили провести дослідження робочого процесу в проточних частинах гідротурбін.

«Ступінь обґрунтованості наукових положень, всебічний аналіз та використання сучасних підходів без сумніву роблять цю роботу гідною для здобуття Національної премії України імені Бориса Патона. А це – найвища нагорода за заслуги в науці та техніці», - зауважив Семен Поташник.

В свою чергу директор філії «Кременчуцька ГЕС» Укргідроенерго Сергій Яременко зупинився на практичних результатах наукової роботи, зазначивши, що після встановлення на станції гідроагрегатів з вдосконаленою конструкцією зросла їх встановлена потужність та надійність експлуатації.

«На нашій станції встановлено 12 гідроагрегатів. З них 5 модернізовано, 2 перебувають у процесі реконструкції. Модернізовані гідроагрегати отримали поліпшені характеристики: якщо до реконструкції гідроагрегат мав потужність 52 МВт, то після неї – 60 МВт. Дуже важливо, що увесь комлекс робіт по створенню нових проточних частин, виготовлення нових і реконструкції старих турбін і генераторів, їх монтажу і пуско-налагодження виконується українськими підприємствами. При цьому, енерго-кавітаційні характеристики обладнання відповідають, а іноді і перевищують міжнародний рівень виготовлення гідросилового обладнання», - заявив Сергій Яременко.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Генеральний директор Укргідроенерго отримав Державну премію України в галузі науки і техніки 

Спеціалізована секція Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки відвідала Дністровську ГАЕС 

Оборотні гідроагрегати Дністровської ГАЕС - унікальна розробка українських промисловців 

 

Поділитися: