Все буде Україна!

Супутникові технології на службі гідроенергетиків

Супутникові технології на службі гідроенергетиків

04-04-2023
Італійська багатонаціональна корпорація з відновлюваної енергетики Enel Green Power (EGP) оголосила про успішний досвід використання технології супутникового моніторингу інфраструктури гідроелектростанцій та гірських районів, де вони побудовані.

Як повідомляє World Energy, компанія ініціювала інноваційний проєкт GPS Hydro, заснований на Глобальній навігаційній супутниковій системі (GNSS), що дозволяє здійснювати точне геопросторове позиціонування для всіх пристроїв, оснащених приймачами.

GNSS вже використовувалася в інших контекстах для точної зйомки, наприклад, для картографії, але систематичний моніторинг гідроенергетичної інфраструктури мав специфічні вимоги. Необхідно було перевірити можливість і придатність методу навіть у несприятливих для супутникової видимості умовах, таких як гірська місцевість, високі споруди, або рослинність.

Компанія розпочала експеримент на чотирьох зразкових об'єктах: трьох в Італії та одному в Іспанії: двох греблях (Гусана в Сардинії та Аланно в Абруццо) і двох гідротрубопроводах (Ганделліно в Ломбардії та Пампанейра в Андалусії).

Керівник відділу гідроінновацій Enel Green Power Джоаккіно Белліа зазначив, що ці об'єкти були обрані тому, що вони представляють різні типи: земляна гребля, бетонна гребля та два трубопроводи.

«На кожному з чотирьох об'єктів було перевірено надійність технології з точки зору якості сигналу, так і точності даних. Результати були однозначно позитивними, настільки, що ми вже ініціювали два додаткові проєкти в Італії і розглядаємо інші проєкти, зокрема, в Іспанії та інших країнах, де ми працюємо», - заявив він.

Після повного розгортання GNSS буде широко використовуватися для різних типів гідроенергетичної інфраструктури. У деяких випадках - там, де існують регуляторні вимоги - нова технологія може використовуватися на додаток до традиційних методів, а не як заміна.

«Людський фактор, як і раніше, матиме вирішальне значення, - сказав Белла, - обстеження і польові інспекції завжди будуть необхідними, але вони можуть стати більш ефективними завдяки аналізу та інтерпретації даних із супутників».

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: World Energy

Поділитися: